23/1/20

Χαιρετισμός ΕΚΣ Συγκέντρωση προσφυγικό-μεταναστευτικό

                                                                                                                   Σάμος, 22-1-2020                

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Σ. χαιρετίζει τους Σαμιώτες και όλους τους νησιώτες που σήμερα διαδηλώνουν για να σταματήσει το έγκλημα που διαπράττεται στα νησιά μας σε βάρος κατοίκων και ξεριζωμένων, εγκλωβισμένων ανθρώπων.
Χαιρετίζει όσους διεκδικούν να κλείσει το hostspot και να μη γίνει κανένα νέο πουθενά, κλειστό ή ανοιχτό, μικρό ή μεγάλο. Πρόσφυγες και μετανάστες να απεγκλωβιστούν από τα νησιά και τη χώρα και να πάνε με ασφάλεια όπου επιθυμούν.
Χαιρετίζουμε όσους ορθώνουν το ανάστημά τους και δεν ανέχονται να μας κοροϊδεύουν τόσο η προηγούμενη όσο και αυτή η κυβέρνηση που συνεχίζει την πολιτική εγκλωβισμού της Ε.Ε., διατηρώντας τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας-Ελλάδας και άλλες συνθήκες και συμφωνίες, οι οποίες πρέπει άμεσα να καταργηθούν.


Είναι απάνθρωπο και δεν ανεχόμαστε άλλο αυτοί οι άνθρωποι να ζούνε σε φαβέλες, εκτεθειμένοι στο κρύο, τη βροχή και τις ασθένειες. Πρέπει στο νησί να διαμένουν για λίγο σε έναν αξιοπρεπή μικρό χώρο καταγραφής και ταυτοποίησης, όπου θα τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα και από εκεί σύντομα θα μετακινούνται σε ανθρώπινες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα κάνουν τις αιτήσεις ασύλου και θα μεταβαίνουν με ασφάλεια σε όποια χώρα επιθυμούν.
Είμαστε εδώ σήμερα, συνεχίζοντας τον αγώνα που δίνουμε εδώ και καιρό για να μείνουν στα χαρτιά τα σχέδιά της κυβέρνησης! Για να μη γίνει το νέο hotspot-κέντρο κράτησης, γιατί θα μονιμοποιηθεί ο εγκλωβισμός, η καταστολή και η απανθρωπιά. Σε συνδυασμό με το νέο νόμο για το άσυλο θα χωριστούν οικογένειες, θα οξυνθεί το πρόβλημα για τους κατοίκους του νησιού και για πρόσφυγες - μετανάστες.
Οι επιπτώσεις του εγκλωβισμού είναι καθημερινά ορατές στη ζωή των κατοίκων και γι αυτό η κυβέρνηση πρέπει να αποζημιώσει στο 100% όσους έχουν υποστεί ζημιές. Άλλωστε αυτή και η προηγούμενη έχουν ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί μας.
Πρέπει να σταματήσει το αίσχος των ΜΚΟ, να φύγουν από το νησί και το κράτος να αναλάβει όλη τη διαχείριση του προσφυγικού.
Αυτοί που καθημερινά μας κλέβουν τον ιδρώτα με τους φόρους, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούς, που βάζουν λουκέτο στα μαγαζιά και μας αφήνουν χωρίς γιατρούς και συγκοινωνίες, φταίνε για τους  πολέμους, τις επεμβάσεις, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που υπάρχει σε διάφορες χώρες, όπου μεγάλες δυνάμεις και διεθνείς οργανισμοί αιματοκυλούν λαούς, εκμεταλλεύονται τον πλούτο τους και τη γεωγραφική τους θέση.
Αυτοί εισβάλουν στη ζωή μας και την κλέβουν, μας βάζουν θηλιά στο λαιμό και μας πνίγουν στα χρέη και τη δυστυχία, μας παίρνουν τα νησιά και τη ζωή μας και μάλιστα θέλουν να μας αποπροσανατολίζουν στοχοποιώντας τα θύματα δλδ πρόσφυγες και μετανάστες και όχι αυτούς που πραγματικά φταίνε για την κατάσταση αυτή.
Για αυτό θεωρούμε ότι η αφίσα που κυκλοφόρησε η περιφέρεια στη Μυτιλήνη και στο διαδίκτυο και το σύνθημα που προτάσσει για τις σημερινές κινητοποιήσεις, δικαιολογημένα έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλούς φορείς των νησιών μας, γιατί δεν «χτυπάει» αυτόν που φταίει για τον εγκλωβισμό και τις επιπτώσεις που βιώνουμε οι νησιώτες εξαιτίας του, που δεν είναι άλλο από την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε..
Με τη συνθηματολογία αυτή ενισχύει τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, δίνει τροφή σε όσους τα βάζουν με τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας και όχι με τις αιτίες που τους οδήγησαν στην ξενιτιά, αφήνοντας στο απυρόβλητο ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσία, ενώ δεν λέει κουβέντα για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις νέες ΝΑΤΟϊκές βάσεις και την εμπλοκή της χώρας στους πολέμους και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, για τα κέρδη των μονοπωλίων.
Η στάση αυτή βολεύει την κυβέρνηση, όσες αντικυβερνητικές κορώνες ψευδεπίγραφα κι αν βγάζουν. Όπως τη βολεύει και αυτό που υποστηρίζουν ηθελημένα ή άθελά τους κάποιοι στο νησί, ότι αρκεί να φύγει το hotspot από την πόλη και να είναι κλειστού τύπου, παρασυρόμενοι ίσως από ηττοπάθεια και ότι υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις. Το hotspot δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά στο νησί γιατί όσο υπάρχει θα έχουμε εγκλωβισμένους ανθρώπους και περισσότερα προβλήματα οι ντόπιοι.
Ο λαός ξέρει και το έχει αποδείξει πολλές φορές στην ιστορία, ότι οι αποφάσεις και οι νόμοι μπορούν να αλλάξουν όταν υπάρχει λαϊκή θέληση και αγώνας.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το νησί μας να γίνει φυλακή ανθρώπων!
Απαιτούμε να κλείσει εδώ και τώρα το hotspot και να μην γίνει κανένα άλλο πουθενά! Δεν παζαρεύουμε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και τις δικές μας! Δε θα γίνουμε εμείς δεσμοφύλακες ούτε θα πετροβολούμε δυστυχισμένους ανθρώπους! Εμείς θέλουμε μια κοινωνία χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, με τους λαούς και τους ανθρώπους αδελφωμένους, με δουλειά, υγεία και παιδεία για όλους.
Αυτές είναι οι διεκδικήσεις του ΕΚ Σάμου και δεκάδων σωματείων και φορέων του νησιού μας και των άλλων νησιών. Είναι αιτήματα αλληλεγγύης και διεκδίκησης. Αιτήματα που μπορούν να δώσουν λύση. Που εκφράζουν τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας και προσφύγων μεταναστών.
Με αυτά καλούμε τα σωματεία, τους φορείς, τους εργαζόμενους και όλο το σαμιακό λαό να συνεχίσει τον αγώνα χωρίς υποχωρήσεις και κούραση.

Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους!