6/3/20

Για τις εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό


Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας, στα άλλα νησιά και στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο δείχνει με το χειρότερο τρόπο ότι η πολιτική της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, αυτής και της προηγούμενης κυβέρνηση, δημιουργεί πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά και είναι βάρβαρη και απάνθρωπη. 

Αυτοί που διαμελίζουν και φτωχοποιούν χώρες, αιματοκυλούν και ξεριζώνουν λαούς ενώ μετά τους εγκλωβίζουν στα νησιά, τη χώρα και τα σύνορα, για τα οικονομικά τους συμφέροντα, είναι που έκαναν πλάτες στην κυβέρνηση Ερντογάν που τώρα χρησιμοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες ως ομήρους και μέσο πίεσης, για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς του τούρκικου κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή. Η στάση τους θα οδηγήσει σε νέα ναυάγια και θανάτους. Σε ένταση της εκμετάλλευσης από δουλεμπόρους.

Είναι αυτοί που συνδράμουν ή δεν καταδικάζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και σε άλλες χώρες, έχουν κάνει τη γειτονιά μας «μπαρουταποθήκη» και τη χώρα μας μια απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση-ορμητήριο, φτιάχνουν «φράχτες» και «φυλακές» για να μην «περνάνε» πρόσφυγες και μετανάστες στην Ε.Ε., ενώ την ίδια ώρα ανοιγοκλείνουν τη «στρόφιγγα» και τους χρησιμοποιούν για φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα.

Την αποφασιστικότητα, τη δύναμη, την καταστολή και τον τσαμπουκά που δείχνει αυτές τις μέρες η κυβέρνηση τόσο στους νησιώτες που αγωνίζονται ενάντια στον εγκλωβισμό και τα κέντρα φυλακές, όσο και σε ξεριζωμένους που αναζητούν σωτηρία και καλύτερη ζωή να τη δείξει στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.. Σε όσους κάνουν επιθέσεις και πολέμους. Σε όσους μας γεμίζουν με λόγια συμπόνιας και συμπάθειας στις διάφορες συναντήσεις και συνόδους αλλά μένουν αμετακίνητοι στη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, δηλαδή στην πολιτική εγκλωβισμού, που θέλει τη χώρα μας αποθήκη-φυλακή ανθρώπων. Να την έδειχνε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για την Τουρκική εισβολή στην Συρία, όπου δεν έβγαλε κιχ και δεν καταδίκασε την επιθετική στάση της Τουρκίας, την παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης, που σημαίνει καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και αλλαγή συνόρων σε βάρος τρίτων χωρών.

Τώρα είναι η ώρα η κυβέρνηση να πιέσει και να απαιτήσει να καταργηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνο και η Συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας που κρατά εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και τη χώρα και έχει πλέον αποδειχτεί ότι είναι ανεπιτυχής. Δεν υπάρχει άλλη λύση! Να κλείσει τώρα όλα τα hot spot, να μην ανοίξει άλλα. Να απεγκλωβίσει πρόσφυγες και μετανάστες, να δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε σε όποια χώρα επιθυμούν. Η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και να προχωρήσει σε απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους.

Η απαραίτητη φύλαξη των συνόρων μας δεν μπορεί να αμαυρώνεται ή να συνδέεται με απανθρωπιά απέναντι σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους και σε γυναικόπαιδα και μάλιστα κόντρα στο διεθνές δίκαιο. «Εχθρός» και «εισβολέας» δεν είναι όποιος ξεριζώθηκε από τις εστίες του αλλά το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ που και με την συμμετοχή της χώρας μας επεμβαίνουν σε άλλες χώρες. Η μεγαλύτερη εμπλοκή της frontex στη φύλαξη των συνόρων είναι επικίνδυνη, αφού σημαίνει παραχώρηση εθνικών δικαιωμάτων σε ξένες δυνάμεις.

