3/9/21

Aπό τη συγκέντρωση για την υγεία στην πλατεία ΑΓ.Κήρυκου την 1/9 - Νέες Κινητοποιήσεις σε Ράχες και Εύδηλο

    «Δε θα δεχτούμε καμία επίθεση στα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων. Καμία αναστολή σύμβασης, καμία απόλυση, καμία πειθαρχική δίωξη για κανέναν εργαζόμενο είτε είναι στο χώρο της Υγείας είτε αλλού». «Να χρηματοδοτηθεί τώρα το δημόσιο σύστημα υγείας, να στελεχωθεί με προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων το Νοσοκομείο Ικαρίας καθώς και όλες οι δημόσιες δομές υγείας και η ΠΦΥ των νησιών μας, με μόνιμο προσωπικό, με μονιμοποίηση συμβασιούχων και με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή».

     Αυτά τα μηνύματα εκφράστηκαν στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου, στην πλατεία Αγ.Κηρύκου στις 1/9, στην οποία πήραν μέρος εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, νεολαίοι και άνεργοι.

    Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό από τον Ρένο Ρουστά, μέλος της επιτροπής γονέων Καρκιναγρίου, ο οποίος ανέλυσε τις τραγικές συνθήκες με τις οποίες θα ανοίξουν τα σχολεία σε λίγες μέρες και με την κυβέρνηση να μην έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα αυτών.

   Ακολούθησαν παρεμβάσεις από: την πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας-Φούρνων Αθηνά Γλαρού, την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας-Φούρνων και αντιπρόεδρο του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ Βαγγελιώ Λάκκα, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας Σωτήρη Δρούλια, από την πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας-Φούρνων Κατερίνα Χατζηαργυρίου, ενώ στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης από τον Φανούρη Καρούτσο, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Ικαρίας και αντιπρόεδρο του Ε.Κ.Σ. τονίστηκαν μεταξύ άλλων:

    «Η κυβέρνηση όχι μόνο απορρίπτει τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, αλλά προχωράει ακάθεκτη στην υλοποίηση του εγκληματικού της σχεδίου για το νέο ΕΣΥ που θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων, σε παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας».

  «Για άλλη μία φορά δηλώνουμε ότι είμαστε ΥΠΕΡ του καθολικού εμβολιασμού αλλά κατηγορηματικά αντίθετοι στην εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα. Λέμε ΟΧΙ στο διαχωρισμό των εργαζομένων, γιατί αυτή την στιγμή το κρίσιμο είναι όλοι οι εργαζόμενοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Απαιτούμε την κατάργηση όλων των διατάξεων που με πρόσχημα την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό οδηγούν σε ποινές, στέρηση μισθού και απολύσεις.

Να μην περάσουν τα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις, επέκταση των ΣΔΙΤ  και συγχωνεύσεις μονάδων υγείας.

Να ληφθούν τώρα μέτρα για τη σωστή, επιστημονικά άρτια κι οργανωμένη ενημέρωση του προσωπικού των μονάδων υγείας και πρόνοιας και όλου του πληθυσμού. Να ενισχυθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων».

   «Είμαστε ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που φέρνει προς ψήφιση στην ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, κλιμακώνοντας την επίθεση σε ότι έχει απομείνει στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η μετατροπή της σε ατομική υπόθεση, είναι ένα ακόμα επεισόδιο σε μια αντιλαϊκή πολιτική που στηρίχθηκε και προετοιμάστηκε από όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί εφαρμογή του νόµου – λαιμητόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ν. Κατρούγκαλου) που έβαλε τις βάσεις για τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στην ασφάλιση, όπου η συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας περιορίστηκε δραστικά, ανοίγοντας το δρόμο για να κυριαρχήσουν τα κοράκια ασφαλιστικών εταιρειών.

 Μας λένε να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως η Ασφάλιση θα γίνει προσωπική υπόθεση του καθένα ανάλογα με την τσέπη του, προσωπικό και ατομικό ρίσκο και τζόγος. Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν μας χαρίστηκε. Αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση, αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και θυσιών των εργαζομένων. Δεν την παραδίδουμε».

                                          

  Οι κινητοποιήσεις για τα ζητήματα της Υγείας από το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία μέλη του θα συνεχιστούν και στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες της Ικαρίας το αμέσως επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα και με κάλεσμα προς όλο τον Ικαριακό λαό:

 

·         Συγκέντρωση στο Χριστό Ραχών (γήπεδο μπάσκετ), την Τρίτη 7 Σεπτέμβρη, ώρα 8 μ.μ.

·         Συγκέντρωση στον Εύδηλο (πλατεία), την Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη, ώρα 8 μ.μ.

 

Συνεχίζουμε δυναμικά, δεν υποχωρούμε! Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των υγειονομικών.

 

Η Διοίκηση