29/3/21

Ομιλία συγκέντρωσης Εργατικού Κέντρου για προσφυγικό

 


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Όσες φόρες και αν πάει και αν έρθει ο υπουργός στο νησί μας, με ή χωρίς τους διάφορους ευρωπαίους, εμείς δηλώνουμε ότι δεν θα αποδεχτούμε τα σχέδια τους!

Δεν ανεχόμαστε το νησί μας να γίνει φυλακή της Ε.Ε. με εγκλωβισμένους ανθρώπους, πιόνια στους ανταγωνισμούς Ε.Ε., ΝΑΤΟ, Τουρκίας και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή. Ανθρώπων που θα ξεδιαλέγονται, θα μετακινούνται, θα παίρνουν άσυλο ή θα επαναπροωθούνται ανάλογα με τις ανάγκες των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για φθηνά εργατικά χέρια.

 

Σήμερα ενώνουμε τη φωνή μας με τη Λέσβο και τη Χίο και από τη συγκέντρωση μας στη Σάμο, στέλνουμε μήνυμα στον κ.Μηταράκη, στην κυβέρνηση της ΝΔ, στη Ε.Ε. και όσους δήθεν κόπτονται για το προσφυγικό –μεταναστευτικό αλλά στην ουσία στηρίζουν με νύχια και με δόντια αυτή την πολιτική, ότι δεν υποχωρούμε. Θα κάνουμε τα πάντα τα σχέδιά τους να μείνουν στα χαρτιά!


Παλεύουμε για:

Το άμεσο κλείσιμο του ΚΥΤ στο Βαθύ. Να σταματήσουν οι εργασίες στου Ζερβού.

Κανένα κέντρο φυλακή της ΕΕ στο νησί μας, ούτε ανοιχτό, ούτε κλειστό.

Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα

Κατάργηση όλων των συμφωνιών της ΕΕ που τους εγκλωβίζουν εδώ, ΌΧΙ στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου της Ε.Ε.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη να εφαρμόζει και να υλοποιεί τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, την οποία υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία κρατά πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους στα νησιά του Αιγαίου. Προχωράει αμείλικτη την πολιτική εγκλωβισμού της Ε.Ε. σε αντίθεση με τα όσα διεκδικούν οι νησιώτες, σε αντίθεση με τις ανάγκες προσφύγων και μεταναστών.

Είναι τεράστιες και ξεκάθαρες οι ευθύνες της Ε.Ε., της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά.

 

Οι επισκέψεις του τελευταίου διαστήματος όπως και η σημερινή του υπουργού μετανάστευσης με την επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. για να επιθεωρήσουν και να ελέγξουν την εξέλιξη των έργων, σε συνδυασμό με τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που διαθέτουν για τα νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, δείχνει το αναμενόμενο μέγεθός των νέων κέντρων, ότι είναι στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. για την οποία σίγουρα αποτελεί προτεραιότητα η υλοποίηση του σχεδιασμού και ο εγκλεισμός των θυμάτων των δικών τους πολέμων.

 

Είναι κοροϊδία και δεν πρέπει κανείς να ξεγελαστεί ότι αν κλείσει το ΚΥΤ στο  Βαθύ και ανοίξει το κέντρο-φυλακή στου Ζερβού θα λυθεί το πρόβλημα. Η δημιουργία του νέου, ανεξάρτητα από την χωρητικότητα, την τοποθεσία, αν θα είναι ανοιχτό ή κλειστό, βασίζεται απόλυτα στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, του Δουβλίνου και σε όλες τις αντιδραστικές διατάξεις και συμφωνίες της Ε.Ε., τις συνέπειες των οποίων βιώνουν με τον πιο άθλιο τρόπο πρόσφυγες και μετανάστες και φυσικά οι κάτοικοι του νησιού.

 

Είναι επιλογή τους οι ξεριζωμένοι να εγκλωβίζονται στην πρώτη χώρα υποδοχής της Ε.Ε.. Να τους καταδικάζουν σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Να τους εμποδίζουν να ταξιδέψουν προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να τους δυσκολεύουν διαρκώς όλο και περισσότερο στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου.

 

Συνέχειά αυτών των συμφωνιών και της στρατηγικής της Ε.Ε. πάνω στο θέμα αποτελεί το υπό διαπραγμάτευση Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε. Ενός συμφώνου που σε καμία περίπτωση δεν είναι το «τέλος του εγκλωβισμού» και δεν εκφράζει την «αλληλεγγύη της Ε.Ε.» όπως θέλουν εντέχνως να το παρουσιάζουν.

 

Αντίθετα πρόκειται για ένα σύμφωνο που μονιμοποιεί και παρατείνει το διπλό εγκλωβισμό ενώ σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί την αντιδραστική πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Δημιουργεί φυλακές της Ε.Ε. πίσω από συρματοπλέγματα ΝΑΤΟϊκού τύπου.  Επιτείνει την απάνθρωπη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών ορίζοντας ένα πιο αυστηρό καθεστώς «προδιαλογής» λες και μιλάμε για εμπορεύματα κι όχι για ανθρώπους. Αξιοποιεί το λεγόμενο «πλάσμα δικαίου» που δημιουργεί ανησυχία και κινδύνους επιπλέον γκριζαρίσματος των νησιών μας αφού με βάση αυτό τυπικά ο χώρος των κέντρων δεν θεωρείται ελληνική ή ευρωπαϊκή επικράτεια.

Μάλιστα με αφορμή αυτό ορισμένοι τώρα βγαίνουν στα κεραμίδια φωνάζοντας για τα κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι οι ίδιοι που έχουν συμφωνήσει με τα κέντρα φυλακές.

Αλήθεια, όταν επικροτούν και ζητούν τη φύλαξη των συνόρων από τη frontex  δεν είναι παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος; Όταν λένε ότι τα σύνορα της χώρας είναι ευρωπαϊκά δεν είναι παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος; Ας μην φωνάζουν σαν απατημένες σύζυγοι γιατί έχουν συμφωνήσει με όλα αυτά όταν πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ.

 

Πίσω από την κομψή γλώσσα των σαλονιών που γίνονται οι συναντήσεις δεν μπορεί να κρυφτεί  ότι έχουν εργαλειοποιήσει το προσφυγικό στα παζάρια και τους ανταγωνισμούς τόσο μεταξύ τους όσο και με την τουρκική κυβέρνηση. Ο τσακωμός και τα παζάρια μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. για τον «επιμερισμό των βαρών» αφορά μόνο τα αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα των μονοπωλίων για τη μοιρασιά της λείας, για την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και όχι την ουσία του προβλήματος.

 

Αυτό άλλωστε φανερώνει και ο διαμοιρασμός των απελάσεων και της καταστολής στα σύνορα καθώς και η παραβίαση δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο για τους αιτούντες άσυλο. Είναι εις βάρος των ξεριζωμένων και του ντόπιου πληθυσμού. Πρόκειται για ένα «νόμιμο εμπόριο» ανθρώπων που τους κοιτούν στα δόντια όπως άλλοτε στα σκλαβοπάζαρα. Διαλέγουν τα «ταλέντα», το εξειδικευμένο ή το ανειδίκευτο προσωπικό, κυρίως το φθηνό εργατικό δυναμικό που θέλουν.

 

Οι πανηγυρισμοί ότι το σχέδιο που υλοποιούν έχει περιορίσει τις προσφυγικές ροές και ότι τα κέντρα θα είναι μικρής χωρητικότητας είναι τουλάχιστον γελοίες. Η λεγόμενη αποσυμφόρηση που διαλαλούν είναι εύθραυστη και δεν είναι παρά μια απάτη. Απόδειξη τα κέντρα μαμούθ που φτιάχνουν.

 

Όσο συνεχίζονται οι αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, όσο υπάρχουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους, όσο λεηλατούνται οι φυσικοί πόροι και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές κρατών και φτωχοποιούνται οι λαοί, θα ξεριζώνονται άνθρωποι από τις πατρίδες τους. Θα υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες. Θα διαιωνίζεται η δυστυχία και η φτώχεια. Δεν θα μειώνονται οι προσφυγικές ροές, ακόμη και αν αυξάνουν τις επαναπροωθήσεις και τις απελάσεις. Εκατόμβες νεκρών θα φτιάχνουν, γιατί ο απελπισμένος για να σωθεί ο ίδιος και η οικογένειά του θα ψάχνει πάντα να βρει τρόπο να πάει εκεί που θεωρεί ότι θα έχει ένα καλύτερο μέλλον, εκεί που θεωρεί ότι θα σωθεί, ακόμη και αν και εκεί θα βιώνει μια νέα εκμετάλλευση και φτώχια.

