10/6/20

Παράσταση Διαμαρτυρίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων-Επισιτισμού-Τουρισμού Σάμου και συνάντηση με την Ένωση Ξενοδόχων

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία-Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου και το Εργατικό Κέντρο στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου υπερασπιζόμενοι τη δουλειά και το εισόδημα των εργαζομένων και ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση και έχουν σχέση με τον κλάδο.


Παράλληλα έγινε συνάντηση, όπως είχε ζητήσει το σωματείο και με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Βαλή όπου επισημάνθηκαν τόσο τα νέα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα όσο και η αβεβαιότητα αλλά και η αγωνία των εργαζομένων για το αν και με τι συνθήκες θα εργαστούν και ζητήθηκε επαναπρόσληψη όλων των συναδέλφων που εργάστηκαν πέρυσι και δεν έχουν βρει αλλού δουλειά ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που είχαν πέρυσι και το αν θα ανοίξει ή όχι το ξενοδοχείο και να εξασφαλιστεί για όλους ένα εισόδημα το οποίο θα μας επιτρέψει, εμείς και η οικογένειά μας,  να ζούμε με αξιοπρέπεια.

         
Καλούμε όλους τους συνάδελφους και συναδέλφισσες να επαγρυπνούν και να μείνουν σε επαφή με το σωματείο μας. Κανένας να μην είναι μόνος του! Τους καλούμε επίσης να συμμετέχουν όλοι και όλες στο Συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο και συμμετέχει το σωματείο μας αύριο Πέμπτη και ώρα 7.30΄ το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο για να καταγγείλουμε τα νέα μέτρα και να διεκδικήσουμε ΖΩΗ με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

Το Υπόμνημα το οποίο συζητήσαμε και καταθέσαμε στην Ένωση είναι :


ΠΡΟΣ: Το ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου

ΥΠΟΜΝΗΜΑ


Κύριοι,

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, κυρίως οι εποχικοί, που περιμένουμε 4-5 μήνες το χρόνο να δουλέψουμε για να ζήσουμε τις οικογένειες μας, αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε πολύ άσχημη θέση.

Σήμερα, 10 Ιουνίου, καταληκτική ημερομηνία των επαναπροσλήψεων, η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου μας θα έπρεπε να εργάζεται. Αντί γι αυτό όμως βιώνουμε αβεβαιότητα και αγωνία για το αν, πότε, για πόσο και με τι όρους θα εργαστούμε φέτος. Από τη μια δεν έχουμε κανένα εισόδημα και από την άλλη δεν έχουμε την παραμικρή ενημέρωση από τις επιχειρήσεις που εργαζόμασταν πέρυσι αν θα εργαστούμε φέτος.

Όλοι εμείς το 2019 εξυπηρετήσαμε 34 εκ. τουρίστες, πολλές χιλιάδες από αυτούς εδώ στη Σάμο. Έχουμε μαγειρέψει, σερβίρει και πλύνει τόνους πιάτων. Έχουμε καθαρίσει εκατομμύρια φορές δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους. Γενικότερα έχουμε «χτίσει» με τη δουλειά μας το λεγόμενο «θαύμα του τουρισμού» και έχουμε φτιάξει «τη βαριά βιομηχανία» του νησιού και της χώρας, αποφέροντας έσοδα πολλών δις ευρώ, ενώ αυτό που «γευτήκαμε» είναι μειώσεις μισθών, καταπάτηση της κλαδικής ΣΣΕ, εντατικοποίηση, κούραση και μυοσκελετικά, απλήρωτες υπερωρίες, μαύρη εργασία, δουλειά χωρίς ρεπό. Τώρα καλούμαστε να ζήσουμε με ψίχουλα, ουσιαστικά με λιγότερο από 9 ευρώ την ημέρα για έναν ολόκληρο χρόνο και να «βάλουμε πλάτη» για να περάσει η νέα κρίση και η σεζόν!

Και ρωτάμε: ποιος μπορεί να ζήσει με τόσα;  Εμείς πάντως δεν ζούμε με 400 ευρώ!

Πληρώσαμε ήδη πολλά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Δεν ζητιανεύουμε! Ζητάμε το αυτονόητο: δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια!

Ø Επαναπρόσληψη τώρα όλων όσοι εργάστηκαν πέρυσι, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που είχαν.
Ø Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων.
Ø Υποχρεωτική εφαρμογή των Κλαδικών ΣΣΕ σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα.
Ø Καμιά απόλυση, δυσμενή αλλαγή σύμβασης, εκ περιτροπής εργασία.
Ø Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.



Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