13/9/20

Δελτίο τύπου από την κινητοποίηση του Παραρτήματος Σάμου του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

 


Με συνθήματα όπως "Είμαστε μαζί, μαζί και δυνατοί, της τέχνης οι εργαζόμενοι υψώνουμε φωνή" καθώς και "Δε χωράμε πια στο σύστημα αυτό, θεό έχει το κέρδος, την τέχνη μας εχθρό" ακούστηκε και η φωνή των μουσικών της Σάμου την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που οργάνωσαν οι ομοσπονδίες και τα σωματεία των καλλιτεχνών και δημιουργών σε όλη τη χώρα.

 

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Παραρτήματος Σάμου του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Σταύρος Βουρούδης τόνισε την ανάγκη να στηριχτούν με ουσιαστικά μέτρα από την κυβέρνηση οι μουσικοί, όλοι οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό και τις τέχνες, ώστε κανείς να μην μείνει χωρίς εισόδημα, ασφαλιστική κάλυψη,


κανένα σπίτι να μην μείνει χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις, να παγώσουν δάνεια και εισφορές, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους. 

 

Αντίστοιχα η Μαργαρίτα Καρβούνη μέλος του ΔΣ του ΕΚΣ, στο χαιρετισμό της εξέφρασε τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Σάμου στον δίκιο αγώνα που δίνουν.

 

Μοιράζοντας σχετική ανακοίνωση-ψήφισμα με τα αιτήματά τους ενημέρωναν τους διερχόμενους, ενώ στη συνέχεια  κατευθύνθηκαν προς το Δημαρχείο Αν.Σάμου όπου και το επέδωσαν καθώς και στην Αντιπεριφέρεια, όπου το ΔΣ συναντήθηκε με τον αντιπεριφεριάρχη κ.Πανουράκη από τον οποίο και ζήτησαν να στηριχθούν τα αιτήματα του κλάδου τους.

 


Το ψήφισμα επίσης στάλθηκε στο Δήμο Δυτικής Σάμου καθώς και στον Βουλευτή του Νομού.

 


Ο αγώνας των μουσικών της Σάμου όσο και όλης της χώρα για ζωή και δουλειά με δικαιώματα θα συνεχιστεί,  συνδυασμένος με την ταυτόχρονη διεκδίκηση ενός πολιτισμού που να αρμόζει στη σύγχρονη κοινωνία και να είναι προσιτός σε όλους

Στόχος οι μουσικοί, όλοι οι καλλιτέχνες, όλοι οι δημιουργοί και οι αυτοαπασχολούμενοι του καλλιτεχνικού χώρου να μπορούν να ζουν από την τέχνη τους για να την κάνουν ακόμα καλύτερα. Αυτό σημαίνει ότι η σύγκρουση απέναντι σε κυβερνήσεις, τους νόμους τους, μεγάλους επιχειρηματίες και Ιδρύματα πρέπει να δυναμώσει. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ: Βουλευτή Ν.Σάμου

            Δημάρχους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

            Αντιπεριφεριάρχη Σάμου

 

Καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στο Θέαμα – Ακρόαμα, σημαίνουμε συναγερμό! Βρισκόμαστε στα όρια της επιβίωσης. Αρκετοί από εμάς κάτω και από αυτά. Οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά την ανέχεια. Η υποαπασχόληση, η ανεργία και η ετεροαπασχόληση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της ζωής μας. Αιτία αποτελούν οι Κυβερνητικές πολιτικές της υποχρηματοδότησης και της παράδοσης της Τέχνης στην εμπορευματοποίηση που υπηρέτησαν πιστά όλες οι Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εργαζόμαστε εντατικά με μια μορφή εργασίας που απαιτεί συνδυασμό πνευματικής και σωματικής δραστηριότητας, που απαιτεί αφιέρωση και σκληρά ωράρια. Άπειρες εργατοώρες για μελέτη, σχεδιασμό και εξάσκηση, που τις περισσότερες φορές είναι απλήρωτη. Οι δημιουργοί συχνά αναγκάζονται να εκποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία προκειμένου να υλοποιήσουν το έργο τους. Στην καλύτερη περίπτωση βρίσκουμε ένα εργοδότη, που τις περισσότερες φορές πληρώνει «μαύρα» για τη δουλειά μας. Αυτά συμβαίνουν όταν ο Πολιτισμός αφήνεται στα χέρια επιχειρηματιών που στόχο έχουν τα κέρδη τους.

