30/6/20

Η πρόταση της εβδομάδας: Ένα καπέλο γεμάτο βροχή


«Ένα καπέλο γεμάτο βροχή» του Μάικλ Γκάτσο

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών που ήταν στις 26 Ιουνίου, η ιστοσελίδα του Ε.Κ.Σ. προτείνει γι αυτή την εβδομάδα ένα έργο πρωτοποριακό στην εποχή του (1955) και διαχρονικό στη θεματολογία του, το οποίο προκάλεσε το θεατρικό κόσμο, σπάζοντας ταμπού και προκαταλήψεις με τη ρεαλιστική και ανθρώπινη ματιά του συγγραφέα πάνω στο πρόβλημα του εθισμού στα ναρκωτικά. Ρίχνει φως πάνω στις μοιραίες επιπτώσεις του εθισμού που ταράζουν συθέμελα τις ανθρώπινες σχέσεις.Κεντρικός ήρωας του έργου είναι ο Τζόνι, ο οποίος επιστρέφει σε μια απρόσωπη μεγαλούπολη εθισμένος στα ναρκωτικά εξαιτίας της αιχμαλωσίας του σε έναν πόλεμο κάπου μακριά. Μετά από μια σύντομη αποτοξίνωση παγιδεύεται ξανά, αδυνατώντας να ενταχθεί στον ιστό μιας κοινωνίας σε κρίση, που έχει χάσει τις αξίες της και παραπαίει μέσα στη σύγχυση και το μηδενισμό.

Μόνη του διέξοδος φαίνεται να είναι η οικογένειά του, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτήν. Εκεί θα στραφεί για να βρει τη δύναμη να αγωνιστεί και να βγει νικητής, κερδίζοντας τη χαμένη του πίστη και την ελπίδα για το μέλλον».

Το έργο έχει "παιχτεί" και διαρκώς "ανεβαίνει" από πάρα πολλούς θιάσους και θέατρα, ενώ προβλήθηκε το 1980, από την ΕΡΤ, στην εκπομπή «Το θέατρο της Δευτέρας». 
Παρακάτω μπορείτε να το παρακολουθήσετε από το αρχείο της ΕΡΤ.

1ο μέρος εδώ

2ο μέρος εδώ

 Μετάφραση: Πόπη Δανιήλ. Σκηνικά: Γιώργος Ανεμογιάννης. Τηλεσκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης. Σκηνοθεσία: Κώστας Ασημακόπουλος. Παίζουν: Χρήστος Δακτυλίδης, Γιάννης Κατράνης, Βέρα Κρούσκα, Γιώργος Κυρίτσης, Μάκης Πανώριος, Θάνος Καληώρας, Κώστας Αρζόγλου, Άννα Μακράκη.