26/3/21

Να μη γίνουν τα νησιά μας στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, Δευτέρα 29 Μάρτη, 6:30 μ.μ. Πλ.Πυθαγόρα


Όλοι στη Συγκέντρωση, 
Δευτέρα 29 Μάρτη 6:30 μ.μ., 
στην Πλατεία Πυθαγόρα, στο Βαθύ  
Για να κλείσουν τα hotspot και να μη γίνουν τα νησιά μας στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ε.Ε.

Το διαρκές «πήγαινε – έλα» στη Σάμο και στα άλλα νησιά του Υπουργού Μετανάστευσης Ν.Μηταράκη με διάφορους ευρωπαίους που συνοδεύει, επιδεικνύοντας και επιθεωρώντας τα νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, φανερώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στο δρόμο που χάραξε  η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει αμείλικτη την πολιτική εγκλωβισμού της Ε.Ε.

 

Κανείς να μην ξεγελαστεί από την κοροϊδία ότι όταν κλείσει το ΚΥΤ του Βαθιού και ανοίξει το νέο κέντρο-φυλακή στου Ζερβού θα λυθεί το πρόβλημα. Η δημιουργία του νέου, ανεξάρτητα από τη χωρητικότητα του, βασίζεται απόλυτα στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, του Δουβλίνου και σε όλες τις αντιδραστικές διατάξεις και συμφωνίες της Ε.Ε., τις συνέπειες των οποίων βιώνουν με τον πιο άθλιο τρόπο πρόσφυγες και μετανάστες και φυσικά οι κάτοικοι του νησιού.

 

Συνέχειά τους αποτελεί το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε. που όχι μόνο δεν είναι το «τέλος του εγκλωβισμού» και δεν εκφράζει την «αλληλεγγύη της Ε.Ε.» όπως θέλουν να το παρουσιάσουν, αλλά αντίθετα γκριζάρει τα νησιά μας,  μονιμοποιεί τον εγκλωβισμό και σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί την αντιδραστική πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ο τσακωμός και τα παζάρια μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.  για τον «επιμερισμό των βαρών» αφορά μόνο τα αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα των μονοπωλίων. Είναι εις βάρος των ξεριζωμένων και του ντόπιου πληθυσμού.

 

Η λεγόμενη αποσυμφόρηση που διαλαλούν είναι εύθραυστη και δεν είναι παρά μια απάτη όσο συνεχίζονται οι αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, όσο υπάρχουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους, όσο λεηλατούνται οι φυσικοί πόροι κρατών και φτωχοποιούνται οι λαοί τους. Μεγάλη ευθύνη έχει η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση που επιλέγουν τη συμμετοχή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς, φέρνουν το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα το προσφυγικό, ζητούν ενίσχυση από τη Frontex, σηματοδοτώντας παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και μάλιστα στα σύνορά μας. Και όλα αυτά επειδή θέλουν να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά και οικονομικά η θέση της χώρας στην περιοχή για τις ανάγκες του ντόπιου κεφαλαίου.

 

Το Εργατικό Κέντρο κάνει κάλεσμα στους εργαζόμενους και το λαό του νησιού να παλέψει κόντρα στην επικίνδυνη πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε., σε αντίθεση με όσους τα έχουν «διπλώσει» αποδεχόμενοι τον εγκλωβισμό, με θέσεις που χτυπούν τη ρίζα του προβλήματος και δίνουν άμεση ανακούφιση στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας και στους κατοίκους του νησιού.

 

Ενόψει και της νέας επίσκεψης Μηταράκη τη Δευτέρα 29/3 και σε συντονισμό με τα άλλα νησιά του Αιγαίου καλούμε τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς, το λαό του νησιού μας να δυναμώσουν τον αγώνα, να συμμετέχουν στην συγκέντρωσης στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν ανεχόμαστε τα νησιά μας να είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

Απαιτούμε και Διεκδικούμε:

·       Κανένα κέντρο φυλακή κυβέρνησης και ΕΕ στο νησί.

·       Να σταματήσουν τώρα τα έργα στου Ζερβού - να κλείσει το αίσχος του ΚΥΤ στο Βαθύ

·       Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα προς τις χώρες τελικού προορισμού τους όπου και θα υποβάλουν αίτηση ασύλου.

·       Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και όποια άλλη τους εγκλωβίζει στη χώρα.

·       Να αποσυρθεί το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε.

·       Ε.Ε. και ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου εντός της Τουρκίας και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους.

·       Για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα να μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα σε αξιοπρεπείς και ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

·       Για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, γρήγορες και σύμφωνες με τη συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου, εξασφάλιση διαμονής από το κράτος σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους, διαμερίσματα και ξενοδοχεία, με την απαραίτητη εξασφάλιση των απαραίτητων όρων υγείας και υγιεινής.

·       Στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων, λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους

·       Ειδική μέριμνα για τους ανήλικους πρόσφυγες και τις ευπαθείς ομάδες.

·       Μαζικά και συχνά τεστ και εμβολιασμός σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στις δομές με ταυτόχρονη εξασφάλιση όλων των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής και μέσων προστασίας. Λειτουργία πλήρως στελεχωμένου ιατρείου στο ΚΥΤ.

·       Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι για φθορές και ζημιές που έχουν υποστεί.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