5/2/21

Σωματεία Ικαρίας για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Ικαρία και Φούρνους


 Να μην γίνουν τα νησιά μας ντεκόρ της επικοινωνιακής πολιτικής της Κυβέρνησης

 Ο πρωθυπουργός έρχεται να εγκαινιάσει εμβολιαστικά κέντρα σε Ικαρία και Φούρνους.             

 Όμως πίσω από την σκηνοθετημένη παρουσίαση της Επιχείρησης «Ελευθερία» (όπως βάφτισαν το σχέδιο εμβολιασμού)  υπάρχουν συγκεκριμένα χρόνια προβλήματα που δεν μας επιτρέπουν να δεχτούμε την παρουσίαση των νησιών μας ως σκηνικό στο επικοινωνιακό σόου της κυβερνητικής πολιτικής, όταν:

Ø  Οι δομές υγείας των νησιών μας  εξακολουθούν να έχουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και εξοπλισμού. Στο νοσοκομείο της Ικαρίας που διαχρονικά υπάρχουν μεγάλα κενά, δεν υπάρχει ούτε καν ΜΕΘ ή ΜΑΦ, δεν υπάρχει ούτε ένας πνευμονολόγος!

Ø  Στην βόρεια Ικαρία με το «δύσκολο» οδικό δίκτυο, δεν υπάρχει επαρκής υγειονομική κάλυψη αφού το Κ.Υ Ευδήλου δεν στελεχώθηκε ποτέ σύμφωνα με τον οργανισμό ίδρυσης του, και τα περιφερειακά Ιατρεία μένουν συχνά μεγάλο διάστημα χωρίς ούτε έναν γιατρό.               Τα κενά στο ΕΚΑΒ είναι επίσης σημαντικά, και δεν επιτρέπουν την ταυτόχρονη διακομιδή δυο περιστατικών πάνω στο νησί.

Ø  Στους Φούρνους που πριν λίγους μήνες ένας άνθρωπος πέθανε στην σκάλα περιμένοντας σκάφος να τον μεταφέρει στο πλησιέστερο στελεχωμένο ιατρείο, τέλος του Μήνα                 θα μείνουν πάλι με ένα γιατρό στο Π.Ι Φούρνων για να αντιμετωπίσει όλες τις ανάγκες δυο οικισμών. Αφού για μια ακόμα φορά δεν υπάρχει γιατρός στο                        Π.Ι Χρυσομηλιας. Να θυμίσουμε ότι το «πολυδύναμο» περιφερειακό ιατρείο Φούρνων σπανίως είχε δεύτερο γιατρό …..τόσο πολυδύναμο!!! 

Ø  Τα προβλήματα στην συγκοινωνία των νησιών μας (ένα καράβι 2 φορές την βδομάδα), έχουν μετατρέψει την μετακίνηση σε ακριβοπληρωμένη κρουαζιέρα. Πρόβλημα το οποίο δεν βρήκε καμία λύση στην πρόσφατα εγκεκριμένη στο κοινοβούλιο «Ολοκληρωμένη νησιώτικη πολιτική» της κυβέρνησης.

Ø   Τρείς μήνες σχεδόν μετά το δεύτερο λοκντάουν, η κυβέρνηση ξανανοίγει τα σχολεία, χωρίς κανένα μέτρο (κραυγαλέο παράδειγμα το θέμα της μεταφοράς των μαθητών),             σαν να μην τρέχει τίποτα, σαν να μην υπάρχει πανδημία!

   Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε δεκάδες γνωστά προβλήματα που δεν βρίσκουν εδώ και δεκαετίες λύση, πολύ απλά γιατί η «πυξίδα» της κυβερνητικής πολίτικης όλων των κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)  είναι προσανατολισμένη στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων  κόντρα  στις λαϊκές ανάγκες.   Αλλά ας επανέλθουμε στην Επιχείρηση «Ελευθερία» που γίνεται η αφορμή για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα νησιά μας.   


              

ü  Ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος. Αλλά το γεγονός ότι το φάρμακο είναι ιδιοκτησία των μονοπωλιακών ομίλων έχει ως αποτέλεσμα συγκρούσεις ανάμεσα σε μονοπώλια με χαμένους τους λαούς.

