26/8/20

Για την νέα επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στη Σάμο

 


Την Πέμπτη 27 Αυγούστου ο κ. Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, επισκέπτεται για άλλη μια φορά τη Σάμο. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν προδιαθέτει κανέναν μας ότι ο υπουργός της θα φέρει ή θα πει κάτι νέο και προς το συμφέρον προσφύγων, μεταναστών και κατοίκων του νησιού, τόσο στις συναντήσεις που θα έχει με αρχές του νησιού όσο και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει με την παρουσία του στις 12 το μεσημέρι κεκλεισμένων των θυρών.

 

Προφανώς δεν περιμένουμε να μας πει ότι θα κλείσουν τα hotspot και ότι δε θα λειτουργήσει πουθενά νέο κέντρο φυλακή που θα μετατρέψει το νησί μας σε μόνιμο τόπο εγκλωβισμού. Δεν περιμένουμε να μας πει ότι θα σταματήσουν την κατασκευή του νέου ΚΥΤ στη θέση Ζερβού και το έγκλημα με τις επαναπροωθήσεις και τη δημιουργία πλωτών φραγμάτων που βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Επίσης ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να μας πει την αλήθεια ότι για την άσχημη κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά οι νησιώτες και την εξαθλίωση προσφύγων-μεταναστών, φταίει η πολιτική εγκλωβισμού της Ε.Ε. και της κυβέρνησης, που με νόμους και τροπολογίες την συντηρεί και την ενισχύει, καθώς και η Συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας - ΕΕ που με ευλάβεια εφαρμόζει τόσο αυτή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν περιμένουμε να μας πει ότι το ξετύλιγμα και το ανακάτεμα του «κουβαριού» των ανταγωνισμών στην περιοχή μας και η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς, θα γεννήσει νέους πρόσφυγες και μετανάστες, λόγω των πολεμικών επεμβάσεων και της οικονομικής εξαθλίωσης λαών.

 

Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι κλειστοί χώροι κράτησης θα είναι στην ουσία φυλακές ψυχών, θα αυξήσουν την εξαθλίωση και την αγανάκτηση και όχι μόνο δεν πρόκειται να εκτονώσουν τα προβλήματα για πρόσφυγες - μετανάστες και νησιώτες αλλά το αντίθετο θα τα μεγαλώσουν. Τα πλωτά τείχη και η ένταση της καταστολής στα θαλάσσια σύνορα θα αυξήσουν τα θύματα. Δεν πρόκειται να ανακόψουν ούτε την απελπισμένη προσπάθεια των ξεριζωμένων να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, ούτε τα κυκλώματα των διακινητών, που βγάζουν τεράστια κέρδη. Δεν πρόκειται επίσης να αποτρέψουν την Τουρκία από το να αξιοποιεί το μεταναστευτικό και το «ανοιγόκλεισμα» των ροών, ως εργαλείο άσκησης πίεσης στα παζάρια με την Ελλάδα και την ΕΕ για συνολικότερες διευθετήσεις στην περιοχή.

 

Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς, το λαό του νησιού μας να βρίσκονται σε ετοιμότητα, να πάρουν πρωτοβουλίες και να συνεχίσουν τον αγώνα απαιτώντας:

 

·     Με δεδομένη την πανδημία να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας και υγιεινής για μετανάστες-πρόσφυγες και εργαζόμενους του ΚΥΤ. Διαρκείς απολυμάνσεις και καθαρισμός όλων των χώρων, διάθεση μέσων υγιεινής και προστασίας σε όλους δωρεάν, ζεστό και καθαρό νερό. Άμεση λειτουργία στελεχωμένου ιατρείου στο Hot Spot με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

·     Να κλείσει το hot spot στο Βαθύ και να μην ανοίξει άλλο, κλειστό ή ανοιχτό, μικρό ή μεγάλο πουθενά στο νησί. Να σταματήσουν οι εργασίες στου Ζερβού.

·     Άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων-μεταναστών από το νησί και τη χώρα

·     Ε.Ε. και ΟΗΕ να οργανώσουν επιτροπές υποβολής ασύλου μέσα στην Τουρκία, στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, Τουρκίας-Συρίας και από εκεί άμεσα να πηγαίνουν απευθείας στη χώρα που επιθυμούν

·     Κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνο και της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που κάνει τη χώρα μας απέραντο κέντρο εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών

·     Απεμπλοκή της χώρας από τα σχέδια των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, από επεμβάσεις και πολέμους που ευθύνονται για την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Να σταματήσει η εισβολή στη Συρία, στη Λιβύη και όπου αλλού. Κανένας έλληνας στρατιωτικός εκτός συνόρων.

  

             Η Διοίκηση