28/7/21

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία-επισιτισμό-τουρισμό να παλέψουμε για την προστασία της υγείας και τα δικαιώματά μας!

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

    Απευθυνόμαστε σε σένα καθώς εδώ και 2 μήνες, που επίσημα έχει ανοίξει ο τουρισμός, βιώνεις στην καθημερινότητά σου το ξεσάλωμα των εργοδοτών! Στον κλάδο μας, λοιπόν, στον τουρισμό – επισιτισμό, οι υπερωρίες, τα 10ωρα και 12ωρα, τα 7ήμερα χωρίς ρεπό, η απληρωσιά συναδέλφων, αφού κάποιοι εργοδότες επικαλούνται «αναδουλειές», η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία,  η μη επαναπρόσληψη συναδέλφων που έχει και σαν αποτέλεσμα η δουλειά των 10 να βγαίνει από έναν σε όλα τα πόστα  είναι καθημερινά φαινόμενα. Σε σχέση με το τελευταίο δε, πρόκληση είναι τα λόγια εργοδοτών στο νησί μας ότι δε βρίσκουν κόσμο να δουλέψει για τα ξενοδοχεία τους και τα μαγαζιά τους, σαν δικαιολογία για το «ξεπάτωμα» όσων δουλεύουν. Ενώ είναι κοροϊδία για όσους συναδέλφους περιμένουν ακόμα την επαναπρόσληψή τους που έπρεπε να γίνει από 1/7 (με βάση το νόμο και τις κλαδικές συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων).

   Φαίνεται, επίσης, βολικό για τους εργοδότες να υπάρχουν συνάδελφοι που «εναλλάσσονται» στο πρόγραμμα ΣΥΝεργασία και στην αναστολή σύμβασης, με το εισόδημά μας να μειώνεται συνεχώς, ενώ το ίδιο το κράτος τους κάνει δώρο, πληρώνοντας μέρος του μισθού και τις ασφαλιστικές μας εισφορές. Κι αν σκεφτούμε ότι μαζί με αυτά οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι έχουν μπουκώσει από επιστρεπτέες προκαταβολές, επιδοτήσεις, ευελιξία στα δάνεια, εκπτώσεις στα ενοίκια, τις ΔΕΚΟ αντιλαμβανόμαστε ότι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα δουλεύει για αυτούς αποκλειστικά και δεν τους ενδιαφέρει τίποτα από τα εργασιακά μας δικαιώματα και την υγεία μας.

   Συνάδελφοι, ο πρόσφατος νόμος της ΝΔ για τα εργασιακά (που ψήφισε πάνω από τα μισά άρθρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) έδωσε αέρα στην εργοδοσία να μας επιβάλλει όρους σκλαβιάς με τη βούλα. Σαν να μην έφτανε αυτό, εν καιρώ πανδημίας, αντί να εφαρμόσουν πρωτόκολλα υγείας που πραγματικά να προστατεύουν τη ζωή μας μέσα στους χώρους δουλειάς, χρησιμοποιούν την «υποχρεωτικότητα» στον εμβολιασμό (ψηφίστηκε η αντίστοιχη αισχρή τροπολογία από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) για να εκβιάσουν και να ξεφορτωθούν με αυτή τη δικαιολογία, εκατοντάδες εργαζόμενους που μέχρι σήμερα ήταν στην ουσία άνεργοι και ζούσαν στην καλύτερη περίπτωση με 534 ευρώ.

