9/12/17

Για την "εμβόλιμη εξεταστική" στο Πανεπιστήμιο


Το ΕΚΣ στο πλευρό των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Όχι στην κατάργηση της «εμβόλιμης εξεταστικής»
Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου χαιρετίζει την κινητοποίηση των φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιακών Συστημάτων (ΜΠΕΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο και στηρίζει τον αγώνα τους για να μην περάσει ακόμη ένα εμπόδιο στις σπουδές τους με την κατάργηση της «εμβόλιμης εξεταστικής». Η απόφαση της Γ.Σ. των καθηγητών του τμήματος να στερήσουν από τους επί πτυχίο φοιτητές να δίνουν εξετάσεις στο σύνολο των μαθημάτων που «χρωστάνε» και όχι μόνο του τελευταίου διδακτικού εξαμήνου δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών να πάρουν το πτυχίο τους όσο πιο σύντομα.

 Ήδη πάρα πολλά παιδιά δεν πηγαίνουν να σπουδάσουν ή διακόπτουν τις σπουδές τους επειδή οι οικογένειές τους δυσκολεύονται, ακόμη περισσότερο από το παρελθόν, να αντέξουν το κόστος. Το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών έχει μειωθεί δραματικά, μετά από διαρκείς μειώσεις μισθών και συντάξεων και από τη φορολογική αφαίμαξη. Αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα έχουν φτωχοποιήσει το λαό, ενώ η ανεργία έχει χτυπήσει την πόρτα σχεδόν όλων των οικογενειών.
Η παιδεία είναι δωρεάν μόνο κατ’ όνομα. Δεν υπάρχει φοιτητική μέριμνα, σίτιση και στέγαση δωρεάν για όλους τους φοιτητές ανεξαιρέτως, ενώ τα φοιτητικά επιδόματα έχουν και αυτά μειωθεί. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις ακόμη και αυτές οι λίγες εστίες που υπάρχουν ρημάζουν, ενώ έχουν δοθεί βασικοί τομείς (σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη κλπ) σε εργολάβους-ιδιώτες, με τους εργαζόμενους εκεί πάρα πολλές φορές κακοπληρωμένους, απλήρωτους ή και απολυμένους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και οι προηγούμενες όλα αυτά τα χρόνια, πιστές στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «χτίζουν» ένα πανεπιστήμιο με βάση τις ανάγκες της «αγοράς», αφού θέλει όσο το δυνατόν πιο φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους και όχι ολοκληρωμένους επιστήμονες, που αύριο θα δουλεύουν και θα προσφέρουν στην κοινωνία με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Την ίδια ώρα υπεχρηματοδοτεί τα ΑΕΙ, μειώνει τους μισθούς του διδακτικού προσωπικού, καταργεί εργασιακά δικαιώματά τους, δυσκολεύει το ερευνητικό και διδακτικό τους έργο ή το «σπρώχνει» σε κατευθύνσεις που εξυπηρετούν συμφέροντα ιδιωτών και προωθεί την βιωσιμότητα των πανεπιστημίων μέσα από «επιδοτήσεις» επιχειρηματικών ομίλων.

Με βάση όλα αυτά καλούμε το Πανεπιστήμιο (Εκπαιδευτικούς, Πρύτανη κλπ) να προβληματιστούν και να σκεφτούν ποιόν τελικά εξυπηρετεί η απόφαση που έχει πάρει η Γ.Σ. των καθηγητών του ΜΠΕΣ να κόψουν την εμβόλιμη εξεταστική; Τους καλούμε να ανακαλέσουν την απόφασή τους και να διευκολύνει τους επί πτυχίο φοιτητές με κάθε τρόπο. Να συμβάλουν στον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων για εξασφάλιση σίτισης, στέγασης και δωρεάν συγγραμμάτων για όλους τους φοιτητές.

Φοιτητές, καθηγητές, διοικητικοί και λοιποί εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου σε συμμαχία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα μαζικά και οργανωμένα μέσα από τα σωματεία τους και τους συλλόγους τους, μπορούν να βάλλουν φρένο στην αντιλαϊκή αντεργατική λαίλαπα και να παλέψουν για παιδεία και κοινωνία στα μέτρα των αναγκών μας.

Καλούμε όλους μέσα από συλλογικές αποφάσεις να οργανώσουν την συμμετοχή των συναδέλφων στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 14ης Δεκέμβρη και στην Απεργιακή Συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Σάμου στο Βαθύ.