21/3/21

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού 21 Μάρτη

 


Η Γραμματεία Μεταναστών και Προσφύγων του ΠΑΜΕ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων καλεί όλους τους εργαζόμενους, έλληνες, μετανάστες, πρόσφυγες, να αγωνιστούν ενωμένοι, ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, γλώσσα και θρησκεία για να μην πληρώσουν την πανδημία και την κρίση, να μην περάσει το κλίμα καταστολής και η νέα αντεργατική επίθεση Να δυναμώσει ο κοινός αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Στέλνουμε θερμό χαιρετισμό στους Έλληνες μετανάστες που συνεχίζουν τον αγώνα στην ξενιτιά στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων και των διακρίσεων. Απευθύνει κάλεσμα κοινού αγώνα των Ελλήνων εργαζομένων με τους πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες για τη διεκδίκηση της υγείας και των δικαιωμάτων μας, ενάντια στην καταστολή και το ρατσισμό.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών διακρίσεων καθιερώθηκε όταν πριν 61 χρόνια η Αστυνομία του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, άνοιξε πυρ και δολοφόνησε μαθητές και φοιτητές που διεκδικούσαν τα δικαιώματα του μαύρου πληθυσμού. 61 χρόνια μετά τα ρατσιστικά εγκλήματα, η αστυνομική βία και καταστολή, από τις δολοφονίες Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ  έως την όξυνση της καταστολής σε ΕΕ και Ελλάδα, όχι μόνο δε σταμάτησαν αλλά βρίσκονται στην “ημερήσια διάταξη” γιατί οι πραγματικές αιτίες, ο ταξικός τους χαρακτήρας παραμένουν.

Πλέον μετράμε ένα χρόνο πανδημίας και οι λαοί μένουν εκτεθειμένοι για να υπηρετούνται τα συμφέροντα, η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων  σε βάρος της υγείας τους, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μετατρέπονται σε όπλο στους εντεινόμενους οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ανεργία, τη φτώχεια, την καταστολή.

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια όσων ευθύνονται για τη δημιουργία των προσφυγικών και μεταναστευτικών κυμάτων για το “νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου” και μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Συνεχίζεται ο εγκλωβισμός των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας με τις συμφωνίες και τις αποφάσεις ΕΕ και κυβερνήσεων διαχρονικά, στήνονται νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Άθλια είναι η κατάσταση στις δομές προσφύγων και μεταναστών σε συνθήκες πανδημίας, την ίδια στιγμή κατ’ εφαρμογή του απαράδεκτου νόμου πραγματοποιούνται εξώσεις σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες, παραμένει δραματική η κατάσταση για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδία. Χιλιάδες προσφυγοπούλα στα Καμπ ακόμη και σε άλλους χώρους διαμονής είναι αποκλεισμένα από την τηλεκπαιδευση, λόγω έλλειψης ίντερνετ, υπολογιστη ή και εκπαιδευτικών. Χιλιάδες μετανάστες εργάτες σε εργοστάσια και φασονατζίδικα, σε χωράφια και σπίτια δουλεύουν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας, σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Αυτοί άλλωστε είναι θύματα ρατσιστικών επιθέσεων, αλλά και τα μεγαλύτερα θύματα της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, έλληνες και ξένους, να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στον κοινό αντίπαλο, να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί Υγεία-Παιδεία-Εργατικά Δικαιώματα. Να δυναμώσουμε τον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, πολέμους, ανεργία. Μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό και εκμετάλλευση.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