 

Σήμερα, η Κυβέρνηση που συνεχίζει πιστά αυτή την πολιτική για τον Πολιτισμό που παρέλαβε από τους προηγούμενους, μας λέει ότι η επιβίωσή μας είναι ατομική μας ευθύνη. Μας λέει ότι δε μπορεί να μας βοηθήσει γιατί δουλεύουμε «μαύρα», ρίχνοντας σε εμάς τις δικές τους ευθύνες. Άραγε όταν οι εργοδότες μας το επιβάλουν εμείς έχουμε επιλογή; Μήπως εμείς φταίμε που όλα αυτά τα χρόνια οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί που ελέγχουν τους εργοδότες έχουν διαλυθεί;

 

Μετά από δύο μήνες καραντίνας και ένα καλοκαίρι με πολλές ακυρώσεις και μέτρα απαγόρευσης της εργασίας μας, με τους περισσότερους να έχουν να δουλέψουν από το Φλεβάρη, η κατάσταση γίνεται τραγική. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Κυβέρνηση πέταξε στα σκουπίδια τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός στη διάρκεια της καραντίνας, για χάρη των κερδών των Ξενοδόχων και των αεροπορικών εταιρειών. Μπροστά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της ανάκαμψης των επιχειρηματικών κερδών, τα υγειονομικά πρωτόκολλα πήγαν περίπατο. Η ευθύνη της Κυβέρνησης που άνοιξε τα σύνορα χωρίς κανένα έλεγχο μεταφέρθηκε εύκολα στην ατομική στάση προφύλαξης. Θύμα αυτής της αντιφατικής πολιτικής ήταν και ο χώρος μας, με πληθώρα απαγορεύσεων και ακυρώσεων εκδηλώσεων, παραστάσεων και εκθέσεων, με ωράρια λειτουργίας που απαγορεύουν κάθε λειτουργία του χώρου της διασκέδασης, παρόλο που με αυστηρή τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων θα μπορούσαν να γίνουν με ασφάλεια παραστάσεις, εκδηλώσεις και εκθέσεις. Ζητάμε να οριστούν άμεσα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους χώρους αυτούς.

 

Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο πιο δύσκολος που έχουμε ζήσει οι εργαζόμενοι του κλάδου έως τώρα. H Κυβερνητική απάντηση σε αυτή την εφιαλτική κατάσταση, είναι υποτυπώδη μέτρα για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό και τη διασκέδαση και αυτά μετά από τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις Καλλιτεχνών που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Ενδιάμεσα σε όποια ελάχιστη στήριξη λάβαμε, μας τάιζαν κοροϊδία και υποσχέσεις.

 

Μόνη τους φροντίδα, να διαμορφώσουν την επόμενη μέρα στο χώρο μας, επιδοτώντας παραστάσεις με μηνιαίους μισθούς 300 με 500 ευρώ για τους συντελεστές, με απλήρωτες πρόβες και παραχώρηση όλων των πνευματικών και συγγενικών μας δικαιωμάτων ως προϋπόθεση της χρηματοδότησης. «Νίπτουν τας χείρας τους» για την κατάσταση που επικρατεί σε θέατρα, νυχτερινά μαγαζιά, καλλιτεχνικές σχολές και κινηματογραφικές αίθουσες, κάτι που αντικειμενικά ευνοεί τους μεγάλους κάθε χώρου και θα έχει σαν αποτέλεσμα το μαζικό κλείσιμο μικρών χώρων. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή τα λόγια και οι υποσχέσεις είναι περιττά.