Καταγγέλλουμε την τακτική της κυβέρνησης, τη φρασεολογία υπουργών και στελεχών της που τροφοδοτεί την ξενοφοβία, το ρατσισμό, το φασισμό στοχοποιώντας τα θύματα, πρόσφυγες-μετανάστες και όχι τους ενόχους και τις αιτίες που τους οδήγησαν στην ξενιτιά.
Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και δίνει αέρα σε κάποιους και εδώ στη Σάμο, να μιλούν ανερυθρίαστα για «ξερονήσια». Ταυτόχρονα λειαίνει το έδαφος να αποδεχτεί ο λαός τα σχέδιά της για τη δημιουργία νέων hotspot, κλειστών φυλακών, τεράστιων στρατοπέδων συγκέντρωσης μόνιμου εγκλωβισμού της Ε.Ε. στα νησιά και τη χώρα. Έχει ευθύνη γιατί πυροδοτεί το χέρι κάποιων που δρώντας σαν τις σκιές μέσα στη νύχτα στοχοποιούν και επιτίθενται σε εργαζόμενους ΜΚΟ, λες και οι εργαζόμενοι φταίνε που το κράτος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Η αποδοχή του δημοτικού συμβουλίου Ανατολικής Σάμου ύπαρξης hostspot στο νησί 1500 ατόμων στου Ζερβού, σημαίνει αποδοχή του μόνιμου εγκλωβισμού και του σχεδίου της κυβέρνησης, ακύρωση των αγώνων των σαμιωτών. Όσοι τη στηρίζουν βάζουν την υπογραφή τους στο να γίνει το νησί φυλακή της Ε.Ε. για πρόσφυγες και μετανάστες. 

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της Σάμου να μη χάσει την ανθρωπιά του. Να μη δώσει το περιθώριο σε κυβέρνηση και όποιον άλλο, να αμαυρώσει και να υπονομεύει τους αγώνες που έχουμε κάνει, την αλληλεγγύη που έχουμε εκφράσει σταθερά όλα αυτά τα χρόνια με κάθε τρόπο. Να στρέψει τα βέλη του στον πραγματικό ένοχο που είναι η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που προκαλούν τους πολέμους και την προσφυγιά. Να μην επιτρέψει το ξεπούλημα των αγώνων του.

Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς του νησιού να καταγγείλουν αυτή την πολιτική, να συνεχίζουν τον αγώνα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, να δώσουν απάντηση και να απομονώσουν αντιδραστικές και ρατσιστικές φωνές, να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Απαιτούμε εδώ και τώρα

·     Κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνο και της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας
·     Απεγκλωβισμός προσφύγων-μεταναστών από το νησί και τη χώρα
·     Ε.Ε. και ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής ασύλου μέσα στην Τουρκία, στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, Τουρκίας-Συρίας και από εκεί άμεσα να πηγαίνουν απευθείας στη χώρα που επιθυμούν
·     Να κλείσει το hot spot στο Βαθύ και να μην ανοίξει άλλο, κλειστό ή ανοιχτό, μικρό ή μεγάλο πουθενά στο νησί. Να σταματήσουν οι εργασίες στου Ζερβού.
·     Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις
·     Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων στο άσυλο, όχι στην καταστολή και την καταπάτηση θεμελιωδών διεθνών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων
·     Καμιά εμπλοκή των Μ.Κ.Ο. στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η διαχείρισή του να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
·     Οι εργαζόμενοι των hotspot να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, Δήμους, Περιφέρειες με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.
·     Αποζημίωση στο 100% όσων κατοίκων έχουν υποστεί ζημιές από τον μαζικό εγκλωβισμό.
·     Απεμπλοκή της χώρας από τα σχέδια των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, από επεμβάσεις και πολέμους που ευθύνονται για την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Να σταματήσει η εισβολή στη Συρία, στη Λιβύη και όπου αλλού. Κανένας έλληνας στρατιωτικός εκτός συνόρων.