17/1/22

Ε.Κ.Σ. - ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ - Σωματεία και φορείς: ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ για να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού! ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΓΕΝΑΡΗ, πλατεία Πυθαγόρα, Βαθύ στις 18:00

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσο στα νησιά μας όσο και πανελλαδικά με την πανδημία, έχει χτυπήσει κόκκινο. Τα κρούσματα βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 21.000, ασθενείς παραμένουν ακόμη και σε φορεία ή δεν μπορεί να τους δοθεί φροντίδα για άλλα νοσήματα αφού οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι τεράστιες και ταυτόχρονα τείνουν να γίνουν «μιας νόσου».

Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης. Η πολιτική της είναι εγκληματική! Έχει ως βασικό άξονα της «ατομική ευθύνη» και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Συνεχίζει την πολιτική υποχρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ, το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων και της μείωσης προσωπικού αντί για προσλήψεις.

Μόνο φέτος μείωσε την κρατική χρηματοδότηση των δημοσίων μονάδων υγείας κατά 279 εκ. επιπλέον και τα κονδύλια για την πανδημία κατά 208 εκ.!

Οι αναστολές συμβάσεων, ιδιαίτερα στους υγειονομικούς που οι ελλείψεις ήταν ήδη τεράστιες ενώ μεγαλώνουν αφού και αυτοί νοσούν ξανά και ξανά,  οι απολύσεις και συνολικά το χτύπημα των δικαιωμάτων μας δεν μπορούν να μας κρατούν απαθείς. Η έλλειψη μηχανισμών ελέγχου και ιχνηλάτησης θέτουν σε κίνδυνο εργαζόμενους και συνολικά το λαό. Στα πλαίσια της «ατομικής ευθύνης» καλούμαστε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για διαγνωστικά τεστ σε ιδιωτικά κέντρα, να πληρώσουμε τα πανάκριβα μέσα προστασίας, να απευθυνθούμε στον ιδιωτικό τομέα για άλλα προβλήματα υγείας που επιδεινώνονται εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα στο δημόσιο.

Τα πρωτόκολλα τους είναι υπερμετάδοσης και όχι προστασίας! Η μείωση της καραντίνας σε 5 μέρες είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη αφού οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης για να σωθούν τα κέρδη των εργοδοτών!!! Η επιμονή να μην κάνουν πραγματική επίταξη της ιδιωτικής υγείας, κλινικών, νοσοκομείων και διαγνωστικών, αλλά αντίθετα να τους αποζημιώνουν αδρά και ταυτόχρονα να δέχονται μόνο τα «ελαφριά» περιστατικά, δείχνει τη σαπίλα του συστήματος που υπηρετούν όπου η υγεία και η ζωή του λαού μετριέται με χρήμα για να πλουτίζουν ακόμη και μέσα σε συνθήκες πανδημίας οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην υγεία.

 

Το άνοιγμα των σχολείων με του ίδιους όρους που είχαν κλείσει χωρίς ουσιαστικά μέτρα, με 25-30 μαθητές στοιβαγμένους σε αίθουσες και κοντέινερ, με το «πρωτόκολλο» να προβλέπει κλείσιμο ενός τμήματος αν νοσήσει το 50%+1 των μαθητών της τάξης  (πχ 12-15 παιδιά), οδηγεί σε χιλιάδες κρούσματα καθημερινά μετατρέποντας και τον εκπαιδευτικό χώρο σε εστία υπερμετάδοσης. Τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν και να παραμείνουν ανοιχτά με όλα τα μέτρα που  διεκδικεί η μαθητική, γονεϊική, εκπαιδευτική κοινότητα και τα συνδικάτα.

Δεν ανεχόμαστε άλλο η κυβέρνηση προκλητικά να συνεχίζει να μην παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική προστασία της υγείας και της ζωής του λαού και των παιδιών μας. να μην ενισχύει το δημόσιου συστήματος Υγείας, να αφήνει χιλιάδες χωρίς δουλειά και εισόδημα (μουσικοί, εργαζόμενοι στην εστίαση κλπ), να μην παρέχει δωρεάν μέσα προστασίας και τεστ, να μετατρέπει το εμβόλιο από σωτήριο επιστημονικό επίτευγμα σε εκβιαστικό μέσο υλοποίησης αντεργατικών στόχων, με αναστολές εργασίας, απολύσεις και πρόστιμα.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο ή φοβισμένο. Ο λαός μόνο μπορεί να σώσει το λαό με τον οργανωμένο αγώνα του! Κάνουμε δική μας υπόθεση την προστασία της υγείας, της ζωής, της μόρφωσης των παιδιών μας και των δικαιωμάτων μας. Ενώνουμε τη φωνή μας σε επίπεδο νησιού καθώς και με άλλα σωματεία πανελλαδικά.

 

Παλεύουμε και Διεκδικούμε:

·        Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Νοσοκομείο Σάμου, στα Κέντρα Υγείας Βαθιού και Καρλοβάσου, στο Περιφεριακό Ιατρείο Μαραθοκάμπου και στα αγροτικά ιατρεία όλων των χωριών.

·        Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, για εξοπλισμό με όλα τα απαραίτητα σύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα και μέσα.

·        Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ, στις κλινικές και τα διαγνωστικά.

·        Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό.

·        Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού όλου του πληθυσμού και των προσφύγων και μεταναστών. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, κοινωνικές ομάδες “υψηλού κινδύνου”.

·        Πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

·        Οργάνωση της ασφάλειας των εργαζομένων και τακτικοί έλεγχοι του ΣΕΠΕ και κλιμακίων του ΕΟΔΥ κυρίως σε μεγάλους εργασιακούς χώρους.

·        Άδειες ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.

·        Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, πλειστηριασμός ή κατάσχεση λαϊκής κατοικίας.

·        Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και του πανεπιστημίου. Να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας και βοηθητικού με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες. Να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των μαθητών με περισσότερα δρομολόγια ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ  ΣΑΜΟΥ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΑΜΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου

 Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία  & Επισιτιστικά Επαγγέλματα

Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου 

Σωματείο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων ν. Σάμου 

 Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Παράρτημα Σάμου)  

 Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ-ΔΕΗ) (Παράρτημα Σάμου)

Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΛ-ΤΑ Σάμου 

 Σύλλογος Εργαζομένων Γεν. Νοσοκομείου Σάμου

Σωματείο Συνταξιούχων Σάμου 

 Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καρλοβάσου

Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου - Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών –

Ομάδα Γυναικών Καρλοβάσου - Ομάδα Γυναικών Μαραθοκάμπου (μέλη ΟΓΕ)

Σύλλογος Κυριών & Δεσποινίδων Παγώνδα Σάμου "Ομόνοια"

Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου 

 Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης