19/2/20

Ομιλία Απεργιακής Συγκέντρωσης Κοινωνική Ασφάλιση


Συναγωνιστές και συναγωνίστριες.
Για μια ακόμα φορά είμαστε εδώ, για μια ακόμη φορά το Ε.Κ.ΣΑΜΟΥ, μαζί με  εργατικά σωματεία, Συλλόγους και μαζικούς φορείς της Σάμου, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε τα αυτονόητα. Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε τις σύγχρονες λαïκές ανάγκες μας.
Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες των απεργών σε όλη την Ελλάδα και δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι με τον σφαγιασμό της ζωής μας.    
Με τον οργανωμένο – μαζικό αγώνα μας, παλεύουμε ενάντια στην ολοκληρωτική επίθεση στην ασφάλισή μας, την υγειονομική περίθαλψη, τις συντάξεις, που ετοιμάζει η κυβέρνηση με το «νέο ασφαλιστικό», συμπληρώνοντας τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων. Σήμερα απεργούμε ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα της ΝΔ που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Ο νέος νόμος όχι μόνο δεν καταργεί τον νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ψευδώς διαδίδει η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα τον θωρακίζει και τον καλύπτει από οποιαδήποτε νομικά κενά, ώστε να εφαρμόζεται σαν λεπίδα πάνω στους ασφαλισμένους όλων των ηλικιών.
Σήμερα καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνηση της Ν.Δ που με τη λογική «αποφασίζουμε και διατάζουμε» επιτάσσει-καταπατά ολόκληρες περιοχές, καταστρέφει ιδιοκτησίες, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και γεωργική γη, προκειμένου να κατασκευάσει στρατόπεδα – φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες, κάνοντας τα νησιά τόπους μόνιμου μαζικού εγκλωβισμού ανθρώπων που ζητούν σωτηρία από τους πολέμους και την εξαθλίωση.
Είναι η συνέχεια της πολιτικής που απλώνει δίχτυα- φράγματα στο Αιγαίο τα οποία θα πνίγουν ανθρώπους και θα αποτελούν μόνιμο κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα. Της πολιτικής που στρατολογεί ανθρωποφύλακες για τη «φύλαξη» των συνόρων, που έχουν γίνει στο μεταξύ «σουρωτήρι» από το ΝΑΤΟ και τη «σύμμαχο» Τουρκία.
Είναι συνέχεια της ίδιας πολιτικής που όχι μόνο ανέχεται αλλά συντηρεί και ενισχύει, με τη συμμετοχή της χώρας μας, τις επεμβάσεις των ΗΠΑ, της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ και τη κατοχή ξένων χωρών, προκαλώντας τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθεί και επεκτείνει την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που σε μια νύχτα έβαλε το στρατό να φτιάξει τις εγκαταστάσεις του χοτ σποτ στη πόλη της Σάμου, παρά τις συνέπειες του εγκλωβισμού που ήταν άμεσα ορατές με τη συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας, την οποία προσυπέγραψε.
Είναι η θετική απάντηση της κυβέρνησης στα ακροδεξιά κηρύγματα «περί εισβολέων που θα αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του έθνους και θα παραδώσουν τα νησιά στον Ερντογάν». Ποιοι; Οι πρόσφυγες και μετανάστες που δεν θέλουν να μείνουν ούτε λεπτό στα νησιά και στην Ελλάδα, αλλά ζητούν διέξοδο προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τους οποίους οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν να τους εγκλωβίσουν στα νησιά.
Η αναβολή μια εβδομάδας που ανακοινώσε ο υπουργός είναι κοροϊδία. γίνεται κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων και την αγανάκτηση των νησιωτών. Κανένας εφησυχασμός από κανέναν. Ο δρόμος είναι ένας: να πάρει πίσω οριστικά η κυβέρνηση της Πράξη Νομοθετικού Περιχόμενου, να μη γίνει καμία επίταξη, να κλείσει το hotspot και να μην δημιουργηθεί κανένα άλλο πουθενά, να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και τη χώρα και να τους επιτραπεί να πάνε σε όποια χώρα επιθυμούν. Σε αυτή την κατεύθυνση από κοινού Σωματεία και φορείς, όλος ο λαός του νησιού πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα, τις κινητοποιήσεις αμείωτα, ενωμένα, αποφασισμένα και μαζικά.
