17/12/20

Προϋπολογισμός 2021: Προσαρμοσμένος στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων, της υγείας και της ζωής του λαού

 


Μπροστά στην κατάθεση ενός αντιλαϊκού προϋπολογισμού, οι εργαζόμενοι έχουμε καθήκον να αναδείξουμε και να παλέψουμε για τις δικές μας ανάγκες. Να κλιμακώσουμε την πάλη μας κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας. Να μην αποδεχτούμε τη λογική του μικρότερου κακού, ή μιας δήθεν φιλολαϊκής διαχείρισης που πρότειναν άλλες δυνάμεις και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ.

 

Η πανδημία απέδειξε σε όλο τον κόσμο, ότι τα αδιέξοδα του καπιταλισμού κοστίζουν σε ζωές και σε επιδείνωση της ποιότητας ζωής για τους εργαζόμενους και το λαό.Η εργατική τάξη είναι ανάγκη να παλέψει για δημόσιο καθολικό και δωρεάν σύστημα Υγείας, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας.

 

Για την κάλυψη των αναγκών μας που εμποδίζουν οι εργοδότες και τα κέρδη τους

 

Την ώρα που η χώρα μετρά εκατοντάδες νεκρούς την ημέρα από την πανδημία και η φτώχεια εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να διαχειριστεί την κρίση σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Αγώνας τώρα για την Υγεία, τα δικαιώματα
και τις σύγχρονες ανάγκες μας

 

Στον τομέα της Υγείας η κυβέρνηση έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τις προτάσεις των υγειονομικών και των Συνδικάτων, για αποκλειστικό δημόσιο σύστημα υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Αρνήθηκε την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, όπως και τις προσλήψεις του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, τη δημιουργία των αναγκαίων ΜΕΘ, την επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισε η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων που δουλεύουν 4 χρόνια τώρα μέσα στα νοσοκομεία και στις δομές Υγείας.

 

Αντίθετα, μειώνει κατά 600 εκατ. τις δαπάνες για την Υγεία, συνεχίζοντας την πολιτική που απαξιώνει το δημόσιο σύστημα για να ενισχυθούν οι μεγάλοι ιδιώτες, αυξάνοντας τις τιμές στα τεστ των ιδιωτικών εργαστηρίων, δηλώνοντας κυνικά ότι ακόμα και τα πιο αναγκαία μέτρα για την προστασία του λαού εξαρτώνται από το «εύλογο κέρδος» τους.

 

Οι εργαζόμενοι έχουν έρθει αντιμέτωποι από την αρχή της πανδημίας με σωρεία μέτρων που περιλαμβάνουν νέες σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο εισόδημα:

·        Αύξηση των υπερωριών.

·        Διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, σε βάρος των εργαζομένων με απλήρωτες υπερωρίες.

·        Κατάργηση του 8ωρου και επιβολή 10ωρης δουλειάς.

·        Εκ περιτροπής εργασία με το 50% του μισθού.

·        Αναστολή συμβάσεων, που ανοίγει το δρόμο των απολύσεων

·        Γενίκευση της τηλεργασίας, αλλά και του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με το οποίο οι εργαζόμενοι χάνουν το 20% του μισθού τους.

·        Κατάργηση της απαγόρευσης λειτουργίας τις Κυριακές και αργίες.

·        Μείωση          του                  Δώρου

·        Χριστουγέννων για όσους βρέθηκαν σε αναστολή.

·        Παράταση στο πάγωμα του κατώτατου μισθού.

 

Σε όλα αυτά θα προστεθούν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο Πισσαρίδη, που δεν είναι τίποτε άλλο από σχέδιο για επιτάχυνση των αντιασφαλιστικών ανατροπών, παραπέρα σφοδρή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, νέα μέτρα για ενίσχυση της «ευελιξίας», μείωση του λεγάμενου «κόστους εργασίας», διευκόλυνση των απολύσεων, πάμφθηνο εργατικό δυναμικό από τη «δεξαμενή» των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών, συνέχιση της φοροληστείας για το λαό και της φοροασυλίας για το κεφάλαιο.

 

Και φυσικά η συνέχιση της καταστολής και ιδεολογικής επίθεσης που στόχο έχει την αποδυνάμωση και ενσωμάτωση των συνδικάτων στα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Τα νούμερα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι αδιάψευστος μάρτυρας του τί έχει ακόμη να περάσει πάνω από τις πλάτες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, Φόροι Κατανάλωσης κλπ) που τους πληρώνουν οι εργαζόμενοι αυξάνονται κατά 2,6 εκατ. ευρώ.

 

Μείωση στα κονδύλια του Υπουργείου Εργασίας κατά 234.000.000 ευρώ που φέρνει:

-           νέα μείωση συντάξεων

-           μείωση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, άρα νέο χτύπημα στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, που σημαίνει ακόμη λιγότερες παροχές σε χρονιά που στιγματίζεται από την πανδημία του covid-19

-           μειώνονται τα κονδύλια από τον ΕΦΚΑ, της κρατικής χρηματοδότησης κατά 1.978.000 ευρώ και αντίστοιχα φορτώνεται η χασούρα στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να πληρώνουν «εισφορά αλληλεγγύης».