   Μας κουνάνε το δάχτυλο και μας φορτώνουν «ατομική ευθύνη» αυτοί που για δεύτερη χρονιά άνοιξαν τον Τουρισμό με πρωτόκολλα λάστιχο στα μέτρα της κερδοφορίας των μονοπωλίων του κλάδου. Τώρα μάλιστα, μας ζητάνε να βάλουμε και το χέρι στην τσέπη για να καλύψουμε το κόστος για τα rapid-test (για τους μη εμβολιασμένους) αφού με το μαστίγιο και όχι με τη σωστή ενημέρωση πάνε να επιβάλλουν με το έτσι θέλω την υποχρεωτικότητα. Πόσο υποκριτικό άραγε όταν 8 μήνες μετά το πρώτο εμβολιασμό έχει καλυφθεί μόλις το 42% με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης ή όταν εργοδότες από τη μία κρύβουν κρούσματα και τώρα εκβιάζουν με απολύσεις νοιαζόμενοι δήθεν για την υγεία του προσωπικού τους και των πελατών τους; Ή ακόμα πόσο υποκριτικό όταν δεν επιστρατεύθηκαν ειδικοί επιστήμονες και γιατροί εργασίας να ενημερώσουν στις πόλεις και τα χωριά και στους χώρους δουλειάς για την αξία του εμβολιασμού και όταν αντί να στηρίζονται οι υποδομές υγείας μπαίνουν λουκέτα και συγχωνεύονται κλινικές και νοσοκομεία;

   Συνάδελφοι, το σωματείο από την πρώτη μέρα που άνοιξαν ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού είναι εδώ! Σας καλούμε να είστε σε επαφή μαζί του για να ξέρετε τα δικαιώματά σας! Να μην επιτρέψουμε να εφαρμόσουν την αισχρή τροπολογία για να αδειάσουν τους χώρους δουλειάς από εργαζόμενους με δικαιώματα! Δηλώνουμε ότι θέλουμε να εργαστούμε με όρους εργασίας και εισόδημα με βάση τις κλαδικές μας συλλογικές συμβάσεις και τις ανάγκες μας για ζωή με αξιοπρέπεια! Μην ψυχοπονάμε τους εργοδότες!  Δεν είναι οικογένειά μας! Μας ξεζουμίζουν και μας εκμεταλλεύονται! Αυτοί είναι που δίνουν εντολή και για την επόμενη επίθεση που ακολουθεί στην Κοινωνική Ασφάλιση, βάζοντας στη λοταρία του χρηματιστηριακού τζόγου τις επικουρικές συντάξεις και στο χώρο της Παιδείας, με το νομοσχέδιο που κατηγοριοποιεί σχολεία και μαθητές ανάλογα την ταξική τους προέλευση. Να κερδίζουν μια ζωή από τον ιδρώτα μας και να πασαλείβουμε τη γνώση.

    Κανένας μόνος του! Βάζουμε ασπίδα προστασίας το σωματείο μας για να διεκδικήσουμε τη δουλειά μας, τη ζωή μας, τα δικαιώματά μας!

    Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για :

  •  Να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά με όλα τα δικαιώματα, με 5ημερο - 8ωρο. Επαναπρόσληψη όλων των εποχικών σε Ξενοδοχεία και επισιτισμό.
  • Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων που δεν άνοιξαν οι επιχειρήσεις που δούλευαν. Να ενταχτούν όλοι οι εποχικοί του επισιτισμού και οι ελαστικά απασχολούμενοι και συμβασιούχοι σε 12 μηνης λειτουργίας στο μηχανισμό στήριξης.
  • Να αποδοθούν τα ένσημα των εποχικών με μονομερείς αναστολές το 2020.Αντίστοιχα να αποδοθούν τα ένσημα για τους απασχολούμενους εκ περιτροπής στα 12μηνης.
  • Επίδομα ανεργίας 600ευρώ για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
  •  Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Να είναι άκυρες οι απολύσεις που γίνονται με πρόσχημα το μη εμβολιασμό την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και εργοδοσία δεν ενημερώνουν ουσιαστικά τους εργαζομένους, δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς.
  • Πρόγραμμα γενικού, δημόσιου και δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό δωρεάν έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων με ευθύνη του κράτους  στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου  συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
  •  Να τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς, στην ακτοπλοΐα, στα αεροδρόμια με ευθύνη των γιατρών εργασίας και με συνεχή διαγνωστικά τεστ που θα επιβαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

                                         

Το Διοικητικό Συμβούλιο