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες με τον ίδιο φασιστικό τρόπο αποφασίζουν και για το ασφαλιστικό. Ο Βρούτσης της Ν.Δ, ο Κατρούγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ και τα επιτελεία τους είναι μαριονέτες των εφοπλιστών, είναι μαριονέτες των βιομηχάνων, των μεγαλοξενοδόχων, των μεγαλοκατασκευαστών. Είναι οι μαριονέτες  της αστικής τάξης γενικότερα που λένε ασύστολα ψεύδη, βαφτίζοντας το μαύρο – άσπρο, ώστε να αποπροσανατολίσουν το λαό για να μην υπάρχουν συγκρούσεις.
Οι εργαζόμενοι όμως, τα λαϊκά στρώματα, τους έχουν καταλάβει πια, δεν μπορούν να μας κοροϊδέψουν άλλο. Ξέρουμε ότι ο νέος νόμος προωθεί ανατροπές, ισοπεδώνει ότι είχε απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση. Διαλύει το δημόσιο χαρακτήρα της, την κάνει, ατομική-ιδιωτική υπόθεση και μόνο για όσους μπορούν να πληρώσουν. Την παραδίδει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τις τράπεζες.  Δεν αναιρεί κανέναν προηγούμενο αντιασφαλιστικό νόμο, καμιά μείωση συντάξεων. Θωρακίζει τα 67 ως ενιαίο όριο συνταξιοδότησης για όλους. Το κράτος εγγυάται μόνο για τα 345 € της «εθνικής σύνταξης», εάν και εφόσον έχουμε μαζέψει τα 4500 ένσημα. Κάνει απαγορευτική τη δυνατότητα αξιοπρεπούς σύνταξης και κοινωνικών παροχών, για τους σημερινούς εργαζόμενους, κυρίως τους νέους, που έχουν όλο και λιγότερα ένσημα λόγω των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ανασφάλιστης εργασίας, των χαμηλών μισθών, της ανεργίας.
Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου για το 90% των συνταξιούχων και το ψαλίδι των περικοπών έρχεται.
→ Το Επικουρικό Ταμείο ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του, με δραματικές συνέπειες στις συντάξεις.
→ Καταργείται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη
→ Διατηρείται η διαχρονική λεηλασία στα Ασφαλιστικά Ταμεία (140 δις) και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων. Μόνο με το κούρεμα των ταμείων του Σαμαρά – Βενιζέλου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλάπηκαν 17,5 δις ευρώ.
Άρα, συνάδελφοι, σήμερα απεργούμε γιατί αυτή η πολιτική μας οδηγεί στην εργασία για «μακρύτερο χρονικό διάστημα». Λένε δηλαδή στον οικοδόμο, τον εργατοτεχνίτη, να μείνει περισσότερα χρόνια στην οικοδομή, να ανεβαίνει  στην σκαλωσιά  εώς τα βαθιά γεράματα.
Λένε στη καμαριέρα δηλαδή να τσακίζει τα χέρια και την μέση της μέχρι να πεθάνει.
