4/6/20

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Επισιτισμού Σάμου: Περιοδείες σε χώρους δουλειάς -Νέες κινητοποιήσεις στις 10/6 και στις 11/6


Περιοδείες σε χώρους δουλειάς σε Βαθύ και Καρλόβασι πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη το Σωματείο εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό τουρισμού του νησιού, για ενημέρωση των συναδέλφων και προετοιμασία των επομένων αγωνιστικών κινητοποιήσεων στο νησί, μοιράζοντας την παρακάτω ανακοίνωση και συζητώντας μαζί τους κάνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα εγγραφής και συσπείρωσης σε αυτό.
Το πρωί της ίδιας μέρας συμμετείχε στη Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείου Σάμου κατά την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας απαιτώντας Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Στελέχωση όλων των μονάδων υγείας του νησιού μαζί με το Σύλλογο Εργαζομένων του Γ.Ν.,  το Εργατικό Κέντρο και άλλα Σωματεία και φορείς του νησιού.


Ακολουθεί η ανακοίνωση:

ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!
ΤΕΤΑΡΤΗ 10/06 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 11:00 το πρωί
ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΤΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ
 ΠΕΜΠΤΗ 11/06 ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 19.30 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό και τον τουρισμό βιώνουμε ένα νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματά μας. Σε συνέχεια της μαζικής Γενικής Συνέλευσης του σωματείου την περασμένη Παρασκευή 29/05, συνεχίζουμε την προσπάθεια ενημέρωσης και συζήτησης με τους συναδέλφους μας.

Το κύριο κλίμα που επικρατεί είναι η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον μας καθώς συνεχίζουμε να μην έχουμε καμία ενημέρωση για το πότε και με τι όρους θα επιστρέψουμε στις θέσεις μας. Είμαστε εδώ έτοιμοι να εργαστούμε αλλά ζητάμε διασφάλιση του εισοδήματός μας και εφαρμογή της κλαδικής μας σύμβασης.

Έτοιμοι όμως είναι και οι αντεργατικοί νόμοι που λένε ότι όσοι επιστρέψουν στη δουλειά θεσπίζεται ο μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» όπου μειώνει τον μισθό έως και 20% με αντίστοιχη μείωση των Δώρου Χριστουγέννων και Επιδόματος Άδειας. Οι φόβοι που ανακύπτουν από το πρόγραμμα αυτό είναι ότι οι ανατροπές που προσθέτει (εκ περιτροπής εργασία, αναστολή συμβάσεων, μερική απασχόληση κλπ) ήρθαν για να μείνουν αφού είναι πολύ πιθανή η επέκτασή του πέραν της 15/10. Επιπλέον, μετά το πέρας του προγράμματος, ο εργοδότης θα μπορεί να απολύει ή να αλλάζει τις συμβάσεις των εργαζομένων που εντάχθηκαν σε αυτό με αντίστοιχη μείωση μισθού και ωραρίου.

Το φιλότιμό μας και οι εκβιασμοί τους θα έχουν την τιμητική τους αφού ενώ πχ θα πρέπει να δουλεύουμε πχ μισό ωράριο, αυτό θα παρατείνεται παράνομα όπως ήδη συμβαίνει με πολλές συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Αλλά ακόμα και να τηρείται το μειωμένο ωράριο στη λογική «πρέπει να βγει η δουλειά και να μείνει ο πελάτης ευχαριστημένος» θα υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας. Απώτερος στόχος, ο νέος αυτός μηχανισμός να διαμορφώσει όλες τις προϋποθέσεις ώστε οι εργαζόμενοι να υποχρεωθούν να εργαζόμαστε με ψίχουλα όπως ο κατώτατος μισθός (550 €).

Για όσους συναδέλφους δε γίνει επαναπρόσληψη, εργάστηκαν κατά το έτος 2019, με πλήρη ή μερική απασχόληση και έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας έως και τον Φεβρουάριο 2020, είναι δικαιούχοι μηνιαίας έκτακτης αποζημίωσης ποσού ίσου προς το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν. Η αποζημίωση καταβάλλεται μηνιαία για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2020, εφόσον παραμείνουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Τέλος, όσοι συνάδελφοι εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία, προσλήφθηκαν κατά τη θερινή περίοδο του 2019, δίνεται η δυνατότητα να ανασταλεί η σύμβασή τους από 01/06/2020 έως 30/09/2020 λαμβάνοντας αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ για κάθε μήνα αναστολής). Ανάλογα με την πληρότητα θα ανακαλούνται οι αναστολές συμβάσεων σταδιακά δίνοντας όμως τη δυνατότητα ένταξής τους στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Συνάδελφοι, τα μέτρα έχουν στόχο να στηρίξουν τους τουριστικούς ομίλους κι εμείς οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να πληρώσουμε για ακόμα μια φορά τα βάρη της κρίσης. Ο εργοδότης στο εξής θα μπορεί να μας απασχολεί όσο, όποτε και όπως θέλει χωρίς κανένα περιορισμό με τη συμμετοχή του κράτους στους μισθούς ή τις ασφαλιστικές εισφορές κι εμείς να ζήσουμε τη δική μας ζωή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους.

Για το χειμώνα που έρχεται, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για πώς θα διασφαλιστεί το εισόδημά μας, πώς θα ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας, την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται πακτωλός χρημάτων ενίσχυσης των μεγάλων ομίλων και επιχειρηματιών τους οποίους «ταΐσαμε» αυτούς και τις επόμενες γενιές τους με τον κόπο μας και τον ιδρώτα μας όλα τα προηγούμενα χρόνια.

 Η κυβέρνηση τώρα να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας:

1.       Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ.
2.   Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.
3.  Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον Επισιτισμό-Τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχιακοί, ανεξάρτητα από τη διάρκεια και τη σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, το αργότερο την 10η Ιούνη.
4.   Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
5.   Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας. Να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις που έγιναν εώς σήμερα.
6.   Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να καταργηθεί κάθε πλαφόν όπως των 50 ημερών εργασίας, που αφήνει απροστάτευτους δεκάδες χιλιάδες ανέργους. Εξασφάλιση ασφαλιστικής ικανότητας και επιδότησης ανεργίας όλων για το 2021.
7.  Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών σε ειδικότητες που καταργήθηκαν πχ καμαριέρες, επέκταση σε άλλες.
8.  Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για Covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
9.  Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
10.  Άμεση πρόσληψη και στελέχωση με μόνιμο, επαρκή προσωπικό σε Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία, ΕΚΑΒ, εργαστήριαΑναβάθμιση ακόμα και δημιουργία νέων δομών υγείας στις ήδη υπάρχουσες και στα νησιά μας. Άμεση προστασία του υγειονομικού προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και των οικογενειών τους από τον ιό της πανδημίας με τα κατάλληλα υλικοτεχνικά μέσα με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 10/06 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 11:00 το πρωί
ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΤΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ
 ΠΕΜΠΤΗ 11/06 ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 19.30 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