1/6/21

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επιστισμού Ικαρίας-Φούρνων: για τις αναστολές συμβάσεων και απεργιακή απάντηση 10/6/2021 στο νομοσχέδιο έκτρωμα

 


Ανακοίνωση σχετικά με  αναστολές συμβάσεων 

και απεργιακή απάντηση στο νομοσχέδιο έκτρωμα

     Συνάδελφοι /σες

 Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε  στις 14/5/21  ΦΕΚ (Β΄2012/14.5.2021) που ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τις αναστολές συμβάσεων για τον μήνα Μάιο. Συγκεκριμένα στο Κεφ Β΄ άρθρο 1 παράγραφος γ, ξεκαθαρίζεται πως Όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης   βάση του άρθρου 8 του νόμου 1346/1983 σε συνδυασμό με τους σχετικούς όρους της Κλαδικής Σ.Σ.Ε που είναι σε ισχύ , οι εργοδότες μπορούν να τους δηλώσουν σε αναστολή σύμβασης. 

 Αυτό σε συνδυασμό με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας (18/5/2021) ξεκαθαρίζει πως όσοι έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, είτε έχουν προσληφθεί είτε όχι θα μπορούν να κάνουν αίτηση στο Π.Σ.ΕΡΓΑΝΗ για να πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. (Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει κατά πάσα πιθανότητα από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, από 7.6.2021 και μετά).  

 Παράλληλα όσοι προσληφθούν στο ξενοδοχείο τους αλλά η επιχείρηση δεν έχει κρατήσεις, ο εργοδότης θα βάζει το προσωπικό στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ όπου εκεί ο εργαζόμενος δουλεύει 15 μέρες το μήνα και παίρνει το 80% του μισθού του.

 Για τους συναδέλφους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης  το Υπουργείου Εργασίας ανακοίνωσε πως όσοι πιάσουν δουλειά από 1ης Ιουνίου και για διάστημα 6 μηνών μπορούν να μπαίνουν στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά 100.000 θέσεις εργασίας όπου εκεί θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ο βασικός τους μισθός θα επιδοτείται με  200 ευρώ .

 Επιμένουμε στην διεκδίκηση σχετικής στήριξης και για τους συναδέλφους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης ώστε και αυτοί να έχουν ένα εισόδημα την δύσκολη αυτή περίοδο.

 Παράλληλα ενημερώνουμε ότι μετά από παρέμβαση του σωματείου στην διοίκηση του Δήμου Ικαρίας (Φεβρουάριος 2021) και πρόταση των εκλεγμένων της Λαϊκής Συσπείρωσης, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο (31/5/2021) η λήψη μέτρων ανακούφισης των εργαζομένων στον τουρισμό από τον Δήμο Ικάριας. (Αναμένουμε την σχετική απόφαση για να ενημερώσουμε συγκεκριμένα ποιοι δικαιούνται ποιας απαλλαγής δημοτικών τελών).

  Συνάδελφισσες/οι

Τίποτα από αυτά δεν θα γινόταν χωρίς τις συνεχείς παρεμβάσεις των συνδικάτων για να εξασφαλιστεί εισόδημα στους εργαζόμενους στον Τουρισμό-Επισιτισμό μέχρι να ξαναπιάσουν δουλειά

Εμείς παράλληλα με όλα αυτά επιμένουμε και σου λέμε ότι ο κοινός μας αγώνας δεν πάει χαμένος!

ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΕΛΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ:

ü    Να διασφαλιστεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψης όλων των εποχικών στον επισιτισμό και τον τουρισμό.

ü    Συλλογικές συμβάσεις με μισθούς αξιοπρεπείς και δικαιώματα με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλη τη χώρα.

ü    Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

 Τέλος ενημερώνουμε ότι μετά την προσπάθεια της ΓΣΕΕ να διασπάσει τον συντονισμένο αγώνα και τις αποφάσεις των συνδικάτων για απεργία στις 3 Ιούνη, (μεταξύ των οποίων της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, του Ε.Κ. Πειραιά, της Λάρισας, της Σάμου και δεκάδων άλλων Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών). Με νέες αποφάσεις δεκάδων ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων αλλάζει η ημερομηνία της απεργιακής απάντησης για τις 10/6/2021. 

 Το διαλυτικό σχέδιο της ομάδας της ηγεσίας της ΓΣΣΕ όχι μόνο δεν θα περάσει αλλά ξεγυμνώνει πλήρως το ρόλο τους ως δεξί χέρι της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας και μας πεισμώνει για δυνάμωμα και κλιμάκωση της δράσης και των αγώνων.

 Αν θεωρούν ότι με αλλαγές ημερομηνιών στην απεργία, θα μπερδέψουν τους εργαζόμενους, θα σβήσουν την αγανάκτηση, θα κάμψουν τις κινητοποιήσεις που καθημερινά γίνονται σε όλη τη χώρα και το απεργιακό κλίμα, είναι βαθιά νυχτωμένοι!

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο -  Δεν είναι για παζάρια και για διάλογο


Η Διοίκηση του Σωματείου μας καλεί τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου στα νησιά μας στις 10/6/2021  - τηρώντας τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας -  να πάρουν μέρος στην απεργία που κυρηξε για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα των νησιών μας το ΕΚΣ, και στην απεργιακή συγκέντρωση  

(Πλατεία Αγ. Κηρύκου  στις 12:00).

 

Δίνουμε τη μάχη για να φτάσει η φωνή μας σε κάθε χώρο δουλειάς