Λένε στον εμποροϋπάλληλο να βάλει πλάτη, δουλεύοντας και τις 7 ημέρες την εβδομάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ημερών η πλήρης ελευθερία που αποκτούν - νόμιμα ή πλαγίως - οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να ανοίγουν τα καταστήματά τους τις Κυριακές. Η Υπουργική Απόφαση της ΝΔ, πατά πάνω στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προβλέπει άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο σε μια σειρά περιοχών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η ανακοίνωση της εργοδοσίας στα «Jumbo» ότι προχωρά σε άνοιγμα των καταστημάτων της σε Πρέβεζα και Πιερία όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Τι θα πούνε όμως στον νέο εργαζόμενο που ξεκίνησε τον εργασιακό του βίο στα χρόνια της κρίσης ή και πιο πριν, που είναι σήμερα στις πιο παραγωγικές ηλικίες, θα καταφέρει να έχει 40 χρόνια εργασίας - και μάλιστα ασφαλισμένης εργασίας;
Ποιος νέος εργαζόμενος, που έχει φάει απολύσεις με το κουτάλι, που έχει δουλέψει όλες τις μορφές της «ευέλικτης» εργασίας και περιπλανιέται από δουλειά σε δουλειά, θα έχει τα 12.000 ένσημα;
Τι σύνταξη και τι παροχές θα έχουν οι εργαζόμενοι που είδαν σε μια νύχτα τον κατώτατο μισθό να κάνει βουτιά, όπως οι νέοι εργαζόμενοι που αμείβονται με 430 ευρώ;
Τι σύνταξη θα έχουν οι εργαζόμενοι που όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται 4ωροι και παίρνουν μισθό έως 250 ευρώ;
Όλος αυτός ο συρφετός των κυβερνήσεων που πέρασαν ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ –  Ν.Δ. έχουν δημιουργήσει το έδαφος ώστε το Ασφαλιστικό να αποτελεί όχι δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους, αλλά εμπόρευμα που θα το πληρώνει όποιος έχει, για όσο έχει και αν έχει.
Τι είναι όμως το Ασφαλιστικό; Γιατί μας αφορά;
Το Ασφαλιστικό είναι το βασικό πλέγμα προστασίας των εργαζομένων. Είναι συλλογική κατάκτηση του λαού, που γεννήθηκε μέσα από τις αξίες της αλληλεγγύης και της ενότητας των εργαζομένων, την ανάγκη προστασίας της ζωής τους.
Το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη. Είναι μια σειρά προστατευτικές πλευρές που ξεκινούν από την προστασία της μητρότητας, την ασφάλιση των παιδιών και τα εμβόλιά τους, μέχρι τα φάρμακα και τις ιατρικές εξετάσεις, την προστασία απέναντι στον επαγγελματικό κίνδυνο, την προστασία των ΑμεΑ κ.λπ.
Την ίδια στιγμή, η πλήρης ασυδοσία μεταφράζεται σε νέα εργοδοτικά εγκλήματα, καθώς μακραίνει ο κατάλογος των εργατικών «ατυχημάτων», μέσα από τα οποία αναδεικνύονται με τον πλέον τραγικό τρόπο οι ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Και πάνω από όλα οι ευθύνες κυβερνήσεων και εργοδοσίας, που έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε χώρους όπου ο εργαζόμενος παίζει την υγεία του και τη ζωή του «κορόνα - γράμματα».
Μόνο τις τελευταίες 10 μέρες είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς - ακρωτηριασμούς, έως και θανάτους που διέλυσαν εργατικές οικογένειες, στον Βόλο, στο Ναύπλιο, στη Χαλκίδα, στη ΔΕΗ, σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, που οι υπηρεσίες του υπουργείου αρνούνται να ελέγξουν.
Στη ΛΑΡΚΟ, που θέλουν  να κλείσει, παραμονές της μεγάλης κινητοποίησής τους έχασε τη ζωή του ένας ακόμα εργάτης, και το πιο πρόσφατο «ατύχημα» στα διυλιστήρια της «Motor Oil», όπου 4 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη.Οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει μια απέραντη αρένα χωρίς στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και προστασίας. Η ελευθερία που απολαμβάνουν οι εργοδότες δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοτικής βίας.
Μέχρι και εργάτες που πυροβολούνται βλέπουμε, όταν διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.
