21/4/21

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων-Τουρισμού-Επισιτισμού Σάμου για την κινητοποίηση στις 20/4/21


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20/4 η συγκέντρωση που καλούσε το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και επισιτιστικά επαγγέλματα Σάμου στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ.

            Το Σωματείο μας χαιρετίζει τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση και διαδηλώσαμε όλοι μαζί για τα τεράστια προβλήματα του κλάδου ενώ παράλληλα θέσαμε τις δίκαιες διεκδικήσεις μας.

            Τη συγκέντρωση άνοιξε η Ρίτα Καρβούνη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Σάμου, όπου με την παρέμβασή της στάθηκε στο πλευρό των συναδέλφων του κλάδου, ενώ αναφέρθηκε στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν συνολικά οι εργαζόμενοι, την επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα με

αποκορύφωμα το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που έρχεται να επιβάλει την 10ωρη δουλειά, την αύξηση των υπερωριών και νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση. Ενώ κάλεσε τους συναδέλφους στη συγκέντρωση της Πέμπτης 22/04 (19.00 Βαθύ και Καρλόβασι) αφού το νησί μας συμπληρώνει 6 μήνες λαβωμένο από το φονικό σεισμό ζητώντας αποκατάσταση των ζημιών και θωράκιση από φυσικά φαινόμενα.


            Την κεντρική ομιλία έκανε η πρόεδρος του Σωματείου μας, Μαρία Αξιώτη, κάνοντας από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρο και γνωστό στη σαμιώτικη κοινωνία ότι ένα κομμάτι της που ζει και έχει στηρίξει το νησί και τον τουρισμό εδώ και πολλές δεκαετίες είναι εδώ κι ενάμιση χρόνο άνεργο και χωρίς καμία διαβεβαίωση για το εάν, πότε και με τι όρους θα εργαστούμε τη νέα σεζόν. Στη συνέχεια επισήμανε το κύριο αίτημα του κλάδου αυτήν την στιγμή που δεν είναι άλλο από το να γυρίσουμε όλοι οι συνάδελφοι στη δουλειά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα αλλά και με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας μας. Αναφέρθηκε και η ίδια στην εργασιακή ζούγκλα που μας ετοιμάζουν σχηματίζοντας την εικόνα μίας καμαριέρας, ενός σερβιτόρου, μιας λαντζιέρισσας, ενός μάγειρα, ενός συντηρητή, μιας ρεσεψιονιστ να δουλεύουν ήλιο με ήλιο 10 με 12 ώρες ασταμάτητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται: συσσωρευμένη κούραση, μυοσκελετικές και ψυχοσωματικές ασθένειες λόγω άγχους και στρες.

           


Επισήμανε όμως ότι αυτήν την εργασιακή ζούγκλα μπορούμε να την ανατρέψουμε με την εγγραφή, την οργάνωση και τη συμμετοχή μας στις δράσεις του σωματείου. Γιατί αυτή η μαχητική απάντηση και συμμετοχή ήταν που πέρσι τέτοιο καιρό κατάφερε για να δοθούν τα επιδόματα στον κλάδο με παράλληλη ασφάλιση από το κράτος, τις αναστολές για όλους τους εποχικούς, τις παρατάσεις στις αναστολές και τα επιδόματα, τις μονομερείς δηλώσεις. Και αυτόν τον αγώνα συνεχίζουμε να δίνουμε και για όλους τους συναδέλφους που έμειναν χωρίς κανένα μέτρο στήριξης αλλά και για τη φετινή χρονιά που είναι στον αέρα και ακόμα το Υπουργείο δεν έχει εξαγγείλει τίποτα ζητώντας μας ειρωνικά να του έχουμε εμπιστοσύνη, όπως έγινε σήμερα στη συνάντηση με εκπροσώπους των διαδηλωτών στην Αθήνα.

            Η ομιλία έκλεισε με κάλεσμα προς τους συναδέλφους σε τοπικές συσκέψεις που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα αλλά και για συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη 24ωρη απεργία που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μάη όπως έχει εξαγγείλει και το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Μία ιστορική απεργία όπου η εργατική τάξη θα δώσει τη μάχη της ενάντια στις ανατροπές του αιώνα  σε όλες τις πτυχές της ζωής μας!          

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο