27/2/22

Ομιλία ΕΚΣ Συλλαλητήριο 26/2/2022 - Εύδηλος

 


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

   Διαδηλώνουμε σήμερα εδώ αλλά και σε όλη τη χώρα, σήμερα που συμπληρώνονται 2 χρόνια από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα. Παίρνουμε θάρρος και δύναμη από το σημερινό συγκλονιστικό πανεργατικό συλλαλητηριο σημερα το μεσημέρι στο Σύνταγμα, οπου χιλιάδες εργάτες ,αγρότες, μαθητές,από ολη την Ελλάδα συναντήθηκαν πλαι πλαι. Η δράση μας ενάντια στην πολιτική που μας αφήνει απροστάτευτους, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες του προηγούμενου διαστήματος σε μια σειρά κλάδους για την προστασία της υγείας, της ζωής μας και της λαϊκής περιουσίας, του εισοδήματος μας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

 

   Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας στο λαό της Ουκρανίας που από προχτές το πρωί στα εδάφη της ηχούν οι σειρήνες του πολέμου μετά την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας, ενώ κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.  Δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για το νέο έγκλημα που διαπράττουν οι ιμπεριαλιστές και να μην πούμε με όση δύναμη φωνής έχουμε: «Να σταματήσει τώρα η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία! Να απεμπλακεί τώρα η χώρα μας από τους δολοφονικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ».

   Δεν είναι όμως να πέφτουμε από τα σύννεφα. Κι όλα αυτά γιατί ήταν πολύ το εύφλεκτο υλικό που συσσωρεύτηκε στην περιοχή τον τελευταίο καιρό με τις υπερδυνάμεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας να ανταγωνίζονται για το ποιος θα εδραιωθεί στην περιοχή για την εξυπηρέτηση των οικονομικών και γεωπολιτικών τους σχεδίων.

   Άλλωστε αυτά τα σχέδια μας έχουν φέρει ως εδώ με το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας συνέχεια της ιδιωτικοποίησης και της απελευθέρωσης της ενέργειας. Κι αυτό γιατί όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έβαλαν φαρδιά πλατιά τις υπογραφές τους στις διάφορες διακρατικές συμφωνίες που τώρα οδηγούν σε ενεργειακή φτώχεια το λαό μας. Σαν να μη φτάνει αυτό έχουμε και την κυβέρνηση να υπηρετεί το ρόλο του πρωτοπαλίκαρου του ΝΑΤΟ.

    Λέμε ρητά και ξεκάθαρα και μέσα από τη σημερινή μας συγκέντρωση: Να πάψει τώρα η κυβέρνηση να είναι ΝΑΤΟϊκότερη του ΝΑΤΟ και να θέτει τη χώρα μας σε κίνδυνο με την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και την παράδοση εδαφών μας για βάσεις πολέμου.

  Η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά του πολέμου. Συντάσσεται με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στο όνομα των λεγόμενων “συμβατικών της υποχρεώσεων”. Οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές Βάσεις, που ενισχύθηκαν περισσότερο από την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και συμβάλλουν στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μετατρέποντας την Ελλάδα σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο.  Παράλληλα καταρρίπτεται ο μύθος ότι η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ εγγυάται την ασφάλεια, την προστασία των συνόρων και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα που έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες μέρες

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

ü Την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ü Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις περικύκλωσης της Ρωσίας!

ü Να μην χρησιμοποιηθούν ευρωατλαντικές υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

ü Να ξηλωθούν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές.

ü Να μην επικυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

ü Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μην σταλεί στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές αποστολές που βρίσκονται στο εξωτερικό.

ü Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

 

   Συνάδελφοι είναι ώρα τώρα να σχηματιστεί ένα ποτάμι αντίστασης και διεκδίκησης για την πραγματική φιλία και ειρήνη των λαών με κύριο μέλημα τις λαϊκές ανάγκες! Και τα λέμε αυτά σε μία περίοδο που οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι στενάζουν από την επίθεση που δέχονται στο λαϊκό τους εισόδημα, στην υγεία, στη δουλειά, στη ζωή τους συνολικά.