 

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι αυτή την κατάσταση έχει τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση που επιλέγουν τη συμμετοχή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς, φέρνουν το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα το προσφυγικό, ζητούν ενίσχυση από τη Frontex σηματοδοτώντας παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και μάλιστα στα σύνορά μας, κάνουν επαίνους πάνω σε αεροπλανοφόρα όπως το «Αϊζενχάουερ» υποκλινόμενοι στους σφαγείς των λαών, εμπλέκοντας τη χώρα και το λαό μας όλο και πιο βαθιά στον κουβάρι του αίματος. Και όλα αυτά επειδή θέλουν να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά και οικονομικά η θέση της χώρας στην περιοχή για τις ανάγκες του ντόπιου κεφαλαίου.

 

Έχουν ευθύνη γιατί χρόνια τώρα στηρίζουν την πολιτική εγκλωβισμού της Ε.Ε.. Γιατί παρότι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη δήθεν «αριστερή και ανθρωπιστική» του ΣΥΡΙΖΑ, στοιβάζουν αυτούς τους εξαθλιωμένους ανθρώπους στα hotspot, εκτεθειμένους στη βρωμιά, στα τρωκτικά, απροστάτευτους από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς δυνατότητα εκπαίδευσης των παιδιών τους, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς την παραμικρή υγιεινή, διακινδυνεύοντας τη ζωή και την υγεία προσφύγων μεταναστών καθώς και του ντόπιου πληθυσμού.

 

Ευθύνη έχουν και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές, εκλεγμένοι σε δήμους και περιφέρεια που διαρκώς παλινωδούν στη θέση τους, ενώ επί της ουσίας  τάσσονται με την πολιτική αυτή. Δεν θέλουν δήθεν hotspot αλλά από την άλλη τους αρκεί να είναι έξω από το Βαθύ και όχι μέσα στην πόλη. Λένε ότι είναι ανθρωπιστές αλλά στηρίζουν ως λύση μια σιδερόφρακτη φυλακή που δε θα ενοχλεί τους επισκέπτες και τους ντόπιους η εικόνα των εξαθλιωμένων. Δεν συμφωνούν δήθεν με το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου της Ε.Ε. διότι τώρα «ξύπνησαν» και διαπίστωσαν ότι γκριζάρει τα νησιά και τα σύνορά μας, ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης θα είναι ξένη γη μέσα στη γη μας, ενώ ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες και πίνουν νερό στην πολιτική της Ε.Ε. για το ζήτημα, προέκταση του οποίου είναι και το νέο σύμφωνο.

 

Μας δουλεύουν ψιλό γαζί γιατί όσα λένε και κυρίως όσα κάνουν, είναι νύχι κρέας με την πολιτική αυτή. Δεν έχει καμία σχέση με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του λαού μας.

Ακόμα και ορισμένοι που εμφανίζονται πιο «πατριώτες» από άλλους το πρόβλημά τους είναι το νούμερο και οι «κόκκινες γραμμές» των 1200 και των 1500. Λες και αυτό είναι το πρόβλημα.

 

Καμιά εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς και στην κυβέρνηση.

Καμιά εμπιστοσύνη σε όσους εμφανίζονται ως όψιμοι προστάτες των προσφύγων-μεταναστών όπως ο ΣΥΡΙΖΖΑ, ενώ έχουν βάλει τις υπογραφές τους για  ό,τι ζούμε σήμερα, σε αυτούς που με την πολιτική τους τους ξεριζώνουν από τις παρτίδες τους, σε αυτούς που με τη στάση τους ξεπλένουν κυβερνήσεις και Ε.Ε.. Σε αυτούς που για να πάρουν τα ψηφαλάκια όπως ο νυν βουλευτής του νομού υπόσχονταν ότι δε θα γίνει νέο ΚΥΤ στου Ζερβού.

 

Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα μας. Δεν μπορεί να υπάρχει σωματείο, σύλλογος, φορέας σαμιώτης και σαμιώτισσα, που αύριο να πει δεν ήξερα, δεν άκουσα, δεν κατάλαβα τι εννοούσαν.

Η αλήθεια είναι μπροστά στα μάτια μας, χτίζεται στου Ζερβού, στα άλλα νησιά του Αιγαίου, στον Έβρο. Είναι εφιάλτης που έρχεται από το μέλλον που δεν είναι πολύ μακρινό.

