26/5/21

Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Ν.Σάμου: για τη χορήγηση της άδειας και του επιδόματος αδείας των προηγούμενων ετών

 

ΠΡΟΣ:

Υπουργούς Υγείας,  Εργασίας,

                                                         Οικονομικών, Διοικητή 2ης ΥΠΕ και Γ.Ν. ΣΑΜΟΥ      Διευθυντές υπηρεσιών Γ.Ν. Σάμου

 

         Να εξασφαλισθεί η χορήγηση κανονικής άδειας και προηγούμενων ετών, καταβολή επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.

Οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, όπως και όλοι οι συνάδελφοι μας στις δημόσιες μονάδες υγείας συνεχίζουμε την προσπάθεια ενάντια στην επιδημία COVID-19 αλλά και συνολικά για την προστασία της υγείας των κατοίκων των νησιών μας.

Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί οι προσλήψεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο είναι ελάχιστες και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε όλες τις υπηρεσίες και τα τμήματα του Νοσοκομείου.

Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας.

Έχουμε «χορτάσει» χειροκροτήματα, ευχαριστίες, υποσχέσεις από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς όμως καμία ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς μας και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι συνεχίζεται η κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις που αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με πρόσφατο παράδειγμα τις προκλητικές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, στα πλαίσια τηλεδιάσκεψης με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ, που έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί «βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα νοσοκομεία», για να
δικαιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησης για ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, «αγνοώντας» ακόμη και το πόρισμα της σχετικής επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας.

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και η απόφαση για άρσης της αναστολής χορήγησης κανονικών αδειών στους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν συνοδεύεται ούτε από την εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων για την χορήγηση επαρκούς κανονικής άδειας σε όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου  για την καταβολή επιδόματος αδείας.

 Μετά την άρση αναστολής των κανονικών αδειών στους υγειονομικούς, ο Διοικητής του Νοσοκομείου με έγγραφο τους προς τους διευθυντές των υπηρεσιών έδωσε εντολή για χορήγηση 7 ημέρες άδεια εώς τέλος Ιουνίου του 2021. Εδώ σημειώνουμε ότι πολλοί συνάδελφοι μας που εργάζονται σε συγκεκριμένα τμήματα του Νοσοκομείου δεν μπορούν να λάβουν ούτε αυτές τις λιγοστές ημέρες. Το ΔΣ του Συλλόγου μας, με παρέμβαση του στον Διοικητή για την απαράδεκτη απόφαση του, τον ανάγκασε να αποσύρει το συγκεκριμένο έγγραφο. Ζητήσαμε να αφήσει τους διευθυντές υπηρεσιών και τους προϊστάμενους των τμημάτων να προγραμματίσουν και να χορηγήσουν επαρκή αριθμό ημερών άδειας σε όλους τους εργαζόμενους, αρχίζοντας να χορηγούν  άδειες προηγούμενων ετών που με ευθύνη της υπηρεσίας δεν χορηγήθηκαν στους εργαζόμενους.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου με νέο έγγραφο του προς τους διευθυντές, τους έδωσε εντολή να προγραμματίσουν τους εργαζόμενους σε άδεια για τα έτη 2019-20-21, παραγράφοντας ουσιαστικά τις άδειες που έχει μεγάλη μεριδα των εργαζομένων του 2017 και του 2018. Ο Σύλλογος εργαζομένων του Γεν. Σάμου καταγγέλλει την απαράδεκτη συμπεριφορά του Διοικητή Νοσοκομείου προς τους εργαζόμενους, που όλα αυτά τα χρόνια, και πριν την πανδημία, αλλα και τώρα μοχθούν, υπερβάλλοντας σε αυτό και με φθορά της προσωπικής τους υγείας, κράτησαν και κρατούν όρθιο το Νοσοκομείο και ανοιχτά τα τμήματα του και τις μονάδες του. Το ΔΣ του Συλλόγου δηλώνει για άλλη μια φορά πως δεν πρόκειται να επιτρέψει να χαθεί ούτε μία μέρα άδειας σε κανένα εργαζόμενο.

Έχουμε απόλυτη ανάγκη από αυτές τις μέρες ξεκούρασης και δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε εμείς, για άλλη μια φορά, τις συνέπειες της υποστέλεχωσης του Νοσοκομείου, από όλες τις κυβερνήσεις. Πολύ περισσότερο, που το 2020, αντί για επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, μειώθηκε ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων Πανελλαδικά στην Υγεία κατά 1680 εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, δικαιολογημένα μεγαλώνει η αγανάκτηση μας -  δεδομένου ότι για πολλούς από εμάς οι καλοκαιρινές διακοπές είναι «όνειρο θερινής νυκτός» λόγω των περικοπών στους μισθούς μας, την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και τη συνεχιζόμενη φοροληστεία .

 Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να εξασφαλισθεί η χορήγηση άδειας σε όλους τους εργαζόμενους αρχίζοντας από τις παλαιότερες που οφείλει η Διοίκηση.

► να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας με επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, των συμβασιούχων συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων

► να γίνει αποκατάσταση του 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή του επιδόματος αδείας

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος                                                                                  Η Γραμματέας

Σταμάτης Φιλιππής                                                                  Παναγιώτα λαγογιάννη