16/1/21

Για την καμπάνια της ΠΣΟ - Λευτεριά στα παιδιά της Παλαιστίνης από τις Ισραηλινές Φυλακές


Την 1η Γενάρη 2021 ξεκίνησε η Διεθνής Καμπάνια της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων, ιδίως παιδιών, από τις ισραηλινές φυλακές. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι μια σημαντική διεθνιστική εκστρατεία για την απελευθέρωση περισσότερων από 155 παιδιών που κρατούνται επί του παρόντος στις φυλακές κατοχής του Ισραήλ.

Επίσης, η ΠΣΟ απαιτεί την απελευθέρωση 4.500 Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, μεταξύ των οποίων γυναίκες, ηλικιωμένοι, άρρωστοι και άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα δικαιώματά τους παραβιάζονται από το ισραηλινό κράτος, δεν υπάρχει προστασία της υγείας τους με την κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη και κανένα μέτρο προστασίας ή εμβολιασμός κατά του Κοροναϊού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Όσον αφορά τους ανήλικους κρατούμενους, από το 2000, περίπου 12.000 παιδιά της Παλαιστίνης συνελήφθησαν από ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και κρατήθηκαν σε ισραηλινές στρατιωτικές φυλακές, πολλά από τα οποία ήταν ακόμη και 12 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και παιδιά ηλικίας 6 και 7 ετών έχουν φυλακιστεί από τον στρατό. Το Ισραήλ φέρνει ενώπιον των στρατιωτικών δικαστηρίων 500-700 Παλαιστίνια παιδιά κάθε χρόνο, ενώ κατά μέσο όρο κάθε μήνα 200-300 παιδιά κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Τα παιδιά συνελήφθησαν βίαια, κακοποιήθηκαν, ανακρίθηκαν για εβδομάδες, εκφοβίστηκαν, εγκλωβίστηκαν σε απομόνωση, ζήτησαν να υπογράψουν έγγραφα στα Εβραϊκά που δεν καταλαβαίνουν, δεν επιτρέπεται να δουν τους γονείς τους, οι οποίοι μερικές φορές χάνουν τα ίχνη τους καθώς τα μεταφέρουν από τη φυλακή στο φυλακή.

Τα συλληφθέντα παιδιά ανακρίνονται, κρατούνται και δικάζονται από Ισραηλινούς στρατιώτες και στρατιωτικό προσωπικό κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Παρά την υπογραφή της 4ης Συνθήκης της Γενεύης για την Προστασία των Αμάχων σε καιρό πολέμου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία προβλέπει ειδικά μέτρα προστασίας για τα παιδιά που βρίσκονται υπό κράτηση, το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που υποβάλλει παιδιά σε δίκη σε στρατιωτικά δικαστήρια. Τα παιδιά, ακόμη και όταν απελευθερώνονται, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σωματική και ψυχική τους υγεία λόγω των συνθηκών φυλάκισης και κράτησης στις ισραηλινές φυλακές.

Το διεθνές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μαζί με τον αγώνα του για την αναγνώριση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, πρέπει να εντείνει τον αγώνα του ενάντια σε αυτήν την εγκληματική συμπεριφορά απαιτώντας την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων, ιδίως παιδιών.

Η ΠΣΟ καλεί όλα τα συνδικάτα μέλη και φίλους σε κάθε γωνιά του πλανήτη να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους κρατούμενους και να ενώσουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους συμμετέχοντας ενεργά στην εκστρατεία της ΠΣΟ με:

- Διοργάνωση διαμαρτυριών με τα υλικά και τα αιτήματα της καμπάνιας της ΠΣΟ

- Οργάνωση διαδικτυακών εκδηλώσεων αλληλεγγύης και πληροφόρησης

- Στήριξη των ψηφισμάτων της ΠΣΟ προς τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των παλαιστινίων παιδιών

- Κατάθεση ψηφισμάτων στις πρεσβείες του Ισραήλ στην κάθε χώρα

- Πρωτοβουλίες ενημέρωση των εργαζομένων

Ήδη στις 6 Ιανουαρίου, η ΠΣΟ κατέθεσε ψήφισμα στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην Παλαιστίνη, για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους, ιδίως τα παιδιά, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους και την προστασία των δικαιωμάτων τους. Εκδηλώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν σε τρεις πόλεις της Παλαιστίνης και του Λιβάνου μπροστά από τα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού.

Ας ενώσουμε τις προσπάθειές μας και τις φωνές μας, για να υπερασπιστούμε την ελευθερία και τα δικαιώματα των παιδιών της Παλαιστίνης, να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του Παλαιστινιακού Λαού, των εργαζομένων όλων των χωρών, ενάντια σε κάθε αδικία και εγκληματική ενέργεια εναντίον των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Λευτεριά στα παιδιά της Παλαιστίνης από τις Ισραηλινές Φυλακές

Λευτεριά στους Παλαιστίνιους Πολιτικούς Κρατούμενους

 

*στο πάνω μέρος της ανάρτησης είναι η αφίσα της ΠΣΟ στα αγγλικά

«Διεθνής Καμπάνια της ΠΣΟ

Λευτεριά σε όλα τα παιδιά της Παλαιστίνης που βρίσκονται στις Ισραηλινές Φυλακές


Λευτεριά στους Παλαιστίνιους Κρατούμενους στις Ισραηλινές φυλακές που αγωνίζονται για την ελευθερία της πατρίδας τους»