Χώρια τα άπειρα μυοσκελετικά προβλήματα στις οικοδομές, στα ξενοδοχεία, στα γραφεία, στις μεταφορικές, τα κρυοπαγήματα στα ψυγεία, τις λιποθυμίες και την εξάντληση, τα οποία δεν φαίνονται και δεν καταγράφονται πουθενά, ξέρουμε όμως πολύ καλά ότι υπάρχουν. Όπως υπάρχουν και οι επαγγελματικές ασθένειες και οι θάνατοι συναδέλφων από προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας των συνθηκών εργασίας όπως εισπνοές βερνικιών, φαρμάκων, δηλητηρίων, καθαριστικών κ.α.
Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρωτοτυπεί. Προωθεί όλα όσα έχουν σχεδιαστεί από την ΕΕ και τους άλλους μηχανισμούς του κεφαλαίου, όσα απαιτεί ο ΣΕΒ, οι βιομήχανοι και εφοπλιστές, με την αμέριστη βοήθεια της συμβιβασμένης, ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που πιέζει κιόλας να παραδοθούν τα Ταμεία στον τζόγο, τρέχοντας μάλιστα να συμφωνήσει για τη δημιουργία επαγγελματικού.
Σήμερα το Ε.Κ.ΣΑΜΟΥ μαζί με δεκάδες Ε.Κ. και Ομοσπονδίες, μαζί με εκατοντάδες Σωματεία  πανελλαδικά προκήρυξαν απεργία, κόντρα στην απεργοσπασία της ΓΣΕΕ που για μια φορά ακόμα δείχνει πόσο ξεπουλημένοι και προδότες είναι.  
Αυτοί που δεν έχουν βγάλει ένα φύλλο χαρτί, που δεν έχουν βγάλει άχνα για τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο και τον στηρίζουν μέχρι κεραίας, αυτοί που δεν έχουν φτιάξει μια ανακοίνωση για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και την αθλιότητα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης που υπέγραψαν πρόσφατα στα μουλωχτά, αυτοί που έπαθαν πλήρη αφωνία στο νόμο που χτυπούσε τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία, αυτοί που σιωπούν για τα εργατικά ατυχήματα και για τους νεκρούς που σκοτώνονται καθημερινά στην αρένα της εκμετάλλευσης, αυτοί που κλείνουν τα μάτια μπροστά στο κλείσιμο των επιχειρήσεων στις λιγνιτικές μονάδες και στη ΛΑΡΚΟ, την ίδια στιγμή ακριβοπληρώνουν τα ΜΜΕ από το υστέρημα των εργαζομένων για βρώμικη προπαγάνδα, έχοντας παχυλή στήριξη από την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ.
Το μόνο που τους νοιάζει είναι οι καρέκλες τους, για να συνεχίσουν να βάζουν θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων ως γνήσιοι υπηρέτες του κεφαλαίου. Γι αυτό άλλωστε αποφάσισαν το Συνέδριο της ΓΣΕΕ να γίνει μια μέρα στις 25, μόνο για να στηθεί κάλπη και να μετρήσουν τα κουκιά, χωρίς καμιά συζήτηση, χωρίς εισηγήσεις και αποφάσεις, κόντρα στο καταστατικό αλλά με την παρουσία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αστυνομίας και ΜΑΤ, την εποπτεία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του ίδιου του Πρωθυπουργού για να κάνει face control!!! Η συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ γράφει νέα μαύρη σελίδα στο συνδικαλιστικό κίνημα…. Οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, για ακόμη μια φορά θα φωνάξουμε, ότι θέλουμε  να γίνει Συνέδριο εργατών και όχι των νόθων και των εργοδοτών.
