1/3/21

Άνοιγμα συνέντευξης ΕΚΣ τύπου προσφυγικό-ζητήματα υγείας


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σαμιώτες και Σαμιώτισες

Αγαπητοί δημοσιογράφοι,

 

Πριν ξεκινήσουμε τη σημερινή συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις στο προσφυγικό –μεταναστευτικό θα μας επιτρέψετε μια μικρή παρένθεση λόγω των εξελίξεων με τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στο νησί.

 

Κατ’ αρχήν θεωρούμε ότι η πανδημία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μοναδικό μέτρο το άνοιξε-κλείσε που επιβάλει η κυβέρνηση και την μετάθεση του θέματος σε ατομική ευθύνη του λαού. Όταν μάλιστα οι εργαζόμενοι, ο λαός μας, καθημερινά δίνει μάχη για την υγεία, τη ζωή και την επιβίωση του, μετρώντας τις συνέπειες της κυβερνητικής διαχείρισης. Μιας διαχείρισης που ως βασικό κριτήριο έχει την προστασία της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που γι αυτή διαπράττει ένα προμελετημένο έγκλημα, αφού δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς όπως πχ τα σούπερ μάρκετ, τα μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σχολεία σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού, ενώ την ίδια ώρα ψηφίζει νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα και ασκεί καταστολή σε όποιον παλεύει και αγωνίζεται, σε όποιον διεκδικεί.

 

Πολιτική που φυσικά είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτή της Ε.Ε. και άλλων χωρών, και αναδύει τη σαπίλα του καπιταλισμού, στο οποίο η επιστημονική γνώση και η τεχνολογική ανάπτυξη, το εμβόλιο και το φάρμακο, αποτελούν αντικείμενο ανταγωνισμών, εκμετάλλευσης και κερδοφορίας, και όχι κοινωνικό αγαθό για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

 

Το Ε.Κ. Σάμου διεκδικεί από την πρώτη στιγμή με κάθε τρόπο και μορφή και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, πολύ περισσότερο τώρα που τα κρούσματα στο νησί μας είναι αυξημένα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με:

 

o        Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, και στο ΚΥΤ του Βαθιού.

o        Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό

o        Διασφάλιση του εισοδήματος σε όλους όσοι χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα ώστε να μην υπάρχει διασπορά του ιού.  Κανένας να μην χάσει το μεροκάματό του

o        Κανένας χωρίς εισόδημα. Αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους και για όσο διαρκεί η ανεργία.

o        Απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσια κτήρια και εργασιακούς χώρους.

o        Στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας με την πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού για τον covid και την κάλυψη των πάγιων αναγκών.

 

Είναι κρατική υποχρέωση η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας του λαού μας και η παρεμπόδιση της διασποράς στο νησί μας. Ο αγώνας για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού μας πρέπει να δυναμώσει και να είναι ανυποχώρητος.

 

Μετά από αυτή την μικρή παρένθεση να συνεχίσουμε δίνοντας το λόγο στην πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Σάμου Βάσω Βρυνιώτη για την εισήγηση του θέματος της σημερινής μας συνέντευξης τύπου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.