19/11/21

Δελτίο Τύπου από τη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο στην Ικαρία

Δελτίο Τύπου από την συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο στην Ικαρία

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1973 - ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2021

«Το Πολυτεχνείο Ζει στους Αγώνες του Σήμερα για Δουλειά-Ζωή με Δικαιώματα, για ειρήνη των λαών κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών». Με αυτό το σύνθημα εργαζόμενοι και νεολαίοι από κάθε γωνιά του νησιού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του Ν.Τ Σάμου της ΑΔΕΔΥ για συγκέντρωση στον Εύδηλο Ικαρίας, τιμώντας τα 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καταθέσεις λουλουδιών και στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων από: Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας & Φούρνων και το Εργατικό Κέντρο Σάμου, από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας & Φούρνων, από το Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών Ικαρίας & Φούρνων, από τον Α.Ο. Μεσαριάς, από την Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας και από την Τ.Ε. Ικαρίας & Φούρνων του ΚΚΕ.

  Παρεμβάσεις και χαιρετισμοί έγιναν από:

  τον Νίκο Κοτσαμπά, πρόεδρο της Ένωσης Γονέων& Κηδεμόνων Σχολείων Ικαρίας τονίζοντας ότι « Για εμάς τους γονείς αποτελεί ατομική και συλλογική ευθύνη να μην μείνουμε με το στόμα κλειστό. Να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, γιατί είναι επίκαιρα ακόμα και τώρα ».

  την Κατερίνα Χατζηαργυρίου, πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας & Φούρνων, αναφερόμενη στην αναγκαιότητα ισχυροποίησης των εργατικών σωματείων και στην πρόσφατη επιτυχημένη εκλογοαπολογιστική διαδικασία των ξενοδοχοϋπαλλήλων με νέες εγγραφές.

την ‘Ολγα Λεκάκη, πρόεδρο του Σωματείου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδεσης Ικαρίας & Φούρνων λέγοντας: «Οι εκπαιδευτικοί κόντρα στην προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας, τσακίσματος της γενικής μόρφωσης, κόντρα στην αντίληψη της ¨ατομικής ευθύνης¨ και των ¨ατομικών λύσεων¨, συνεχίζουμε να εμπνεόμαστε και να εμπνέουμε τους μαθητές μας από τα διδάγματα της ιστορίας μας, των λαϊκών αγώνων. Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά την αξία του συλλογικού αγώνα, που γεννά ανεξάντλητη αντοχή και δύναμη στον άνθρωπο για να παλέψει ενάντια στον εκμεταλλευτή του και χθες και σήμερα και αύριο»

 

την Βαγγελιώ Λάκκα, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας & Φούρνων όπου μεταξύ άλλων είπε: «Τα αγωνιστικά ταξικά συνδικάτα σε όλη την χώρα προχωρούν σήμερα σε συλλογικές, μαζικές διαδικασίες οργάνωσης της αντεπίθεσης και κλιμάκωσης του αγώνα για την υλοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, Συλλογικές Συμβάσεις, Αυξήσεις στους μισθούς, Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία…»

   Από το Εργατικό Κέντρο Σάμου, ο Αποστόλης Δημόπουλος, μέλος της διοίκησης του, ανέφερε μεταξύ άλλων: « Η ειρήνη και η φιλία των λαών ήταν και είναι οι αξίες του λαϊκού κινήματος. Το σύνθημα που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου ‘’Έξω το ΝΑΤΟ- Έξω οι ΗΠΑ’’  παραμένει ανεξίτηλο στον αγώνα μας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή που γεννούν πολέμους, φτώχεια, ξεριζωμό στους λαούς όλου του κόσμου».« Ο αγώνας των εργαζομένων στην COSCO, η επιτυχημένη απεργία των διανομέων της «e-food», οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε οικοδόμους και υγειονομικούς, τα συλλαλητήρια των πληγέντων από φυσικές καταστροφές δείχνουν πως οι εργαζόμενοι, με όπλα τους την οργάνωση, τον αγώνα και την ταξική αλληλεγγύη, μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους, να αδρανοποιήσουν αντεργατικούς νόμους, δικαστικές αποφάσεις που επιχειρούν να «βάλουν στον γύψο» την εργατική - λαϊκή πάλη. Μπορούν να αποτελέσουν τα ρυάκια του εργατικού - λαϊκού ποταμιού που θα πλήξει τα θεμέλια της ταξικής εκμετάλλευσης ».

Τα συλλαλητήρια και οι δράσεις των συνδικάτων και της νεολαίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου αποτελούν σταθμούς στην κλιμάκωση του αγώνα, για την δικαίωση των αιτημάτων και διεκδικήσεων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.


 Ο λαός, με τους αγώνες και τις θυσίες του, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση, στη συμπόρευση των νέων με το εργατικό κίνημα. Αυτά τρόμαξαν τη Χούντα. Αυτά τρομάζουν πάντα τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όσους μας θέλουν “θεατές” των εξελίξεων και όχι “πρωταγωνιστές” στην πάλη για τη ζωή που έχουμε ανάγκη. Αυτός είναι ο δρόμος και σήμερα. Να δυναμώσουμε παντού την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση, την αλληλεγγύη, τις μάχες εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών  ενάντια στον κοινό αντίπαλο: τη δικτατορία του κεφαλαίου.