1/7/18

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Θέλουμε δουλειά με δικαιώματα

«Μπλόκο» στους σύγχρονους «ψαλιδοχέρηδες» μισθών,
συντάξεων και δικαιωμάτων!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Ήδη από τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς γίνεται ξεκάθαρο από τα στοιχεία του ΣΕΤΕ ότι οι αφίξεις στη χώρα μας έχουν αυξητική τάση, γίνεται λόγος για συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ μέχρι το 2021 με πάνω από 43 δις ευρώ ενώ οι θέσεις εργασίας στον τουρισμό θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο. 

Οι μεγαλοξενοδόχοι, τα μεγάλα συγκροτήματα εστίασης, τα τουριστικά πρακτορεία θα έχουν και φέτος ανάπτυξη! Την ανάπτυξη που τους διασφαλίζει η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που ουσιαστικά κάθε χρόνο διαμορφώνει το νομικό οπλοστάσιο για την αύξηση των κερδών τους!
Τι ανάπτυξη όμως βιώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι; Πού είναι οι αυξήσεις των μισθών; Οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας; Τα διαλείμματα; Η συλλογική σύμβαση; Αντ’ αυτού η πραγματικότητα κάνει λόγο για μη τήρηση των συλλογικών συμβάσεων, για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και των ρεπό, για απλήρωτες υπερωρίες, πετσοκομμένο επίδομα ανεργίας, εντατικοποίηση, διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, κακοπληρωμένους πρακτικάριους μέσω των λεγόμενων “voucher” αλλά και επιδοτήσεις των μεγαλοξενοδόχων.
Για αυτή την ανάπτυξη λιώνουν τα πόδια και τα χέρια μας να έχουμε πάντα έτοιμα τα δωμάτια χωρίς να έχει ο πελάτης αναμονή, έτοιμα τα πρωινά, να εξυπηρετούμε πάντα με το χαμόγελο κι ας είμαστε απλήρωτοι για εβδομάδες!
Όμως συνάδελφε/συναδέλφισσα, μην τους κάνεις τη χάρη να σωπάσεις υπομένοντας πότε θα τελειώσει αυτό το μαρτύριο! Από μόνο του δεν θα τελειώσει συνάδελφοι. Εμείς μόνο, με τον αγώνα και την οργάνωσή μας μέσα από το Σωματείο μας και το ΠΑΜΕ  μπορούμε να το σταματήσουμε!

Χωρίς εμάς καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει! Μη φοβάσαι, μην τρομοκρατείσαι! Όταν αγωνιζόμαστε συλλογικά και διεκδικούμε οι μεγαλοξενοδόχοι και τα αφεντικά τρέμουν! Πολλές οι κατακτήσεις σε δικαιώματα και στο νησί μας όταν οι εργαζόμενοι είναι μια γροθιά και αντιπαλεύουν οργανωμένα τον εργοδότη!

Όλοι στον αγώνα για να τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

·       Υποχρεωτική εφαρμογή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Να υπογράψει τώρα η κυβέρνηση την υποχρεωτικότητά της.
·       Κανένα Ξενοδοχείο στη Σάμο να μην εφαρμόζει την Εθνική ΣΣΕ. Έχουμε Κλαδική ΣΣΕ και την απαιτούμε! Είναι δικαίωμά μας!
·       Κατάργηση του ηλικιακού διαχωρισμού στους μισθούς. Κανένας ανασφάλιστος και απλήρωτος. 8ωρο, 5μερο, 40ωρο. Να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας.
·       Αύξηση και επίδομα ανεργίας για όλους και για όσο καιρό διαρκεί η ανεργία μας. Μέτρα προστασίας για μας και την οικογένειά μας.
·       Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
·       Απεγκλωβισμός ΤΩΡΑ των θυμάτων του πολέμου, προσφύγων και μεταναστών, από τη Σάμο και τα άλλα νησιά.
·       Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ-Ε.Ε. Όχι δαπάνες για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις εργατικές ανάγκες.  Έξω το ΝΑΤΟ απ το Αιγαίο.
Η