15/2/22

Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Ν. Σάμου: ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Στάση Εργασίας (12 μ. – 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 12.15μμ στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου

ΟΧΙ στις απολύσεις, τις αναστολές εργασίας χιλιάδων εργαζομένων και την επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών

Να μην περάσει η διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας  με την κυβερνητική τροπολογία για «μοριοδότηση» - κοροϊδία

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τώρα

Χιλιάδες συμβασιούχοι συνάδελφοι (επικουρικοί, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, ειδικευόμενοι νοσηλευτές) εργάζονται στις δημόσιες μονάδες υγείας καλύπτοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων, που σύμφωνα με τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς ξεπερνούν τις 20.000 κενές οργανικές θέσεις.

Εργάζονται, δίπλα στους μόνιμους συνάδελφους, αλλά με «πετσοκομμένα» δικαιώματα. Έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυσή τους – εκτός από τα προβλήματα επιβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειές τους – θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων υγείας, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες. Αντιμετωπίζουν τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που «αναγνωρίζουν το ρόλο τους» αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα μας για μονιμοποίηση τους.

Αντί για την μονιμοποίηση των συναδέλφων, η κυβέρνηση της ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, προχωρεί τις διαδικασίες για ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης σε εργολαβικές εταιρείες, ανοίγοντας τον δρόμο για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παράδοση της υπηρεσίας καθαριότητας  είναι ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου αρνείται να προσλάβει προσωπικό και να αντικαταστήσει τους συναδέλφους που έχουν παραιτηθεί.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί, ταυτόχρονα τον εμβολιασμό, από βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σε εργαλείο για το χτύπημα της μόνιμης, σταθερής εργασίας.

Γνωρίζουμε ότι η χρόνια υποστελέχωση και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης εργασίας από όλες τις κυβερνήσεις εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόρριψη από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ της πρότασης δεκάδων σωματείων για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Δικαιολογημένη λοιπόν είναι η αγανάκτηση μας για την πρόσφατη τροπολογία και την «μοριοδότηση» - κοροϊδία των επικουρικών υγειονομικών, στον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ των 4.000 μονίμων θέσεων, την στιγμή που οι συμβασιούχοι στην υγεία ξεπερνούν τις 16.000.

Υπάρχει ήδη η αρνητική εμπειρία της προκήρυξης 2Κ, όπου εκατοντάδες συμβασιούχοι συνάδελφοι, με πολύχρονη προϋπηρεσία, έμειναν «εκτός» παρά την «πολυδιαφημισμένη» - από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ– μοριοδότηση.

Καλούμε όλους τους συμβασιούχους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα δικά τους χέρια, απομονώνοντας όσους προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον εφησυχασμό, τη μοιρολατρία.

Το ΔΣ