Δεν μπορεί να υπάρχει εργαζόμενος που να ανέχεται φυλακές ανθρώπων. Σήμερα είναι αυτοί που έχουν άλλο χρώμα, άλλη εθνότητα, άλλη θρησκεία, αύριο μπορεί να είμαστε εμείς στη θέση τους.

 

Όποια πίεση έχει ασκηθεί σε αυτή και την προηγούμενη κυβέρνηση έχει γίνει μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών, του λαού συνολικά.

Αγώνες ενάντια στους σχεδιασμούς τους.

Διεκδικήσεις δίκαιες με γνώμονα τις ανάγκες προσφύγων, μεταναστών και του ντόπιου πληθυσμού.

Ενάντια στις ρατσιστικές φωνές μίσους κάποιων που στοχοποιούν τα θύματα κρύβοντας το ποιος φταίει για την κατάσταση αυτή. Ενάντια στην πολιτική που εκκολάπτει το αυγό του φιδιού.

Ενάντια στην λογική όλων όσοι κατηγορούν πρόσφυγες και μετανάστες για το ότι δεν έχουμε γιατρούς και νοσοκομείο στελεχωμένο, σχολεία με δασκάλους, μεροκάματα αξιοπρεπή, αθωώνοντας έτσι την αντιλαϊκή πολιτική που σήμερα με την πανδημία και τις συνέπειες του σεισμού γίνεται ακόμη πιο φανερή.

 

Καλούμε τους συλλόγους, τους φορείς του νησιού,  τους εργαζόμενους και το λαό του νησιού μας, όποιον πιστεύει ότι δεν πρέπει το νησί μας να γίνει τόπος εγκλωβισμού, ότι αυτές οι μάνες πρέπει να μεγαλώσουν τα παιδιά τους αξιοπρεπώς, ότι αυτοί οι άνθρωποι και αυτά τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη ζωή όπως τα δικά μας παιδιά, να παλέψει μαζί μας.

Να συνεχίσει τον αγώνα σε αντίθεση με όσους τα έχουν «διπλώσει» αποδεχόμενοι τον εγκλωβισμό και σπέρνοντας την ηττοπάθεια.

Να παλέψει μαζί μας με όπλο την αλληλεγγύη, όπως έκανε ο λαός μας από την πρώτη στιγμή και θέσεις που χτυπούν τη ρίζα του προβλήματος και δίνουν άμεση ανακούφιση στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας και στους κατοίκους του νησιού.

 

Καλούμε σε ετοιμότητα, σε πλατιά ενημέρωση και οργάνωση του αγώνα με μαζικούς όρους απαιτώντας:

·       Κανένα κέντρο φυλακή κυβέρνησης και ΕΕ στο νησί.

·       Να σταματήσουν τώρα τα έργα στου Ζερβού - να κλείσει το αίσχος του ΚΥΤ στο Βαθύ

·       Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα προς τις χώρες τελικού προορισμού τους όπου και θα υποβάλουν αίτηση ασύλου.

·       Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και όποια άλλη τους εγκλωβίζει στη χώρα.

·       Να αποσυρθεί το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε.

·       Ε.Ε. και ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου εντός της Τουρκίας και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους.

·       Για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα να μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα σε αξιοπρεπείς και ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

·       Για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, γρήγορες και σύμφωνες με τη συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου, εξασφάλιση διαμονής από το κράτος σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους, διαμερίσματα και ξενοδοχεία, με την απαραίτητη εξασφάλιση των απαραίτητων όρων υγείας και υγιεινής.

·       Στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων, λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους

·       Ειδική μέριμνα για τους ανήλικους πρόσφυγες και τις ευπαθείς ομάδες.

·       Μαζικά και συχνά τεστ και εμβολιασμός σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στις δομές με ταυτόχρονη εξασφάλιση όλων των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής και μέσων προστασίας. Λειτουργία πλήρως στελεχωμένου ιατρείου στο ΚΥΤ.

·       Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι για φθορές και ζημιές που έχουν υποστεί.

 

Το επόμενο διάστημα δίνουμε τη μάχη και για το προσφυγικό –μεταναστευτικό αλλά και για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας στη δουλειά, το εισόδημά μας, την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

 

Ο λαός των νησιών μας μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Να δείξει τη δύναμη τους και να αφήσει στα χαρτιά τα σχέδια της κυβέρνησης.