11/12/20

Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης


 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

για την αποκατάσταση και αποζημίωση των σεισμοπλήκτων


Με συναντήσεις με τους Δημάρχους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, περιοδείες σε ξενοδοχεία που μένουν σεισμόπληκτοι και άλλους χώρους συνεχίζει τις παρεμβάσεις της η Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης για την αποζημίωση και αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων, που αποτελείται από το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φορείς του νησιού.

Σαράντα (40) μέρες μετά τον φονικό σεισμό και αυτό που έχει μείνει από τα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ που ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων είναι τα λόγια και η συμπάθεια προς τους σεισμοπαθείς.

Ακόμη και τα ελάχιστα μέτρα που μας ανακοίνωσαν εγκλωβίστηκαν στις συμπληγάδες της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Όταν, όμως, η ίδια θέλει να περάσει τα αντεργατικά μέτρα και τις Π.Ν.Π. για να θησαυρίσουν ακόμα περισσότερο τα αφεντικά της τότε είναι ταχύτατη στο να κόβει και να ράβει εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Ούτε καν τα 600€ των οικοσκευών δεν έχουν λάβει όλοι οι σεισμόπληκτοι ενώ η λύση της προσωρινής διαμονής σε ξενοδοχεία δεν μπορεί να είναι μόνιμο μέτρο. Ακόμα αναμένεται το μέτρο της επιδότησης ενοικίου. Όσο καθυστερεί και βαθαίνει ο χειμώνας με τα κρύα και τις βροχές τόσο οι κάποιοι, λίγοι, που φουσκώνουν τις τιμές των ενοικίων για να κερδίσουν από τον πόνο και τη δυστυχία θα γίνονται περισσότεροι και θα ανεβάζουν τις τιμές.

Τα μέτρα που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ για τις αποζημιώσεις κτηρίων από το σεισμό είναι πίσω από τις ανάγκες. Για την αποκατάσταση κατοικιών κλπ πρέπει να αποζημιωθούν όλοι στο 100%. Δεν υπάρχουν χρήματα στους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες, αγρότες, μετά την δεκαετή οικονομική κρίση και την λεηλασία που υπέστησαν τα εισοδήματά μας. Ο κορονοϊός χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο την άσχημη οικονομική θέση μας και ιδιαίτερα στις χιλιάδες των νησιών μας που απασχολούνται με τον τουρισμό-επισιτισμό. Από την μια, λοιπόν, δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν οι προβλεπόμενες μελέτες και να πληρωθούν οι μηχανικοί και από την άλλη καμιά τράπεζα δεν θα δώσει άτοκο δάνειο. Το έργο αυτό το έχουμε δει και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Είναι ανεπίτρεπτο 40 μέρες μετά τον σεισμό να μην έχει βγει ΦΕΚ και να μην ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα για αιτήσεις αναστολής όσων έμειναν χωρίς δουλειά (εργαζόμενοι και επαγγελματίες) λόγω σεισμού ή πλημμύρας που προκλήθηκε από αυτόν. Πλησιάζουν Χριστουγέννων και πολλοί δεν θα έχουν το παραμικρό να βάλουν στο τραπέζι τους. Αίσχος !!!

Η αποκατάσταση των σχολείων από τις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί δεν προχωρούν. Αν αυτή τη στιγμή δεν υπήρχε το αναγκαστικό κλείσιμο δεν θα είχαμε όχι μόνο κανονικές αίθουσες αλλά ούτε καν τις προκάτ για τη λειτουργία των σχολείων μας.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για όλη αυτή τη κατάσταση. Στις άμεσες -  κατεπείγουσες λαϊκές ανάγκες των νησιωτών και σεισμοπαθών δεν μπορεί να απαντά με ρυθμούς χελώνας και με το νίπτω τας χείρας μου. Εδώ και τώρα να εξασφαλίσει τα αναγκαία και απαραίτητα σε όλους.

Δική μας ευθύνη και χρέος είναι ν’ αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με τους σεισμόπληκτους, με όλο το λαό των νησιών μας για να υπάρξει άμεση και ολική αποζημίωση στο 100% των καταστροφών από τον σεισμό και το τσουνάμι.

Αυτός είναι ο δικός μας μονόδρομος και θα παλεύουμε με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης ώστε να γίνει δρόμος αγώνα όλου του λαού των νησιών μας και μέχρι που να υλοποιηθούν όλα μας τα αιτήματα.

Καλούμε όλους τους σεισμόπληκτους, όλο το λαό σε συσπείρωση, ένταξη στην Επιτροπή και μαζικό αγώνα.