18/2/22

Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Ν. Σάμου: Καμία περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα – επέκταση σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα - Αυξήσεις στους μισθούς μας, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Στάση Εργασίας (7 μ. – 11 π.μ.) και Συγκέντρωση στις 9 π.μ.                                   
Στη Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου Σάμου.
(πρώην Περίπτερο Ζαχαράκη )

Αγανάκτηση μας προκαλεί το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής για την  «Μεταρρύθμιση καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας», που διατηρεί τον απαράδεκτο αποκλεισμό χιλιάδων συναδέλφων (γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, διαιτολόγων, φυλάκων, διοικητικών, εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΟΔΥ κλπ).

Ταυτόχρονα, η επιτροπή "βαθμολογεί" ως χαμηλού κινδύνου πολλά επαγγέλματα/ειδικότητες στις δημόσιες μονάδες υγείας, οπότε υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος μείωση του ανθυγιεινού επιδόματος σε χιλιάδες συναδέλφους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, προτείνεται μείωση του επιδόματος σε χιλιάδες εργαζόμενους (π.χ. ιατρικών εργαστηρίων, καθαριστές, επισκέπτες υγείας, βιολόγοι – βιοχημικοί, ) καθώς και κατάργηση του σε εκατοντάδες άλλους (π.χ. εργαζόμενοι στον ιματισμό και στην εστίαση).

Ενώ και η προτεινόμενη μικρή αύξηση (κατά 20 έως 30 ευρώ μεικτά) του επιδόματος για το νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, τα πληρώματα ασθενοφόρων και μια κατηγορία ραδιολόγων – ακτινολόγων, ΔΕΝ μπορεί να κρύψει τη συνεχιζόμενη κοροϊδια, για την άρνηση ένταξης στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Συγκεκριμένα, η "βαθμολόγηση" για "επικινδυνότητα" λόγω έκθεσης σε φυσικούς, χημικούς, βιολογικούς, εργονομικούς, μηχανολογικούς - ηλεκτρολογικούς, οργανωτικούς και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες είναι η ακόλουθη:

● νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτές: 102 (αύξηση από 150 σε 170 ή 180 ευρώ)

● μαίες: 82 ή 61 (σε 471 μείωση από 150 στα 100 ευρώ και στις υπόλοιπες αύξηση από 150 σε 170 ή 180 ευρώ)

● βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό: 82 (αύξηση από 150 σε 170 ή 180 ευρώ)

● ιατρικών εργαστηρίων: 61- 63 (μείωση από 150 στα 100 ευρώ), βιολόγων - χημικών: 63 (μείωση από 150 στα 100 ευρώ)

● ραδιολόγοι – ακτινολόγοι: 63 ή 82 (σε 838 μείωση από 150 σε 100 ευρώ και σε 702 αύξηση σε 170 ή 180 ευρώ)

● επισκέπτες υγείας: 37 (μείωση από 150 στα 70 ευρώ)

● καθαρίστριες: 68 (μείωση από 150 στα 100 ευρώ )

● μάγειρες, βοηθοί μάγειρες, τραπεζοκόμες: 22 (εκτός επιδόματος)

● προσωπικό πλυντηρίων – ιματισμού: 22 ή 30 (εκτός επιδόματος)

● φυσικοθεραπευτές – εργοθεραπευτές - λογοθεραπευτές: 44 (επίδομα 70 ευρώ)

● φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακείου: 41 ή 44 (επίδομα 70 ευρώ)

● ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί: 21 ή 22 (εκτός επιδόματος)

● διοικητικοί: 3 – 11 (εκτός επιδόματος), διαιτολόγοι: 3, (εκτός επιδόματος)

● προσωπικό ασφαλείας: 22 ή 33 (εκτός επιδόματος).

Επιβεβαιώνεται αυτό που προβλεπόταν και στο νόμο 4354/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι στόχος της μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος είναι η «ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Οσο για τα … επιστημονικά κριτήρια, το πόρισμα ομολογεί «Τη σχεδόν παντελή έλλειψη στοιχείων, μετρήσεων και δεδομένων, που αφορούν την ανθυγιεινότητα και επικινδυνότητα στους χώρους / κλάδους / ειδικότητες του δημόσιου τομέα

Που  δεν εμπόδισε όμως την Επιτροπή,  χωρίς στοιχεία, χωρίς μετρήσεις, χωρίς επιδημιολογικά δεδομένα επαγγελματικής νοσηρότητας, με μοναδικό δεδομένο το προσδοκώμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, να προτείνει περικοπές στη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος σε χιλιάδες εργαζόμενους.

Στοχεύουν στο επίδομα για να πετύχουν τη χαριστική βολή συνολικά στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Το νέο χτύπημα στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος συνεχίζει την προκλητική κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.

Γνωρίζουμε ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μαζί με την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας – ακόμη και σε συνθήκες εξαπλωσης της επιδημίας - εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Γι’ αυτό, επιμένουν στο να διατηρούν «παγωμένους» τους βασικούς μισθούς μας – ενώ η ακρίβεια «θερίζει» ακόμη και στα είδη πρώτης ανάγκης - και αρνούνται την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, αν και με τα μισθολόγια του 2011 και 2015, και τους υπόλοιπους αντιλαϊκούς νόμους, μας αφαίρεσαν ετησίως περισσότερο από 4 μηνιαίους μισθούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια περίοδο, που κορυφώνονται οι πανηγυρισμοί για τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ (και των επιχειρηματικών κερδών), στον κρατικό προϋπολογισμό δεν «περισσεύει» ούτε ένα ευρώ για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, στις συντάξεις και στα επιδόματα ανεργίας.

Οι πανηγυρισμοί κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιχειρηματικών ομίλων συμβαδίζουν με την απελπισία και την αγανάκτηση που  νιώθει κάθε λαϊκή οικογένεια με τα τιμολόγια του ρεύματος, την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τις καθημερινές σχεδόν ανατιμήσεις σε βασικά είδη.

Αντί για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο ρεύμα, τα καύσιμα και τα είδη πλατιάς κατανάλωσης για να «ανακουφισθούμε» οι λαϊκές οικογένειες από την ακρίβεια και τη φοροληστεία, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν μαζί νέες φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις ανατιμήσεις.

 


 Το Διοικητικό Συμβούλιο