6/5/21

Δελτίο τύπου από την Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή συγκέντρωση στη Σάμο

 

"Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά", "Χρέος στο Σικάγο και στη Καισαριανή, είναι ο αγώνας για την ανατροπή", "εργάτη μπορείς και αν το καταλάβεις, θα γίνεις ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις" "Κάτω τα χέρια από το 8ωρο δεν είναι για παζάρια και για διάλογο", βροντοφώναξαν απεργοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, νέοι, γυναίκες, άνεργοι, συνταξιούχοι, στους δρόμους και την παραλιακή του Βαθιού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ (6/5/21).

         


Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Πυθαγόρα όπου το άνοιγμα της συγκέντρωσης έκανε ο Μανώλης Νεοφώτιστος (γραμματέας ΔΣ ΕΚΣ), αποτίνοντας φόρο τιμής στους νεκρούς  εργάτες  Σαμιώτες Γιάννης Καραθανάσης, Γιώργος Κοντογιάννης, Ηλίας Ταλαίπωρος, Νίκος Χρυσάφης και τους Ικαριώτες Γιώργος Κρόκος, Γιώργος Πίττακας, Μιχάλης Τσερμέγκας., ανάμεσα στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί στη Καισαριανή την 1η Μάη του '44.

        


  Από το ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ χαιρετισμό έκανε ο Αποστόλης Βαλαμόντης μέλος της Εκτελεστής Γραμματείας και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Περιφέρεια.

          "Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα για την κατάργηση του 8ωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη δουλειά τις Κυριακές, τα 10ωρα. Θέλουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Δεν ανεχόμαστε να γίνουμε δούλοι στον 21ο αιώνα", τόνισε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βασιλική Βρυνιώτη.

         
Και συνέχισε τονίζοντας ότι : "Δεν ανεχόμαστε η βαρβαρότητα να είναι το μέλλον μας. Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να έχουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, μειωμένο ωράριο, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν παροχές, όπως Υγεία και μόρφωση, μισθούς και συντάξεις που θα ανταποκρίνονται στο ύψος των σημερινών αναγκών. Μπορούμε να έχουμε μια κοινωνία που θα αντέχουμε τις πανδημίες, θα έχουμε τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε και να ζούμε ανθρώπινα. Μια κοινωνία που όλοι θα δουλεύουν με δικαιώματα, και η παραγωγή θα τίθεται εξ ολοκλήρου στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι να πλουτίζουν μια χούφτα παράσιτα. Που η επιστήμη και η τεχνολογία θα συμβάλλουν στη πρόοδο, στη λαϊκή ευημερία, στη μείωση του εργάσιμου χρόνου".

          Και κατέληξε καλώντας «τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους φορείς σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα και να προετοιμαστούν για τους αγώνες που θα έρθουν με το δυνάμωμα της οργάνωσης σε κάθε χώρο δουλειάς για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών».

         


Τη σκυτάλη στη συγκέντρωση πήραν τα μέλη του Παραρτήματος Σάμου του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Σταύρος Βουρούδης, πρόεδρός του και μέλος της διοίκησης του ΕΚΣ, Χρήστος Φάκας και Γιάννης Κατσαμπάς που τραγούδησαν και έπαιξαν αγαπημένα τραγούδια της εργατικής τάξης και του αγώνα.