4/5/21

Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Νοσοκομείου Σάμου: 6 Μάη Απεργία


6 Μάη Πανεργατική 24ωρή απεργία δίνουμε απάντηση στα αντεργατικά και ανθυγιεινά σχέδια της Κυβέρνησης. Όλοι και όλες στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση 10 πμ στο Εργατικό Κέντρο Σάμου. Ένταξη τώρα των υγειονομικών στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Tη Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου, έληξε η τέταρτη συνεχόμενη παράταση της προθεσμίας για την έκδοση πορίσματος της Επιτροπής για τον καθορισμό των δικαιούχων για τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, ενώ παραμένει η "σύσταση" της Ευρωπαϊκής Ένωσης για "μείωση κατά 32% των εργαζομένων στο δημόσιο, που λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα.

Εξακολουθεί ο απαράδεκτος αποκλεισμός χιλιάδων συνάδελφων (γιατρών, φυσικοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, φυλάκων, διοικητικών, εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΟΔΥ κλπ) από τη χορήγηση του επιδόματος

Συνεχίζεται η κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις , που αρνούνται την επέκταση των ΒΑΕ στο Δημόσιο και δικαιολογημένα αγανακτούμε γιατί εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα, εκατοντάδες συνάδελφοι έχουν νοσήσει με COVID-19 και δεκάδες έχουν χάσει τη ζωή τους, χωρίς καμία ακόμη αποζημίωση και ενίσχυση των οικογενειών τους.

Ενδεικτικές της συνεχιζόμενης κοροϊδίας σε βάρος μας ήταν οι προκλητικές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, στα πλαίσια τηλεδιάσκεψης με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ, στις 4 Μαρτίου 2021, που έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί «βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα νοσοκομεία», για να

δικαιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησης για ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, «αγνοώντας» ακόμη και το πόρισμα της σχετικής επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας. Γνωρίζουμε ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Αντί για την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του ωραρίου εργασίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει 10ωρη εργασία, με απλήρωτες υπερωρίες, εξασφαλίζοντας ακόμη φθηνότερους .

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

Να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες, με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του ωραρίου εργασίας σε 5ήμερο – 6ωρο – 30ωρο.

να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση με RT-PCR όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και καταγραφή και αναγγελία ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενους.

να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και νοσηλευομένων. Να προσληφθούν μόνιμοι Ιατροί Εργασίας και Τεχνικοί Ασφαλείας στις μονάδες υγείας και πρόνοιας

Προειδοποιούμε να μην καταθέσετε προς ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου και το νέο χτύπημα στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην «πηγή των προβλημάτων», που είναι η λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και συνολικά η επιχειρηματική δράση στους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης, και διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας.

ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