30/1/22

1η του Φλεβάρη – Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Υγεία Κινητοποιήσεις του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ σε Σάμο και Ικαρία


 του Φλεβάρη – Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Υγεία

Κινητοποιήσεις του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ σε Σάμο και Ικαρία

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Δυο χρόνια μετά την εκδήλωση της πανδημίας και η χώρα μας πληρώνει βαρύ το τίμημα, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής με πάνω από 22.000 νεκρούς και την κατάσταση εκτός έλεγχου. Τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ είναι στο κόκκινο, με το προσωπικό κάτω απ’ τα όρια ασφαλούς λειτουργίας και με υγειονομικούς εξουθενωμένους.

Την ίδια ώρα που στα τμήματα επειγόντων περιστατικών Covid σημειώνεται ρεκόρ προσελεύσεων και οι ασθενείς στοιβάζονται σε ράντζα και φορεία, περιμένοντας ώρες να διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία ή να επιστρέψουν στο σπίτι, η κυβέρνηση διαδίδει επικίνδυνα σενάρια ότι πλησιάζει το τέλος της πανδημίας. Καλλιεργεί τον εφησυχασμό για να μην πάρει μέτρα προστασίας της υγείας.

·                     Αντί για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, η κυβέρνηση προσπαθεί να μπαλώσει τα κενά με «μέτρα» όπως η επικίνδυνη μείωση της καραντίνας σε 5 μέρες και με μετακινήσεις προσωπικού και κλείσιμο χειρουργείων. Νοσούντες υγειονομικοί αναγκάζονται να εργάζονται, εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των ασθενών, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απολύσει 6.000 υγειονομικούς που είναι σε αναστολή, με πρόσχημα ότι αποτελούν «κίνδυνο» για τους ασθενείς.

Είναι προκλητικοί οι όροι της μίσθωσης μόλις 300 κρεβατιών του ιδιωτικού τομέα υγείας τα οποία θα αποζημιώνονται με το διπλάσιο νοσήλιο του ΕΟΠΥΥ για ασθενείς «χωρίς σοβαρή νόσο» ώστε να μη χρειάζονται αντιμετώπιση από συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών. Αυτή είναι η περίφημη «συνεισφορά» του ιδιωτικού τομέα υγείας.

·                     Αντί για ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ, οι ασθενείς αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της τεράστιας αναμονής στις δημόσιες μονάδες και της έλλειψης αντιδραστηρίων για μοριακό έλεγχο.

·                     Αντί για γενναία αύξηση της χρηματοδότησης έχουμε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στον προϋπολογισμό του 2022 κατά 139 εκ. για τα δημόσια νοσοκομεία και κατά 52% για την ΠΦΥ.

·                     Αντί για πρωτόκολλα περιορισμού της διασποράς στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία και τις σχολές, εφαρμόζονται πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του ιού που υπαγορεύονται από την κυβέρνηση, το κράτος και την εργοδοσία με γνώμονα τις αντοχές της οικονομίας των λίγων. Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών για ουσιαστικά μέτρα, όπως η αραίωση των μαθητών στις τάξεις και στα σχολικά μέσα μεταφοράς, οι προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας και η παροχή κατάλληλων και επαρκών δωρεάν μέσων προστασίας για όλους, συγκρούονται με την πολιτική του «κόστους» της κυβέρνησης που γράφει κυριολεκτικά στα παλιά της τα παπούτσια τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Έτσι οδηγηθήκαμε σε πάνω από 45.000 νοσούντες μαθητές να οδηγούν αυτή τη στιγμή την κούρσα των κρουσμάτων στη χώρα μας και τα σχολεία να γίνονται κι αυτά εστίες υπερμετάδοσης. Η κυβέρνηση, μάλιστα, βγαίνει ακόμη πιο προκλητικά απέναντι σε αγωνιζόμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς, απειλώντας όσους συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας βρίσκονται στα χέρια μας, είναι δική μας υπόθεση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν η ΑΔΕΔΥ με τις Ομοσπονδίες της Υγείας, την Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης για την υγεία, την 1η Φλεβάρη.

Διεκδικούμε :

·                     Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής Χρηματοδότησης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

·                     Ουσιαστική, στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους και με δωρεάν διαγνωστικά τεστ. Ανάκληση των οδηγιών του ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού.

·                     Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία. Να σταματήσουν οι απειλές προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται. Καμία τηλεκπαίδευση σε υπό κατάληψη σχολεία.

·                     Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ και αναγνώριση του θανάτου από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα. Καμία απόλυση υγειονομικού.

·                     Δημιουργία εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά για τις κλειστές δομές, τις δομές προσφύγων και μεταναστών.

·                     Επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Καλούμε τα σωματεία να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής την Τρίτη 1 Φλεβάρη:

Στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ 12 ως λήξη ωραρίου

Στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 12.30:

·                     στο Νοσοκομείο Σάμου και

·                     στο Νοσοκομείο Ικαρίας