29/12/19

Καταβολή δώρου Χριστουγέννων

Δικαιούμαι Δώρο Χριστουγέννων;


Το Δώρο Χριστουγέννων το δικαιούνται όλοι όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα μέσα στην περίοδο 1/5 - 31/12 κάθε έτους, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, μερικής, πλήρους ή εκ περιτροπής απασχόληση, ημερομίσθιοι ή με μισθό κλπ).

Επομένως κάποιος που έχει δουλέψει όλο αυτό το διάστημα παίρνει ολόκληρο το δώρο. Δηλαδή αν πληρώνεται με μηνιαίο μισθό παίρνει 1 επιπλέον μισθό ή 25 ημερομίσθια αν πληρώνεται σε ημερομίσθιο. Μέρος του δώρου ίσο με 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε 19 ημέρες εργασίας παίρνουν όσοι εργάστηκαν μέρος της παραπάνω περιόδου. Αναλογία δικαιούνται και όσοι εργάστηκαν κάτω από 19 μέρες.

Το Δώρο Χριστουγέννων, όπως το Επίδομα Αδείας και το Δώρο Πάσχα, είναι υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (εμπόριο, υπηρεσίες, επισιτισμός, καφετέριες, ξενοδοχεία κλπ), καταβάλλεται σε χρήμα και όχι σε είδος. Δεν είναι προαιρετικό, όπως ισχυρίζονται κάποιοι εργοδοτών. Κάθε «συμφωνία-εκβιασμός» ότι δεν θα καταβληθεί ή θα «ενσωματωθεί» στο μηνιαίο μισθό δεν είναι νόμιμη.

Κάθε τέτοιου είδους πρακτική, «συμφωνία» ή ακόμη και «παραίτηση» του εργαζόμενου από το δικαίωμα του, είναι άκυρη και υπάρχουν νομικές κυρώσεις για τον εργοδότη και αυτόφωρη διαδικασία με παρέμβαση του εισαγγελέα, μετά από καταγγελία-μήνυση, εάν το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έως τις 21 Δεκέμβρη.

Τέλος με βάση όλα τα παραπάνω τονίζουμε ότι κανείς εργαζόμενους δεν υποχρεούται να επιστρέψει τα χρήματα του Δώρου που του καταβλήθηκε για κανέναν λόγο!