16/9/19

Απεργία 24 Σεπτέμβρη 2019


Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ !
ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ-ΦΕΡΝΕΙ ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΠΕΡΓΙΑ Τρίτη 24 Σεπτέμβρη
Σάμος: 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο
Ικαρία: 12 το μεσημέρι Πλ.Ευδήλου

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στη Βουλή «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, που στο όνομα της «ανάπτυξης» δίνει προνόμια στο κεφάλαιο και «σαρώνει» μισθούς και συνδικαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, συνεχίζοντας από κει που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ την επίθεση στους εργαζόμενους.

 n Καταργεί στην ουσία τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και την υποχρεωτικότητά τους αν «δημιουργούν προβλήματα» στην ανταγωνιστικότητα, δηλαδή στα κέρδη των επιχειρήσεων, προβλέπει επιπλέον «εξαιρέσεις» και «πρόσθετες προϋποθέσεις» σε περιοχές που ορίζονται σαν «ειδικές οικονομικές ζώνες» ή σε επιχειρήσεις που θα επικαλούνται  οικονομικά προβλήματα.

n Κάνει τις επιχειρησιακές και τοπικές συμβάσεις να υπερισχύουν της κλαδικής.  Άρα οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των άθλιων μισθών μας. Ήδη ο μέσος μισθός είναι επίσημα μειωμένος κατά 25%, αλλά προφανώς αυτό δεν φτάνει για την «ανάπτυξη» τους και «πρέπει» να μειωθεί και άλλο!

n Καταργείται το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία (ΟΜΕΔ), ώστε να μη βγαίνουν ούτε καν διαιτητικές αποφάσεις για την αμοιβή των εργαζομένων.

n Προβλέπει ότι όταν ο εργοδότης δεν πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές έχει ευθύνη και ο εργαζόμενος, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται τα ένσημα.

Για να περάσουν ανενόχλητοι όλες αυτές τις αντεργατικές ανατροπές και μια σειρά «δώρα» για το κεφάλαιο, κυβέρνηση και  εργοδοσία θέλουν «σιγή νεκροταφείου», με τα συνδικάτα υποταγμένα και ελεγχόμενα, με τους εργαζόμενους να μην αντιδρούν. Γι αυτό στο νομοσχέδιο προωθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων και των εργαζομένων, επιχειρώντας να βάλει τους αγώνες και τη συνδικαλιστική δράση στο «γύψο».

n Ορίζει τον Υπουργό «ανώτατο άρχοντα» που θα παρεμβαίνει και θα αποφασίζει για τη λειτουργία των σωματείων, καταργώντας τα καταστατικά και την αυτοτέλειά τους.

n Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες καταργώντας τις συλλογικές διαδικασίες όπως τις γενικές συνελεύσεις, τη ζωντανή συζήτηση μεταξύ των συναδέλφων που υπάρχει σε αυτές, εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Βάζει μεγαλύτερα εμπόδια στην Απεργία.

n Ανοίγει το δρόμο τα προσωπικά στοιχεία των εργαζομένων που θα έχει το ηλεκτρονικό μητρώο και η ηλεκτρονική ψηφοφορία, να παραδίδονται στην εργοδοσία, για να ελέγχουν τα πραγματικά συνδικάτα και τους εργαζόμενους, αφού το τι στοιχεία θα έχουν και που θα πηγαίνουν θα το αποφασίζει ο υπουργός εργασίας.

Η τρομοκρατία στους εργαζόμενους για να μην αγωνίζονται γιατί θα απολυθούν ή δεν θα προσληφθούν, οι νοθεύσεις αποτελεσμάτων, οι εκβιασμοί τι να ψηφίζουν καθ’ υπόδειξη των προϊσταμένων και των αφεντικών ή ακόμη και η ψηφοφορία αντί για αυτούς, όπως γίνεται σε πολλούς μεγάλους εργασιακούς χώρους πχ σε σουπερ μάρκετ, που στο ένα χέρι κρατά το ψηφοδέλτιο και στο άλλο την απόλυση ο διευθυντής, δεν θα αφήσουμε να επεκταθεί με το πάτημα ενός κουμπιού σε ένα υπολογιστή. Δεν θα επιτρέψουμε με ένα ηλεκτρονικό αρχείο κράτος και εργοδοσία να μπορούν να δουν τι ψηφίζουν, τι αποφασίζουν, πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι αντιδρούν και συμμετέχουν στα σωματεία.

Η διπλή αυτή επίθεση συνιστά απροκάλυπτη παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας στη συνδικαλιστική δράση και στην εσωτερική λειτουργία των συνδικάτων. Όσο κι αν θέλει ο υπουργός να παρουσιάσει το πολυνομοσχέδιο σαν τομή υπέρ των εργαζομένων, ξέρουμε καλά ότι είναι μια σαρωτική προσθήκη στο αντεργατικό οπλοστάσιο που ενισχύει τα κέρδη του κεφαλαίου, την εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή, που θα αυξήσει τις συνδικαλιστικές διώξεις, την ποινικοποίηση των αγώνων.

Η επιδίωξη κυβέρνησης και εργοδοσίας να μην υπάρχουν κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενοι να είναι δούλοι χωρίς Σ.Σ.Ε., να δουλεύουν τσάμπα, να μην διεκδικούν καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής  δεν θα περάσει! Θέλουν εργαζόμενους «ήσυχους» γιατί η κερδοφορία τους απαιτεί διαρκή αντεργατικά μέτρα. Ξέρουν ότι ο μόνος αντίπαλος τους είναι η οργανωμένη εργατική τάξη. Αυτούς τους εργαζόμενους και αυτά τα σωματεία θέλουν να χτυπήσουν με τους νόμους αυτούς. Θα δώσουμε μάχη για να υπάρχουν συνδικάτα και συνδικαλιστικό κίνημα!

Δεν θα τους αφήσουμε να σαρώσουν και να τσαλαπατήσουν τα πάντα!

Δεν περιμένουμε η ΓΣΕΕ να οργανώσει τον αγώνα. Έχουμε δει τα έργα και τις ημέρες της. Δεν λέει κουβέντα ούτε γι αυτό ούτε για άλλα αντεργατικά νομοσχέδια, όπως ο απεργοκτόνος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πλειοψηφούσες παρατάξεις της έχουν βάλει πλάτη όλα αυτά τα χρόνια ως «Κοινωνικός εταίρος» όλων των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας να περνάνε αντεργατικά μέτρα. Γι αυτό οι κυβερνήσεις ανέχονται, συγκαλύπτουν και στηρίζουν, τη δράση της συνδικαλιστικής μαφίας που έχει αλώσει μια σειρά σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα. Γιατί στηρίζουν τα αφεντικά και όχι τους εργαζόμενους.

Τώρα είναι η ώρα χωρίς καμιά αναμονή και αυταπάτη να οργανώσουμε τον αγώνα μας! Κανένας εργαζόμενος μόνος και απροστάτευτος. Όλοι στα σωματεία μας!

Η «ανάπτυξή» τους δεν είναι για όλους παρά μόνο για τα αφεντικά!
Απαντάμε με οργάνωση και αγώνα. Λέμε κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!

Δεν θυσιάζουμε τα δικαιώματά μας στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου!

Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής!

ΑΠΕΡΓΙΑ Τρίτη 24 Σεπτέμβρη
Σάμος: 10 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο
Ικαρία: 12 το μεσημέρι, στην Πλ. Ευδήλο