28/4/22

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων , επισιτισμού, τουρισμού Σάμου: 1η Μάη δεν ανοίγει η σεζόν! Όλοι στην Απεργία

 


Την 1η Μάη δεν ανοίγει η σεζόν!

Ξενοδοχοϋπάλληλοι και Εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό,

όλοι στην Απεργία της 1ης Μαΐου, 10:00πμ στο Εργατικό Κέντρο!

Τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά και τους αγωνιστές εργάτες που με αυτοθυσία όρθωσαν το ανάστημα τους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα της τάξης μας. Τιμάμε αυτούς που παρά τα βασανιστήρια και τις φυλακές έγραψαν με τα δικά τους κόκκινα γράμματα την ιστορία των εργατικών αγώνων για την κατάκτηση του 8ώρου, την απελευθέρωση από τη μισθωτή σκλαβιά και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. 

Η 1η Μαΐου και φέτος είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε 1η Μαΐου ξεκινάει και επίσημα η τουριστική σεζόν εδώ στο νησί μας. Σεζόν με πετσοκομμένα μεροκάματα, ατελείωτες ώρες, απλήρωτες υπερωρίες, μισά ένσημα σε κάποιες περιπτώσεις, εντατικοποίηση, τα δώρα να μη δίνονται σε κάποιες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα το επίδομα αδείας, συμβάσεις ολιγοήμερες ή ολιγόμηνες με τον κίνδυνο να μείνουμε άνεργοι εν μέσω σεζόν αν δεν τους «κάνουμε», εργατικά ατυχήματα, σωματική και ψυχική εξάντληση στο τέλος της σεζόν.

Από την άλλη οι εργοδότες γκρινιάζουν γιατί 50.000 θέσεις έχουν μείνει κενές στον τουρισμό πανελλαδικά την ίδια ώρα που έχουν κάνει κουρελόχαρτο την υποχρεωτική, κατά τα άλλα, κλαδική ΣΣΕ ξενοδοχοϋπαλλήλων, δεν αυξάνουν τις αποδοχές και τα δικαιώματα, αλλά επιβάλλουν ατομικές συμβάσεις με δυσμενέστερους όρους από την κλαδική μας. Παράλληλα, εντύπωση προκαλούν τα δυσθεώρητα ποσά κρατικών επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές δομές στο νησί μας αλλά και ανακαινίσεις που γίνονται, όταν πχ μετά το τρίμηνο επίδομα του ΟΑΕΔ, για όσους το πήραμε, δεν έχουμε πάρει ευρώ από το κράτος και είμαστε στα όρια της επιβίωσης. Πόσο μάλλον σε συνθήκες ακρίβειας σε τρόφιμα, ρεύμα, καύσιμα, ενέργεια…

Στην ίδια λογική τα υπέρογκα ποσά που χαρίζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις για να τηρούν τις συμβάσεις με ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ ιδιαίτερα σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου βλ. Ουκρανία, την ίδια στιγμή που μοχθούμε με τις οικογένειές μας να βγάλουμε το μήνα.

Οι μάχες του χθες εμπνέουν τους αγώνες του σήμερα

Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά - Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες διεκδικώντας:

·         επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό.

·         Υπογραφή τοπικών κλαδικών ΣΣΕ σε ξενοδοχεία και επισιτισμό με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση του 5ημερου 8ωρου χωρίς καμία διευθέτηση στο χρόνο εργασίας.

·         Ένταξη των διανομέων στα βαρέα ανθυγιεινα επαγγέλματα, αντίστοιχα των μαγείρων, καμαριερων κοκ.

·         Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

·         κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης,

·         γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα

·         διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα

·         Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο