17/8/20

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων-Επισιτισμού Σάμου: Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

 

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς πραγματοποιούν αυτές τις μέρες το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων-Επισιτισμού-Τουρισμού με μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, συζητώντας με τους εργαζόμενους και διακινώντας της παρακάτω ανακοιίωση:

"Αρχές Αυγούστου και οι χειρότερες προβλέψεις μας επιβεβαιώνονται. Εμείς, οι δημιουργοί του τουριστικού θαύματος (καμαριέρες, υπάλληλοι υποδοχής, συντηρητές, σερβιτόροι, μάγειρες, λαντζέρηδες κα) από τον περασμένο Οκτώβριο καλούμαστε να επιβιώσουμε με 400-500 ευρώ το μήνα. Την ίδια στιγμή, οι συνάδελφοι που στάθηκαν «τυχεροί» καλούνται να ανταποκριθούν σε παραπάνω από ένα πόστα δουλεύοντας εξαντλητικά ωράρια χωρίς ρεπό. 

Εμείς σηκώσαμε στις πλάτες μας την προηγούμενη οικονομική κρίση με το τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων μας από κυβέρνηση και τουριστικούς ομίλους.  Αυγάτισαν τα κέρδη τους και τώρα στη νέα οικονομική κρίση γκρεμίζουν ό, τι έχει απομείνει. Απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία (μισή δουλειά – μισός μισθός), αναστολή συμβάσεων, εισόδημα 500 ευρώ (φυσικά όχι για τους εργαζόμενους εξτρά, εργολαβικούς ή τους εποχικούς του επισιτισμού) παίρνουν σάρκα και οστά ενώ προφασίζονται τον εχθρό της πανδημίας και τον ιό.

            Άραγε με το πέρας της πανδημίας θα σταματήσει η εντατικοποίηση, η δουλειά ήλιο με ήλιο, οι συμβάσεις της μίας μέρας, του μήνα ή των 10 ωρών την εβδομάδα; Θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι Συλλογικές μας Συμβάσεις που με αγώνες κατακτήσαμε, θα σταματήσουν τα απλήρωτα ρεπό μας; Αυτό εξαρτάται από το δικό μας αγώνα. Σε αυτούς δεν ιδρώνει το αυτί. Όπως και δεν ίδρωσε όταν στην αρχή της φετινής χρονιάς δεν ήθελαν να εντάξουν στο μηχανισμό στήριξης χιλιάδες συνάδελφους. Εμείς όμως το καταφέραμε (κυρίως για τον κλάδο των ξενοδοχείων) κάτω από την πίεση των μαζικών κινητοποιήσεων ανά την Ελλάδα (Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα) αλλά και τη δράση του σωματείου μας στη Σάμο.

            Συνάδελφοι, επιστροφή στην «κανονικότητα» δεν προβλέπεται αν εμείς οι ίδιοι δεν το παλέψουμε. Να παλέψουμε όμως για τη δική μας κανονικότητα κόντρα στη λογική της συναίνεσης και της υποταγής. Κόντρα σε κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) και εργοδότες που με τους νόμους τους καταργούν το δικαίωμα στην οργάνωση στον τόπο δουλειάς, το δικαίωμα στην απεργία και τη διαδήλωση.

            Το φθινόπωρο και ο χειμώνας μας καλεί σε νέους αγώνες! Για να διασφαλίσουμε το εισόδημά μας, τα ένσημά μας, τις ανάγκες των οικογενειών μας. Ας οργανωθούμε στο σωματείο μας σε κάθε τόπου δουλειάς! Η αλληλεγγύη όλων μας ανεξάρτητα την ειδικότητα, τη σύμβαση, τη χώρα καταγωγής, η ενότητά μας είναι η δύναμή μας!

 Οργανώσου στο σωματείο σου!! Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας!!

Διεκδικούμε:

-Κατάργηση όλων των αντεργατικών Νόμων.

-Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας. Αντίστοιχα το εισόδημα των εποχικών τους χειμερινούς μήνες. Να χορηγηθεί το επίδομα αδείας τοκετού και λοχείας στις εργαζόμενες που δεν συμπληρώνουν την προϋπόθεση των 200 ενσήμων

-Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία.

-Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών.

-Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.

-Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνονται δωρεάν τα τεστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους.

-Άδεια με αποδοχές για όσους νοσούν από τον covid-19, ή έχουν ευπαθείς ομάδες στην οικογένεια.

-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία.

 

Η Διοίκηση    "