 

Παλεύουμε να μην πληρώσουμε εμείς και αυτή τη κρίση. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να εξασφαλίσει την επιβίωση όλων των εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα που έχουν εγγραφεί στο ΕΡΓΑΝΗ από 1/1/2019 ως σήμερα, καθώς και όλων των καλλιτεχνών και δημιουργών (αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό) παρέχοντας:

 

       Μηνιαίο επίδομα 534€ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση ενοικίου για όσο η πανδημία επηρεάζει τη δουλειά μας. Να δίνεται το μηνιαίο επίδομα και σε περιπτώσεις εργαζομένων με λίγες ώρες ή οι αμοιβές που παίρνουν να αφαιρούνται από το επίδομα (ωδεία, συναυλίες, νυχτερινά κέντρα).

       Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ, με σχέδιο σταδιακής αποπληρωμής μετά τη λήξη των συνεπειών της πανδημίας στο επάγγελμά μας.

       Ασφαλιστική ικανότητα για όλους.

       Μείωση για το 2020, στα 25 των αναγκαίων ενσήμων για να ενταχθούν οι καλλιτέχνες στο επίδομα ανεργίας.

       Απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών.

       Χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους που η επιδότησή τους έληξε στο διάστημα από 15/2/2020 μέχρι σήμερα.

       Επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων του κλάδου.

       Εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού.

       Για τις ειδικότητες που δεν υπάρχει κωδικός επαγγέλματος στον ΕΦΚΑ να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι της ειδικότητας με βεβαίωση από επαγγελματικό Σωματείο, ή Συλλογικό Φορέα.

       Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και ΦΠΑ στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

       Δωρεάν τεστ COVID-19 με κρατική ευθύνη σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που ξεκινούν δουλειά.

       Πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί και ακυρώθηκαν.

       Αγορές και αναθέσεις έργων εικαστικών τεχνών και καλλιτεχνικών υπηρεσιών των επαγγελματιών του Θεάματος – Ακροάματος, σύμφωνα με την εξαγγελία της Υπουργού Πολιτισμού, που να απευθύνονται υποχρεωτικά σε - φυσικά πρόσωπα - ζώντες καλλιτέχνες (για τους εικαστικούς μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος) με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς.

       Κατάργηση της κυβερνητικής απόφασης «έξωσης» των τεχνών από το Λύκειο. Κάλυψη όλων των πραγματικών «κενών» της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες. Κανένα σχολείο χωρίς τέχνη και καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

 

Κλιμακώνουμε δίνοντας ένα δυναμικό «παρόν» την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου

και ώρα 18 : 00 (συγκέντρωση για την Αθήνα στα Προπύλαια στην Πανεπιστημίου).

Στη Σάμο στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ

 

Ημέρα αγώνα των καλλιτεχνών δημιουργών και όλων των εργαζόμενων

στο Θέαμα – Ακρόαμα.

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

Παραρτήματα του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου σε Ζάκυνθο, Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Λάρισα – Τρίκαλα – Εύβοια - Σάμο

Σωματείο Μουσικών Δυτικής Ελλάδας

Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος

Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου

Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα, την Ψυχαγωγία και τον Πολιτισμό

Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού

Ένωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας

Σωματείο Καθηγητών Χορού

Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών

Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Σύλλογος Kουκλοπαιχτών Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθεάτρου Unima Ελλάς

Σωματείο Εργαζομένων Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Σύλλογος Εργαζομένων στο Κ.Θ.Β.Ε. Πάσης Φύσεως Προσωπικού

Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου

Σωματείο Τεχνικού Βοηθητικού & Λοιπού Προσωπικού Ε.Λ.Σ.  

Ένωση  Εργαζομένων  Ε.Ρ.Τ.

Σωματείο Συντελεστών Εργαζομένων στην ΕΛΣ   

Τα Σωματεία Συνθετών – Στιχουργών ΑΣΜΑ και ΜΕΤΡΟΝ