Αυτή είναι σαπίλα συνάδελφοι! Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να δυναμώσουν τα σωματεία, να μπουν σε αυτά, να συζητούν, να αποφασίζουν με βάση τα συμφέροντά τους, να διεκδικούν με βάση τις ανάγκες τους. Να μην επιτρέψουν να επικρατεί σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς. Να μην αποδεχτούν την σφαγή τους, να πετάξουν από το συνδικαλιστικό κίνημα τους ανθρώπους των εργοδοτών που μαζί με το κράτος θέλουν τους εργαζόμενους γονατισμένους, ώστε το κεφάλαιο συνεχώς να «αυγατίζει» τα κέρδη του πάνω στη φτώχεια και την εξαθλίωση για μας.
Εμείς παλεύουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες ενάντια στα κέρδη των λίγων.
Πρόοδος σήμερα, με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, είναι η μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου εργασίας και η αύξηση του ελεύθερου χρόνου, οι αυξήσεις στους μισθούς, η σταθερή δουλειά με δικαιώματα και όχι οι ενοικιαζόμενοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι, τα 4ωρα, η δουλειά 7 μέρες της βδομάδας κ.λπ.
Ρεαλιστικό σήμερα είναι να γεμίσουν τα δημόσια νοσοκομεία από μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, για να παρέχονται υψηλού επιπέδου δημόσια Υγεία και Πρόνοια, φαρμακευτική κάλυψη για όλο το λαό, και όχι να ερημώνουν κλινικές και νοσοκομεία από προσωπικό, το φάρμακο να ακριβαίνει καθημερινά και την ίδια στιγμή να ξεφυτρώνουν ιδιωτικές κλινικές με πανάκριβες υπηρεσίες και φαρμακοβιομηχανίες με υπέρογκα κέρδη, βγαλμένα από τον πόνο του κόσμου.
Καινοτόμο σήμερα είναι να αξιοποιηθούν τα επιτεύγματα της επιστήμης και η εφαρμογή τους για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, προστασία της μητρότητας, και όχι η εντατικοποίηση της εργασίας, που οδηγεί νέους ανθρώπους να παρουσιάζουν επαγγελματικές ασθένειες, να σακατεύονται από εργατικά ατυχήματα, να χάνουν τη ζωή τους για ένα μεροκάματο.
Σύγχρονο σήμερα είναι να ζουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους σε ασφαλείς κατοικίες, με βάση την τεχνογνωσία της εποχής μας, και όχι να πνίγεται ο κόσμος από τις βροχές, να αποκλείεται στο πρώτο χιόνι, να καίγεται στην πρώτη φωτιά και να χάνει τα σπίτια του στους πλειστηριασμούς από τα κοράκια των τραπεζών.
Αυτονόητο σήμερα είναι η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και κοινωνικές παροχές με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας για αξιοπρεπή ζωή.
Δίκαιο σήμερα δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο για έναν νέο εργαζόμενο από το να καρπώνεται τον πλούτο που παράγει και όχι να ζει χειρότερα από τους γονείς και τους παππούδες του
 Γι’ αυτό διεκδικούμε ː
 1.  Αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους. Την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, διατάξεων και νόμων από το 2010 μέχρι σήμερα. Δημόσια και δωρεάν υγεία - πρόνοια
2. Την κάλυψη των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Χαμηλότερος μισθός τα 751 ευρώ, χαμηλότερη σύνταξη στο 80 τις εκατό του μισθού, δηλαδή 600 ευρώ. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού σε όσους κόπηκαν. Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. .
 3.·Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Γενικό όριο συνταξιοδότησης 60 για τους άντρες, 55 για τις γυναίκες και 55 – 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Υποχρεωτικά σύνταξη για όλους με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας.
4. Μέτρα προστασίας των ανέργων. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας 600 ευρώ για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας, σε όλους τους άνεργους και χωρίς προϋποθέσεις
5. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται σαν συντάξιμος χρόνος ασφάλισης
6. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας, και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας.
7. Απαγόρευση δια νόμου κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης.
Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα μέσα από τα σωματεία, στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, για να μην περάσει ο νόμος-λαιμητόμος Κατρούγκαλου-Βρουστη, για να πάρει πίσω η κυβέρνηση την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τις επιτάξεις και να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες!