15/5/21

Η πρόταση της εβδομάδας: Το αλάτι της γης


«Το αλάτι της γης»  

Χέρμπερτ Μπίμπερμαν 

ΗΠΑ, 1954

 

Μια ταινία βασισμένη σε μια πραγματική απεργία σε ορυχείο του Σίλβερ Σίτι (Νέο Μεξικό), με την πλειοψηφία των ηθοποιών να έχουν υπάρξει εργάτες αυτού του ορυχείου. Μέσα από αυτή θα παρακολουθήσουμε την άγρια εκμετάλλευση των Μεξικανών κατοίκων από τους Αγγλο-Αμερικάνους βιομήχανους, και τον απεργιακό αγώνα που ξέσπασε ως απάντηση, καθώς και τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες σε αυτόν, μην αφήνοντας τις παραδοσιακές προκαταλήψεις περί «αδύναμου φύλου» να τις βγάλουν εκτός του αγώνα.

Πέρα από την άγρια εκμετάλλευση των αντρών εργατών αποκαλύπτει και την ακόμη σκληρότερη πραγματικότητα στη ζωή των γυναικών, αλλά και τον αγώνα τους για ίσα δικαιώματα, όχι μόνο στη δουλειά, αλλά και στον αγώνα: «Εσπεράνζα Κουιντέρο. Είμαι η γυναίκα ενός εργάτη στο ορυχείο. Εδώ είναι το σπίτι μας. Το σπίτι δεν είναι δικό μας. Τα λουλούδια, όμως... τα λουλούδια είναι δικά μας...».

Πρόκειται, με λίγα λόγια, για μια ταινία ορόσημο για τα δικαιώματα των εργατών, των γυναικών, των μεταναστών. Δεν είναι τυχαίο, ότι το γύρισμά της είχε να αντιμετωπίσει από ενόπλους της «Κου Κλουξ Κλαν» μέχρι την άρνηση εργαστηρίων να επεξεργαστούν την ταινία. Παρά τις δυσκολίες, η ταινία ολοκληρώθηκε και η «πανηγυρική» πρεμιέρα δόθηκε παράνομα, σ' έναν απόμερο συνοικιακό κινηματογράφο όγδοης κατηγορίας της Νέας Υόρκης.