 

  ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ με το πανελλαδικό μέτωπο καταδίκης της πολιτικής που ευθύνεται για τα προβλήματα που βιώνουμε, σε ένα μεγάλο μέτωπο συλλογικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας. Στο επίκεντρο της πάλης βρίσκονται τα ζητήματα της ακρίβειας που τσακίζει τον εργαζόμενο λαό, της διεκδίκησης ουσιαστικής ανακούφισης, με αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, μειώσεις στον ΦΠΑ και στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

  Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. «Υπάρχουν προκλήσεις», είπε, «από την πανδημία κι άλλες που προέρχονται από τον υψηλό πληθωρισμό που κρατά περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, έχει εντονότερα χαρακτηριστικά, δυσμενή στον οικογενειακό προϋπολογισμό». Την ίδια στιγμή με το νέο αναπτυξιακό νόμο και τα κονδύλια του “Ταμείου Ανάκαμψης” μπουκώνουν με δεκάδες δις ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους, καταδικάζοντας το λαό στην ακρίβεια και στη φτώχεια.

  Γροθιά στο στομάχι είναι η είδηση για την ηλικιωμένη γυναίκα που προσπάθησε να βγάλει κρυφά τρόφιμα αξίας μόλις 40 ευρώ από κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Αθήνα επειδή δεν είχε να φάει και έγινε αντιληπτή από την ασφάλεια του καταστήματος. Το «σφίξιμο» όμως μετατρέπεται σε οργή και αγανάκτηση, επειδή χρειάστηκε να σηκωθεί κύμα κατακραυγής για να αποσύρει τελικά η εταιρεία τη μήνυση, αφού αρχικά ήταν ανένδοτη στη δίωξη της ηλικιωμένης γυναίκας. Για όποιον αναρωτιέται λοιπόν αν υπάρχει όριο στη βαρβαρότητα, έρχονται κάτι τέτοιες ειδήσεις να αποκαλύψουν ότι η ακρίβεια που τσακίζει τον λαό, είναι άλλο ένα σύμπτωμα της λειτουργίας ενός σάπιου συστήματος, που εγκληματεί με χίλιους τρόπους σε βάρος της λαϊκής πλειοψηφίας.

 

Ως εδώ και μη παρέκει!

  Ως εδώ με την ακρίβεια, τα διαλυμένα νοσοκομεία, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα!

   Δε δεχόμαστε να πηγαίνουμε στο super market και να υπολογίζουμε τι δεν θα πάρουμε. Να παθαίνουμε ηλεκτροσόκ όταν μας φτάνουν οι λογαριασμοί του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Ένα στα πέντε νοικοκυριά να ξεπαγιάζει, να μην μπορούμε να βάλουμε στο σπίτι μας πετρέλαιο. Οι φουσκωμένοι κι αβάσταχτοι λογαριασμοί του ρεύματος δείχνουν ότι η πράσινη ανάπτυξη τα «πράσινα άλογα» τρέχουν για τα κέρδη των λίγων.

 Δεν ανεχόμαστε να μας δίνουν «καθρεφτάκια» και να μας κλέβουν τα λεφτά μέσα από τις τσέπες. Ο ονομαστικός μισθός να μένει καθηλωμένος για πάνω από μια δεκαετία, ο πραγματικός να χαντακώνεται και οι Υπουργοί να αποφασίζουν με τους άθλιους νόμους τον κατώτατο ανάλογα με το πώς διασφαλίζεται η κερδοφορία των ομίλων.

Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη μερική απασχόληση, τα ωράρια λάστιχο.

 

  Δε θεωρούμε φυσικό επακόλουθο της πανδημίας τους δεκάδες νεκρούς καθημερινά και τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, τον αποκλεισμό ασθενών που έχουν άλλα προβλήματα υγείας από τα νοσοκομεία. Είναι εγκληματική η άρνηση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αντιμετωπίζουν την υγεία μας σαν κόστος. Είναι πρόκληση αντί να επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας χωρίς αποζημίωση, να μας σπρώχνει στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα για να αυξάνουν την πελατεία τους και να αβγατίζουν τα κέρδη τους σε βάρος της υγείας και της ζωής μας, να πληρώνουμε μάσκες και τεστ.

