11/4/21

Σύλλογοι Γονέων Ικαρίας για τις κινητοποιήσεις στις 8 Απρίλη

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων από Σχολεία της Ικαρίας και Επιτροπές Γονέων από διάφορα σημεία του νησιού, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 8 Απριλίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Χριστού Ραχών, στην οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, μαθητές, φορείς, σύλλογοι και σωματεία.

   Παράλληλα με το κάλεσμα στη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από  μεγάλη μερίδα των μαθητών αποχή από την τηλεκπαίδευση.

   Για μία ακόμη φορά, απαιτήθηκε το ασφαλές άνοιγμα όλων των σχολείων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Μέτρα, τα οποία απαιτούνται εδώ και μήνες:

·       Μείωση μαθητών ανά τάξη.

·       Μαζικά και επαναλαμβανόμενα test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

·       Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων στα Μ.Μ.Μ. των μαθητών.

·       Μετατροπή των συμβάσεων, του  προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, από μερικής απασχόλησης σε πλήρους αλλά και νέο μόνιμο προσωπικό καθαριότητας.

·       Πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών.

·       Πρόσληψη σχολιάτρου σε κάθε σχολική μονάδα.

·       Πρόσληψη μόνιμου παιδιάτρου σε Εύδηλο και Ράχες.

·       Διενέργεια test  covid  σε κάθε πύλη εισόδου του νησιού με ευθύνη του Κράτους, να γίνονται test στον πληθυσμό με προορισμό την Ικαρία πριν φτάσει στο νησί.

    


 Για την μέρα δράσης των Συλλόγων του νησιού στάλθηκαν μηνύματα που χαιρέτιζαν και επικροτούσαν τις πανικάριες κινητοποιήσεις, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ενδεικτικά διαβάστηκε η επιστολή συμπαράστασης από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα .

      Η γονεϊκή, μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα  της Ικαρίας ανταποδίδει δηλώνοντας ότι και σε αυτή τη μάχη ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά και αντιπαιδαγωγικά γεγονότα ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ !


Τη συγκέντρωση πλαισίωσαν με ομιλίες τους οι :

Ευγενία Τσαντίρη, εκπρόσωπος των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου - Νηπιαγωγείου Ραχών.

Γιάννης Κράτσας,  εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων ΑΜΕΑ και Αναπήρων Ικαρίας «Ηλιαχτίδα».

Λεμονιά Φακάρου, εκπαιδευτικός, εργαζόμενη στην ειδική αγωγή από το Ειδικό Σχολείο Καραβοστάμου.

Ηλίας Μαυρογεώργης,  εκπρόσωπος Φοιτητών Ικαρίας.


Ολυμπία Τζίνη
,  μέλος Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων.

Ρένος Ρουστάς, εκπρόσωπος της επιτροπής γονέων και κηδεμόνων Καρκιναγρίου.

Αποστόλης Δημόπουλος, μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κηρύκου.

Κατερίνα Χερουβή,  μέλος  Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ευδήλου.

Κώστας Φάκαρος, μέλος Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων & κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου - Νηπιαγωγείου Ραχών.

Αθηνά Γλαρού, πρόεδρος ΣΕΠΕ Ικαρίας-Φούρνων

Ευαγγελία Βιτσαρά, συνταξιούχος εκπαιδευτικός

Σωτήρης Κόχυλας,  εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας.

 Την κινητοποίηση χαιρέτισαν μεταξύ άλλων:

το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας-Φούρνων, το Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών Ικαρίας-Φούρνων, η Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας, ο Αθλητικός Όμιλος Μεσαριάς.

           Το ίδιο απόγευμα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε μέλη Δ.Σ. Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του νησιού, με τον πρόεδρο της ΑΣΓΜΕ (ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ), Παναγιώτη Κατηφέ, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αφορούν γονείς και μαθητές. Επίσης, συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά  το κλείσιμο των σχολείων λόγω πανδημίας, πανελλαδικά κοινά θέματα, αλλά και ενημέρωση της Συνομοσπονδίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές και γονείς στην Ικαρία.

           Ήταν το πρώτο βήμα που έγινε, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει μία συνεχής επαφή με την ΑΣΓΜΕ, ενώ η δημιουργία της Ένωσης Γονέων Σχολείων Ικαρίας βρίσκεται στην τελική ευθεία.

           Η πλειοψηφία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της Ικαρίας, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, συνεχίζουν να διεκδικούν ανοιχτά σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται για την Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και Υγεία, που οφείλουν δικαιωματικά να έχουν όλα τα παιδιά.