21/11/20

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΗ/ΚΗΕ (Παράρτημα Σάμου-Ικαρίας): Έλλειψη τεχνικού προσωπικού στο ΔΕΔΔΗΕ Ικαρίας & Φούρνων

 


ΠΡΟΣ:  Διεύθυνση ΔΕΔΔΗΕ Περιοχή Σάμου              

             Προϊστάμενος ΔΕΔΔΗΕ Ικαρίας.

             Διεύθυνση Περιφέρειας Νήσων ΔΕΔΔΗΕ

             Διευθύνση Ανάπτυξης & Διαχείρησης Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ

Κοινοπ:    Ε.ΤΕ. ΔΕΗ-Κ.Η.Ε (υπόψη Διοικητικού Συμβουλίου)

                  ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (υπόψη Διοικητικού Συμβουλίου)

                  Δήμος Ικαρίας (υπόψη Δημάρχου κ’ Δημοτικού Συμβουλίου)

                  Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου

 ΘΕΜΑ:   ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΔΕΔΔΗΕ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ

   Η έλλειψη σε τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ τόσο στο Νομό μας όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι γνωστή από καιρό. Έχουμε εκφράσει και στο παρελθόν την αναγκαιότητα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για την έγκαιρη εξυπηρέτηση των καταναλωτών αλλά και την επάνδρωση των συνεργείων.

  Το νέο δεδομένο που αφορά και την ασφάλεια στην εργασία, είναι η αδυναμία του Πρακτορείου Αγ. Κηρύκου Ικαρίας του ΔΕΔΔΗΕ να αναπληρώνει με προσωπικό τα Υ/Π Ευδήλου και Φούρνων όταν κάποιος συνάδελφος συνταξιοδοτηθεί, παίρνει άδεια, ρεπό ή ασθενήσει. Συγκεκριμένα:

   Για το Πρακτορείο Αγ.Κηρύκου: Έχουν απομείνει τέσσερις (4) τεχνικοί Τ4/α, όπου ο ένας έχει ρεπό Δευτέρα-Τρίτη λόγω βάρδιας του Σαββατοκύριακου, για να καλύψουν όλο το ηλεκτροδοτούμενο δίκτυο του νησιού συν την καινούργια διπλή γραμμή του Υβρ./Π και ένας (1) 8μηνιτης που τελειώνει η σύμβαση του τον Φεβρουάριο (δεν έχει περάσει από εκπαίδευση λόγω covid) ο όποιος έχει γίνει οδηγός και βοηθός της καταμέτρησης, συν το γεγονός της έξτρα γραφειακής δουλειάς. Για το τελευταίο απαιτείται τουλάχιστον ένας για οκτώ (8) ώρες.

   Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για να διεκπεραιώσουν βλάβη π.χ στη Δυτική Ικαρία απαιτούνται δύο ώρες οδήγησης -για μια μέση απόσταση- να πάνε, άλλες δυο ώρες να γυρίσουν στη βάση τους συν το χρόνο αποκατάστασης. Ταυτόχρονη βλάβη σε άλλο μέρος του νησιού είναι αδύνατο να καλυφτεί σε εύλογο χρόνο. Και ίσως απαιτηθεί προσέγγιση του σημείου/βλάβη και την επόμενη ημέρα. Επίσης υπάρχει μόνιμη έλλειψη σε υλικά εργασίας (π.χ καλώδια παροχών)

   Για το Υ/Π Ευδήλου: Δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετεί τις ανάγκες του δικτύου για τον λόγο ότι ένας (1) συνάδελφος σε σύνολο δύναμης τριών (3) τις επόμενες μέρες συνταξιοδοτείται, στα 67 του χρόνια με 40 έτη υπηρεσίας. Οι υπόλοιποι δυο αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας και είναι αδύνατο να εργαστούν ως εναερίτες. Ουσιαστικά το Υ/Π έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

    Για το Υ/Π Φούρνων: Είναι απομονωμένο νησί με δυο (2) τεχνίτες Παρ’ όλα  τα αιτήματά  τους να αναπληρώνονται με συναδέλφους από παραπλήσια Πρακτορεία όταν βγαίνουν σε άδεια ή ασθενήσουν, ώστε να μη μένει μόνος ένας (1) τεχνίτης για βλάβες – με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται- αυτό δεν υλοποιείται.

   Με δεδομένη την κατάσταση του μεγάλου μήκους του δικτύου τάσης στην Ικαρία, του άσχημου οδικού της δικτύου και των μεγάλων αποστάσεων που έχουν να καλύψουν οι εναπομείναντες τεχνικοί, η κάθε βλάβη και διακοπή που θα προκύπτει είτε λόγω καιρού, είτε εργασιών θα καθυστερεί πάρα πολλές ώρες η αποκατάστασή τους. Για κάθε κάτοικο της Ικαρίας είναι σαφές το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

 Απαιτούμε:

·       Να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό στις αναγκαίες ειδικότητες όλες οι υπηρεσίες στου ΔΕΔΔΗΕ στην Ικαρία και τους Φούρνους. Συγκεκριμένα τουλάχιστον τρεις (3) τεχνικοί στον Εύδηλο, ενας (1) στον Αγιο Κήρυκο, ένας (1) στους Φούρνους

 ·       Κανείς τεχνίτης να μην πηγαίνει μόνος του σε βλάβες.

 Καθιστούμε υπεύθυνη τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ (Περιφέρεια, Περιοχή Σάμου) για οποιαδήποτε ανωμαλία προκύψει από την έλλειψη προσωπικού στα Υ/Π των νησιών, που θα αφορά είτε την ασφάλεια των εργαζομένων είτε την ταλαιπωρία των καταναλωτών

                                          Τ.Δ.Ε. Σάμου- Ικαρίας της Ε.ΤΕ. ΔΕΗ