  Στη Σάμο υπηρετούν λίγο πάνω από τους μισούς γιατρούς με βάση το ανεπαρκές οργανόγραμμα του νοσοκομείου, λείπουν 50 νοσηλευτές. Στην Ικαρία οι ελλείψεις είναι τεράστιες σε ειδικότητες, δε βγαίνει 24ωρη βάρδια σε καμιά κλινική. Οι ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο ΕΚΑΒ είναι τεράστιες. Το πρόγραμμα εμβολιασμού αντί για την επιστημονική ενημέρωση του λαού στηρίχτηκε στην «ατομική ευθύνη», τους εκβιασμούς, που άφηναν «χώρο» στην καλλιέργεια αντιεπιστημονικών θεωριών και δοξασιών. Αποδεικνύοντας παράλληλα, ότι ο εμβολιασμός από αναγκαίο όπλο για αντιμετώπιση της επιδημίας αξιοποιείται ως εργαλείο διαχωρισμών, ανατροπής εργασιακών σχέσεων και απολύσεων. Όλα αυτά ενώ έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η εμμονή της κυβέρνησης στην αναστολή εργασίας,  με απειλές για απόλυση, των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ΔΕΝ οφείλεται σε λόγους «προστασίας της υγείας των ασθενών».

 

   Σα να μην έφταναν όλα αυτά, για τον πόλεμο των σφαιρών επιρροής, τους αγωγούς και τα κοιτάσματα, γέμισαν τη χώρα μας αμερικάνικες βάσεις και ανοίγουν λιμάνια και δρόμους για τη μεταφορά των αμερικάνικων στρατευμάτων στα σύνορα με τη Ρωσία εκθέτοντας τη χώρα μας, τον λαό μας σε απαντητικά χτυπήματα.

  Δεν ανεχόμαστε η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη των κομμάτων που κυβέρνησαν (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ) να χαρίζει 11 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις και προνόμια στους επιχειρηματικούς κολοσσούς, να δίνουν 7 δισ. για τα «Rafale» και τις φρεγάτες για να εξυπηρετηθούν οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, ενώ την ίδια στιγμή καταδικάζει τον λαό στην ακρίβεια και τη φτώχεια.

  Συμπαραστεκόμαστε  στους εργαζόμενους των ΟΤΑ και τις σχολικές καθαρίστριες που πριν λίγες μέρες δέχθηκαν  την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ επειδή διεκδικούσαν να μην καταργηθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και τα ΒΑΕ.

  Οι συνάδελφοί μας σε μια σειρά κλάδους, που για χρόνια ολόκληρα δουλεύουν κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία τους, οι σχολικές καθαρίστριες που έχουν κάψει τα χέρια τους και τα πνευμόνια τους από τις χλωρίνες καθαρίζοντας τις σχολικές αίθουσες, ήρθαν αντιμέτωποι με ΜΑΤ, χημικά, και κρότου λάμψης. Ντράπηκε και η ντροπή για την στάση της κυβέρνησης που αντί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα τους και να μην προχωρήσει στο κόψιμο του ανθυγιεινού επιδόματος χρησιμοποιεί την βία και την καταστολή για να κάμψει τους αγώνες τους. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι-χέρι με την καταστολή και τον αυταρχισμό.

  Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΕΦΚΑ που δίνουν τη μάχη απέναντι σε ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης που επιδιώκει την μετατροπή του σε ασφαλιστική εταιρεία και τη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η κυβέρνηση θέλει να προσαρμόσει τον ΕΦΚΑ στους αντεργατικούς νόμους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν πετσοκόψει συντάξεις και κοινωνικές παροχές, όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που θέλουν να απαλλάξουν κράτος και εργοδοσία από την κοινωνική ασφάλιση και τις κατακτημένες με αιματηρούς αγώνες παροχές. Επιχειρούν να παραδώσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους εκτός των άλλων όπως πρόσφατα την επικουρική ασφάλιση και την τεράστια ακίνητη περιουσία του. Τρομοκρατούν τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ με διώξεις γιατί θέλουν να τους κάνουν πειθήνια όργανα για την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων αλλά και της ιδιωτικοποίησης του.

Δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε με αυτή τη βαρβαρότητα.

  Είναι πρόκληση και δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή ελέγχου, από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία, της συλλογικής οργάνωσης και του αγώνα μας. Η οργανωμένη αντίσταση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, στους νόμους που περιορίζουν τη συλλογική δράση και το απεργιακό δικαίωμα, είναι η μόνη απάντηση. Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων. Είναι επιτακτική ανάγκη παντού, σε όλα τα όργανα του κινήματος, στα σωματεία,  στους μαζικούς φορείς, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στις σχολές, στις γειτονιές να συζητηθεί και να ξεδιπλωθεί ένα σχέδιο δράσης και συντονισμού του αγωνιστικού μας βηματισμού.

 

  Αγωνιζόμαστε και αντιστεκόμαστε στη λαίλαπα μαζί με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ που αγωνίζονται να μείνουν στα πόστα τους και στα σπίτια τους, τους εργάτες της COSCO, των εργατών στα πετρέλαία Καβάλας, των εργατριών στη Νηματουργία Βαρβαρέσου στη Νάουσα. Με τους αγρότες στα μπλόκα που αγωνίζονται να μείνουν στα χωράφια τους και στα χωριά τους, για αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του ΦΠΑ στα εφόδια για να μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε λογικές τιμές.  Με τους Οικοδόμους, από τον κλάδο των κατασκευών, που ετοιμάζονται για πανοικοδομική απεργία στις 16 Μάρτη, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

  Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων. Σήμερα τον 21ο αιώνα υπάρχει η δυνατότητα, με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, να έχουμε αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα υγείας και Π.Φ.Υ. που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας, να έχουμε όλες και όλοι μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών μας.

  Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τις γυναίκες, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, να συμμετάσχουν μαζικά και να διεκδικήσουν μαχητικά αιτήματα που καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες μας.

Διεκδικούμε μέτρα στήριξης της εργατικής – λαϊκής οικογένειας τώρα!

Ø Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Ø Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.

Ø Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, δηλαδή στο 80% του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ που διεκδικεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Ø Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

Ø Μείωσης της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.

Ø  Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα φτωχά νοικοκυριά.

Ø  Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Διαγραφή χρεών των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

Ø Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού .

Ø Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και στους τομείς πολιτικής προστασίας. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Ø  Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στις μεγάλες  βιομηχανικές ζώνες, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ø  Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Ανάκληση των αναστολών εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Ø Να σταματήσει τώρα η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία

Ø Να απεμπλακεί η χώρα μας από τους δολοφονικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ

 

  Απευθυνόμαστε στα σωματεία μας, στο Εργατικό Κέντρο για θέματα εργασίας και προστασίας της υγείας μας, τους όρους σύμβασής μας, διασφαλίζουμε την κλαδική μας σύμβαση όπου υπάρχει, συμμετέχουμε στις συσκέψεις και τις συνελεύσεις μας, απλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε συναδέλφους που πραγματικά τα βγάζουν πέρα δύσκολα, ενημερώνουμε για διακοπές ρεύματος.

 

Κανένας μόνος του! Όλοι για έναν και ένας για όλους!

Η αλληλεγγύη και η οργάνωση είναι το όπλο μας!

Η οργανωμένη αντίσταση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων είναι η μόνη απάντηση για την προστασία της υγείας, της ζωής και της λαϊκής περιουσίας, του εισοδήματός μας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας!

  Για να κοιτάμε τα παιδιά μας στα μάτια που όταν θα μας ρωτάνε πώς γράφεται η ειρήνη, η υγεία, η μόρφωση, η δουλειά να απαντάμε ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ!  

Φανούρης Καρούτσος

Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Κ.Σ.