14/11/20

Σωματεία και φορείς της Ικαρίας : Μέτρα για την Υγεία του λαού ΤΩΡΑ!


12 Νοέμβρη: Μέρα Δράσης για την Υγεία του λαού

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.  ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΩΡΑ!!!

Σπάμε τη σιωπή και δυναμώνουμε τις διεκδικήσεις  μας  για ένα σύστημα υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες μας.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των γιατρών, των νοσηλευτών, των καθαριστριών στα νοσοκομεία διεκδικώντας μέτρα προστασίας  για τους κατοίκους των νησιών μας.

  Βρισκόμαστε μπροστά σε έκτακτες και κρίσιμες στιγμές, μπροστά στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας, σε συνθήκες lockdown, με εργαζόμενες, εργαζόμενους και επαγγελματίες στο χείλος του γκρεμού και με μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Καθημερινά αυξάνονται ταχύτατα τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα και μαζί τους οι ανάγκες νοσηλείας και τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, ξεσκεπάζεται το κυβερνητικό παραμύθι περί δήθεν «θωράκισης» του δημόσιου συστήματος Υγείας.

  Από παντού ξεπροβάλλουν οι τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων  ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τις τεράστιες ελλείψεις σε ΜΕΘ. Αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, που 8 μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα Υγείας με τις αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ και με την αναγκαία στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, ενώ ακόμα και σήμερα, μέσα στην έξαρση του δεύτερου κύματος, αρνείται να προχωρήσει στην αναγκαία επίταξη των μεγάλων μονάδων του ιδιωτικού τομέα.  

 Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές. Έχουν το θράσος να επικαλούνται τις αντοχές του δημόσιο συστήματος υγείας. Όταν είναι οι ίδιοι που (από όποια θέση και αν βρέθηκαν), φρόντισαν να δημιουργήσουν τα «πεπερασμένα όριά του». Παράλληλα, κανένα μέτρο προστασίας δεν λαμβάνεται στους χώρους εργασίας αλλά και στα ΜΜΜ όπου το πρόβλημα είναι τεράστιο. Στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τα κενά και οι ελλείψεις έχουν ως αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας του πληθυσμού, εξετάσεις να μένουν πίσω, ασθενείς να καθυστερούν να λαμβάνουν τις θεραπείες που χρειάζονται.  Δυστυχώς και στην Ικαρία η κατάσταση δεν είναι διαφορετική:

Ø  Όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έχουν πάρει ουσιαστικά μέτρα για τη στελέχωση του Νοσοκομείου Ικαρίας με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε ένα ακριτικό νησί 9.000 κατοίκων δεν  υπάρχει όχι ΜΕΘ, αλλά  ούτε Μονάδα αυξημένης φροντίδας ή έστω θάλαμος αρνητικής πίεσης.  Ακόμα και σήμερα με την κατάσταση της πανδημίας, οι περισσότερες ειδικότητες είναι μονήρεις ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας  πνευμονολόγος.

Ø Ο αριθμός των προσληφθέντων στο νοσοκομείο(10 θέσεις επικουρικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας 24 μηνών και 3 γιατροί με σύμβαση εργασίας 36 μηνών) δεν αρκούν να καλύψουν ούτε το κενό που δημιουργεί η αναγκαστική άδεια ειδικού σκοπού που πρέπει να δοθεί στο προσωπικό που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Δεν μπορούν να διασφαλίσουν ούτε την 24ωρη λειτουργία καμίας κλινικής με κανονικές συνθήκες αφού σε καμιά δεν υπάρχουν 3 τουλάχιστον γιατροί.

Ø Ο αριθμός των απλών κλινών covid-19, που η κυβέρνηση ανακοίνωσε το καλοκαίρι, δεν είναι νέες, αλλά κρεβάτια που αφαιρεί από άλλες κλινικές και από θεραπείες άλλων νόσων! Στο νοσοκομείο της Ικαρίας δεσμεύουν 4 κλίνες για ασθενείς covid στο χώρο που προβλέπεται να στεγαστεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Ενισχυτικά  δεσμεύουν 2 κλίνες της παθολογικής κλινικής. Σε περίπτωση διασωλήνωσης ασθενών υπάρχει μόνο ένας (1) φορητός αναπνευστήρας και ο αναπνευστήρας του χειρουργείου. Άρα με ασφάλεια μπορούν να υποστηριχθούν 2, όμως σε  περίπτωση χρήσης του αναπνευστήρα χειρουργείου, δε θα μπορούν να γίνουν επεμβάσεις, ούτε καν οι επείγουσες.  

Ø Το Κ.Υ Ευδήλου λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό και δεν καλύπτει τις ανάγκες της βόρειας Ικαρίας, το Περιφερειακό Ιατρείο των Ραχών υπολειτουργεί και δεν προλαβαίνει ο γιατρός ούτε να συνταγογραφήσει  τα φάρμακα των κατοίκων πόσο μάλλον αν προκύψει συμβάν στη περιοχή των Ραχών, ενώ τα Περιφερειακά Ιατρεία σε Μαγγανίτη και Καρκινάγρι είτε παραμένουν κλειστά είτε υπολειτουργούν λόγο των εφημερίων στο Κ.Υ.

Ø Τέλος σε ότι αφορά την δυνατότητα πραγματοποίησης τεστ για τον κορονοϊό,  τα αντιδραστήρια που υπάρχουν στο νοσοκομείο (250 που λιγοστεύουν καθημερινά), δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τον πληθυσμό του νησιού μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

 

  Στις 12 Νοεμβρίου θα ακουστεί στην Ικαρία, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, η φωνή πίσω  

  από  τις μάσκες. Η φωνή ενάντια  στα σχεδιαζόμενα πιο σκληρά και βάρβαρα μέτρα σε

  βάρος του λαού, μέτρα που δε θα φύγουν μαζί με το κορονοϊο αλλά θα παραμείνουν.

  Μέτρα που δεν αφορούν την υγεία μας μόνο άλλα και όλη τη ζωή μας, αφού όσα περνάνε

  μπροστά στην πανδημία είναι γενική πρόβα για να μην υπάρχει μετά φωνή που να

  αντιστέκεται στα σχέδια τους.

      Απαιτούμε & Διεκδικούμε  :

Ø   Να ενισχυθούν άμεσα οι κλινικές του νοσοκομείου με επιπλέον προσωπικό.

Ø   Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό για τους κατοίκους και τους   εργαζόμενους της περιοχής. Να εγκατασταθούν στην περιοχή κινητά συνεργεία για rapid test και να διεξάγονται με μαζικούς όρους και εντελώς δωρεάν.

Ø   Απαιτούμε την άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας Ευδήλου με παιδίατρο και μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό (Όχι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή αποσπάσεις).

Ø   Δημιουργία Κέντρου Υγείας στις Ράχες και στους Φούρνους, που να λειτουργούν όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών.

Ø   Ειδική φροντίδα για τις ευπαθείς ομάδες της περιοχής, με ειδικά ενημερωτικά -διαγνωστικά συνεργεία στις περιοχές που μένουν. Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ø   Να δημιουργηθεί άμεσα γραμμή τοπικής συγκοινωνίας για τις ανάγκες μετακίνησης εντός του Δήμου.

Ø   Μέτρα στήριξης των μικρών επαγγελματιών με αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, με αναστολή όλων των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ (ή άλλους παρόχους) και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ.

Ø   Δημιουργία νέων αιθουσών διδασκαλίας, αξιοποίηση χώρων του Δήμου, με 15 μαθητές το πολύ ανά τάξη. Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία και νηπιαγωγεία, βρεφονηπιοκόμων και παιδαγωγών στους παιδικούς σταθμούς.

Ø   Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία, στο Δήμο.

Ø   Να παρθεί πίσω ο απαράδεκτος νόμος της κυβέρνησης που αναγκάζει τον εργαζόμενο, αν νοσήσει, να αναπληρώσει τις ώρες εργασίας που έχασε με απλήρωτες υπερωρίες.

Ø   Να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα και οι απεργοκτόνες διατάξεις που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 26/11/20  ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

 

Τα σωματεία-σύλλογοι-φορείς της Ικαρίας:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ–ΦΟΥΡΝΩΝ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΗ ΣΑΜΟΥ-ΙΚΑΡΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

   ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΩΝ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ-ΕΜΠΟΡΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ (ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ)