15/3/20

Ιδιωτικοί Υπάλληλοι: Μέτρα προστασίας εργαζομένων


ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
         
          Συναδέλφισσες συνάδελφοι
Η αύξηση των κρουσμάτων του ιού επιβάλλει μέτρα προστασίας από τη κυβέρνηση και τους δήμους, ιδιαίτερη και προσεκτική τήρηση από τον καθένα των κανόνων υγιεινής και τη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων μας.
       Το ΔΣ του σωματείου μας καλεί τους εργαζόμενους σε σ/μ, εμπορικά, χονδρεμπορικά, τους υπαλλήλους γραφείου, ιατρείων, μεταφορείς κλπ να μην υπογράψουν αλλαγή στις συμβάσεις τους, άδειες άνευ αποδοχών, απολύσεις και παραιτήσεις (οικειοθελείς αποχωρήσεις). Δεν πρέπει η πανδημία να αποτελέσει αφορμή να χάσουμε δικαιώματα, να μειωθεί και άλλο το εισόδημά μας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστούν μέτρα υγιεινής στους εργαζόμενους και  κυρίως σε όσους έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως πχ στα σούπερ μάρκετ.

Για ό,τι χρειαστείτε επικοινωνήστε με το σωματείο
στο τηλέφωνο 2273027561, στο eksamou@otenet.gr.
         
Ενημερώστε το σωματείο για τις συνθήκες που επικρατούν στην εργασία σας, ώστε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τόσο την επίθεση που δεχόμαστε στην υγεία μας, όσο και στα εργασιακά μας δικαιώματα.
         
Συναδέλφισσες συνάδελφοι, κυρίως εσείς που δουλεύεται σε σ/μ πολλές ώρες, παρά το σύνθημα που κυριαρχεί "μένουμε σπίτι" αλλά και όλοι εμείς οι καταναλωτές, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να απαιτήσουμε κανόνες προστασίας και υγιεινής για το καλό της υγείας όλων μας, όπως:
ü Απολύμανση των μεγάλων εργασιακών χώρων πχ σούπερ μάρκετ.
ü Αντισηπτικό, γάντια και ότι άλλο χρειάζεται σε κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία των σ/μ. Σε κάθε εργασιακό χώρο να παρέχονται με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας,  είδη απολύμανσης, ατομικής υγιεινής και προστασίας.
ü Να δοθεί άδεια ασθενείας σε ευπαθείς ομάδες, όσους παρουσιάζουν συμπτώματα.
ü Να ισχύσει το μέτρο της ελάχιστης παρουσίας πελατών μέσα στο σ/μ.
ü Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Εξασφάλιση του αναγκαίου χρόνου ξεκούρασης (12ωρο μεταξύ βαρδιών). Πληρωμή υπερεργασίας και υπερωρίας.
ü Έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
ü Διασφάλιση των θέσεων εργασίας, του εισοδήματος, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων αν κλείσουν εργασιακοί χώροι ή ελαττωθεί η δουλειά λόγω μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση.
ü Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος και ανασφάλιστος
ü Στοπ στις μονομερείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Μετατροπή όλων των ελαστικών θέσεων εργασίας σε πλήρους απασχόλησης με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.  
ü Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγεία, στο ΕΚΑΒ του νομού μας.
ü Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, Τράπεζες, ΔΕΚΟ. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών.