2/4/21

Ο θάνατος των εργατών, κέρδη στις τσέπες των εργολαβιών

 


Το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο Γυμνό Ερέτριας στην Εύβοια, που είχε αποτέλεσμα το χαμό τριών εργατών κι ενός ακόμη που χαροπαλεύει, ξεχειλίζει την οργή και την αγανάκτηση για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και της ΔΕΗ.

Τα σωματεία έχουν καταγγείλει εκατοντάδες φορές την εντατικοποίηση, την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και την ελλιπή συντήρηση του δικτύου από τους επιχειρηματικούς ομίλους που μοιράστηκαν με εργολαβία το τεράστιο έργο της ΔΕΗ, σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για εγκληματικές ευθύνες που δείχνουν ότι ο κύριος ένοχος είναι η ίδια πολιτική που ενισχύει την επιχειρηματική δράση των μεγάλων εργολάβων και που ανοίγει τα πανιά των μεγαλοεπιχειρηματιών στην υγεία για να συνεχίζουν να θησαυρίζουν πάνω στη ζωή και τον πόνο χιλιάδων ανθρώπων. 

Κοινός παρονομαστής είναι τα μόνιμα θύματα: Εργαζόμενοι και λαός, που είτε αργοπεθαίνουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων, είτε στις κολόνες του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

Η παγίωση εδώ και χρόνια της ευέλικτης εργασίας και της εργολαβίας για να μπουκώσουν τα κέρδη μιας χούφτας μεγαλοεργολάβων και αντίστοιχα των μετόχων της ΔΕΗ, τα λειψά ως ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και η αδιαφορία των ελεγκτικών αρχών συνθέτουν το σκηνικό για τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Εγκλήματα που είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιαστούν αν περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για 10ωρη απλήρωτη δουλειά, για χτύπημα κάθε φωνής που αντιστέκεται οργανωμένα μέσα από τα σωματεία.

Οι τρεις εργάτες που μεγαλώνουν τον πιο μαύρο κατάλογο των πεπραγμένων και αυτής της κυβέρνησης, δεν θα δουν να ξημερώνει άλλη μια μέρα.

Για όλους εμάς, σωματεία και εργαζόμενους, χρειάζεται να δεσμευτούμε ότι κι αυτή η θυσία δεν θα πάει χαμένη.

Μπροστά στις άθλιες εξαγγελίες για την περίφημη «ανάπτυξη για όλους» με «πολλές θέσεις εργασίας», κυβέρνηση και εργοδοσία να βρουν απέναντί τους την απόφασή μας διεκδικήσουμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κατάργηση κάθε μορφής εργολαβίας και δουλειά με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας. Αλλά και να δώσουμε τη μάχη ενάντια στην απελευθέρωση της ενέργειας που προωθείται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις και που έφερε μαζί της την εργολαβοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με τα γνωστά αποτελέσματα: εκατοντάδες blackout και διακοπές ηλεκτροδότησης, ακριβότερο ρεύμα για το λαό, φτηνότερους εργαζόμενους για τα μονοπώλια.

Τους δίνουμε το μήνυμα ότι όλα τους τα εγκλήματα στο βωμό του κέρδους δεν πρόκειται ούτε να ξεχαστούν, ούτε να παραγραφούν.