ü  Τα εμβόλια έρχονται με το σταγονόμετρο, το ζήτημα της πατέντας παραμένει με χαμένη την ανθρωπότητα, καθώς αντί να συνεργάζονται τα επιστημονικά μυαλά για να βρουν λύση, ανταγωνίζονται μεταξύ τους, δέσμιοι των νόμων της αγοράς. Επομένως και οι εμβολιασμοί θα γίνουν με εξαιρετικά αργό ρυθμό.

ü  Τόσο ο αργός ρυθμός του εμβολιασμού, όσο και το αντικειμενικό γεγονός ότι η ανοσία του πληθυσμού απαιτεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί, κάνει αναγκαία τη θωράκιση του συστήματος υγείας. Κάτι για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα! Πρακτικά η κυβερνητική πολιτική που:                  

ü Δεν ενίσχυσε με μαζικές προσλήψεις το ΕΣΥ- που δεν εξασφάλισε της αναγκαίες (σύμφωνα με τα πρότυπα σχέδια του ΠΟΥ) ΜΕΘ - που δεν επίταξε τον ιδιωτικό τομέα, αντίθετα τον «μπούκωσε» με χρήμα από τον ιδρώτα του λαού.Αυτές οι επιλογές έχουν βαριές συνέπειες για τη ζωή του λαού των νησιών μας.

 Και αυτό δεν το ξεχνάμε!


Η άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είναι μονόδρομος. Σήμερα, τον 21ο αιώνα, με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση  που θα καλύπτει  τον έλεγχο και τη νοσηλεία ασθενών από τον κορωνοϊό μαζί με την περίθαλψη ασθενών που έχουν άλλες παθήσεις, καθώς και τις ανάγκες για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση, προαγωγή της υγείας μας.


Δε δεχόμαστε να χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ στους κλινικάρχες και να διαθέτουν δισεκατομμύρια στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς (βλέπε RAFALE…) για να τους χρησιμοποιήσουν για τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες.

Παλεύουμε για Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας & ΠΦΥ με κατάργηση κάθε πληρωμής στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.

  


  Διεκδικούμε:

Ø  Γενναία αύξηση  κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ø  Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως το Νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας Ευδήλου, τα περιφερειακά ιατρεία, το ΕΚΑΒ, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και  συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πρόσληψη πνευμονολόγων ιατρών στο νοσοκομείο, δημιουργία ΜΕΘ ή ΜΑΦ. Αύξηση του αριθμού των αναπνευστήρων στο νοσοκομείο.

Ø  Δημιουργία Κέντρου Υγείας στις Ράχες και στους Φούρνους, που να λειτουργούν όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, με όλες τις βασικές ειδικότητες ιατρών.

Ø  Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους (κατοίκους και εργαζόμενους), όπως και στα λιμάνια και το αεροδρόμιο, ώστε να ελεχθεί η διασπορά του ιού.

Ø  Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ, σε κατάλληλους χώρους και στελέχωσή με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ø  Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ασφαλών εμβολίων για τον έγκαιρο και μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ø  Επίταξη των μονάδων Υγείας του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων, και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου και γρήγορων τεστ για τον κορωνοϊό δωρεάν για όλους και όλες.

Ø  Να παρθούν ΤΩΡΑ μέτρα προστασίας της Υγείας, σε σχολεία και Πανεπιστήμια για να λειτουργήσουν με ασφαλείς συνθήκες.

Υ.Γ.: Σε μια ηλικιωμένη από το Μαραθόκαμπο Σάμου της ήρθε SMS να πάει να εμβολιαστεί στην Ικαρία. Αφού θα κάνετε τη βόλτα σας από τα μέρη μας, δεν κάνετε μια αβαρία να τη φέρετε στην Ικαρία για να εμβολιαστεί η γυναίκα;

Αυτά για το «επιτελικό και ψηφιακό» σας κράτος!


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ& ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ                                    

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ (μέλος ΟΓΕ)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