8/7/21

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων-Επισιτισμού-Τουρισμού: Να επαναπροσληφθούν τώρα όλοι οι συνάδελφοι! Καμία απόλυση!

 Να επαναπροσληφθούν τώρα όλοι οι συνάδελφοι! Καμία απόλυση!

 

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

 

Βρισκόμαστε στο μήνα Ιούλιο του ’21, περίοδο που με βάση το νόμο 1346/83 αλλά και τη Κ.Σ.Σ.Ε. Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που έχει κηρυχτεί ως γενικώς υποχρεωτική, από 1η Ιούλη πρέπει να επαναπροσληφθούν όλοι οι συνάδελφοι που εργάστηκαν το 2019 ή 2020 ή μπήκαν σε αναστολή το 2020. Οι εργοδότες δεν έχουν καμία δικαιολογία να μην απασχολήσουν τον εργαζόμενο! Την ίδια στιγμή μάλιστα που συνάδελφοί μας δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς 10ωρα και 12ωρα, δε γίνεται να μην είναι εφικτό να «μοιραστεί η δουλειά». Προτρέπουμε όλους τους συναδέλφους, που οι εργοδότες τους αρνούνται να τους επαναπροσλάβουν, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους άμεσα!

 

Δε θα μείνει ούτε ένας απροστάτευτος εργαζόμενος από τη μεριά μας!

 

Μην ξεχνάμε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση έχει δώσει στους ξενοδόχους πάνω από 1 δις ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή και άλλα 420 εκ. ευρώ για την επανεκκίνηση του κλάδου. Είναι μάλιστα οι ίδιοι οι μεγαλοξενοδόχοι που σε περίοδο ανάπτυξης και κερδοφορίας τους, πάσχιζαν να μειωθούν οι μισθοί και τα δικαιώματά μας, να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο και με υπερεντατικούς ρυθμούς. Ενώ, είναι οι ίδιοι, που πανηγύρισαν το νόμο έκτρωμα που νομιμοποιεί όσα τόσα χρόνια οι ίδιοι εφαρμόζουν στην πράξη (κατάργηση 8ώρου, επιβολή 10ωρης-12ωρης δουλειάς) αλλά και δίνουν νέα εντολή στην κυβέρνηση να αποτινάξουν τις ευθύνες τους από την Κοινωνική Ασφάλιση του εργαζομένου.

 

Tην ίδια ώρα πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, αφού η κυβέρνηση δεν έχει πληρώσει ακόμα την αποζημίωση ειδικού σκοπού (534€) του Μαΐου και του Ιουνίου για όσους έκαναν μονομερή δήλωση, ενώ σε ακόμα χειρότερη κατάσταση βρίσκονται αυτοί που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δούλευαν δε θα ανοίξουν. Σε κάθε περίπτωση οι συνάδελφοι πρέπει να αποζημιωθούν και η κυβέρνηση να διασφαλίσει όλο το ύψος του εισοδήματος τους.

 

Ενώ, πολλοί είναι οι συνάδελφοι χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης όπως πχ εργαζόμενοι στην εστίαση, ενοικιαζόμενα, θαλάσσια σπορ κλπ που δεν έχουν βρει δουλειά, αφού επιδεικτικά η κυβέρνηση τους έχει αφήσει χωρίς κανένα εισόδημα από το Φλεβάρη του ’21, την ώρα μάλιστα που  η κυβέρνηση δίνει 400 εκ. ευρώ στους εργοδότες μας στην εστίαση, ενώ για εμάς θεωρεί ότι τα 2000€ που πήραμε εδώ και 1.5 χρόνο έχουμε καλυφθεί.

 

Την ίδια ώρα, ένσημα συναδέλφων που έκαναν μονομερείς δηλώσεις το 2020, δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στο να λάβουν επιδόματα από τον ΕΦΚΑ που δικαιούνται, να καταθέσουν για σύνταξη, να γράψουν τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και σε κατασκηνώσεις.

 

Αν αναλογιστούμε, μάλιστα, την κατάσταση που διαμορφώνεται και με το νέο νόμο Χατζηδάκη που καταστρατηγείται το 8ωρο και νομιμοποιείται το 10ωρο, 12ωρο και η απλήρωτη υπερωρία, ενώ καταργούνται όλες οι ασπίδες προστασίας του εργαζόμενου (πληρωμή υπερωριών, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας κλπ), πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρέπει τώρα να δυναμώσουμε το σωματείο μας, για να διεκδικήσουμε από κοινού τα παρακάτω:

 

·         Να επαναπροσληφθούν ΤΩΡΑ όλοι οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι που η σύμβασή τους ήταν σε ισχύ ή σε αναστολή κατά την περίοδο 2019-2020. Καμία απόλυση! Να επιστρέψουν στην εργασία με όλα τα δικαιώματα για όρους εργασίας και εισόδημα με βάση τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και τις ανάγκες μας για ζωή με αξιοπρέπεια!

·         Να πληρωθούν άμεσα οι αναστολές του Μαΐου – Ιουνίου.

·         Να εμφανιστούν-οριστικοποιηθούν τα ένσημα του 2020 από τις μονομερείς δηλώσεις.

·         Να διασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα για όλους μέχρι να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Μέτρα στήριξης για εργαζόμενους επισιτισμού και τουριστικών γραφείων

·         Υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε όλη τη χώρα

·         Να καταργηθεί ο νόμος έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο και φέρνει 10ωρη και 12ωρη δουλειά με απλήρωτες υπερωρίες. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι και διατάξεις

·         Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.