-           Μείωση 38% στα επιδόματα ανεργίας, αφού μειώνεται η χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ, αφήνοντας απροστάτευτη τη μεγάλη στρατιά των ανέργων που δημιούργησε η κρίση, την ίδια ώρα που οι λεγάμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» κατευθύνουν μεγάλα κεφάλαια στους επιχειρηματικούς ομίλους για να έχουν τσάμπα εργατικό δυναμικό, το οποίο θα ανακυκλώνεται ανάμεσα στην προσωρινή εργασία και στην ανεργία

730.000 μακροχρόνια άνεργοι δεν έλαβαν

ούτε ένα ευρώ ενίσχυση.

 

Το μοναδικό κονδύλι του ΟΑΕΔ που αυξάνεται, είναι αυτό των προγραμμάτων «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», τα οποία κατευθύνονται για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, από τα 453 εκατ. φέτος στα 500 εκατ. ευρώ το 2021, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ κι ενώ η ανεργία θα ξεπεράσει το 17,9%.

Αυτό που ετοιμάζουν στην πραγματικότητα είναι να φτάσουν το επίδομα ανεργίας στα 200 ευρώ όσο είναι και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ,

ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

 

Πού πάνε λοιπόν τα δισεκατομμύρια που συγκεντρώνονται από τη βαριά φοροληστεία

που επέβαλαν στην εργατική τάξη και στα φτωχά λαϊκά στρώματα;

 

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν φιλική συμμετοχή περίπου 5%

στους συνολικούς φόρους


 


4 δις το χρόνο κατευθύνονται στο ΝΑΤΟ, που συνεχίζει να ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα, βάζοντας σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

ΝΑΤΟ και Ε.Ε. έχουν στο επίκεντρο τη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, σεβάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

 

Ενισχύει το κεφάλαιο με 32 δις από τα οποία τα 19,3 είναι χάρισμα.

345 εκατομμύρια ευρώ πάνε σε επιδοτήσεις των επιχειρήσεων που δεν υποχρεώνονται να δώσουν για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές ούτε σεντ. Νομοθετεί τα 200 ευρώ ως μηνιαίο μισθό για εργαζόμενους στο πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, μετατρέποντάς τους σε μακροχρόνια ανέργους.

 

Με τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» έχει ανατραπεί πλήρως η σταθερή δουλειά και οι μισθοί έχουν μειωθεί πάνω από 20%.Κι όλα αυτά όταν μέχρι την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, οι εργαζόμενοι είχαν ήδη χάσει το 25% της αγοραστικής του δύναμης των αποδοχών που είχαν το 2009.

Μαζί με τη φοροληστεία, οι συνολικές απώλειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων ξεπέρασαν το 50% την περίοδο της κρίσης.

 

 

Η πείρα από τους αγώνες των Συνδικάτων καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, δείχνει το δρόμο που πρέπει να συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα.

 

Η απεργία στις 26 Νοέμβρη, κόντρα στην καταστολή της κυβέρνησης, κόντρα στην υπονομευτική στάση της ΓΣΕΕ, μας γεμίζει με αισιοδοξία και ευθύνη να προχωρήσουμε μπροστά, ανυποχώρητοι για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

 

Ο συντονισμός Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Συνδικάτων αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα που πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί.

 

Απέναντι σε ένα Προϋπολογισμό που είναι δηλητήριο για τη ζωή των εργαζομένων και συνεχίζει το έγκλημα σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού, απαιτούμε:


        Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν Σύστημα Υγείας για όλους. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Κέντρα Υγείας πλήρως εξοπλισμένα με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με πλήρες ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο υγειονομικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

        Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι, ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όλοι οι φόροι που ληστεύουν τα εργατικά, λαϊκά νοικοκυριά, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

        Αφορολόγητο για τους εργαζόμενους, ατομικό 20.000 ευρώ με αύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο, με 45% στα κέρδη του.

        Την αύξηση με νόμο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

        Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης, που είναι χρήματα δεδουλευμένα, χρήματα των ίδιων των εργαζομένων, των συνταξιούχων.

        Μέτρα για να υποχρεώνονται οι εργοδότες να πληρώνουν κανονικά και στην ώρα τους τους μισθούς των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να σταματήσει το αίσχος της απλήρωτης δουλειάς.

        Να δοθούν πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.

        Να μην περικοπεί το Δώρο Χριστουγέννων, να δίνεται σε όλους τους εργαζόμενους το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.

        Μέτρα προστασίας όλων των ανέργων, με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, χωρίς όρους ή προϋποθέσεις.

 

 

Ασφάλιση, Υγεία, σύνταξη, Δουλειά
Δε θα τα χαρίσουμε στα αφεντικά

 

            Δεκέμβρης 2020