13/4/22

Δελτίο Τύπου για την ετήσια συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Σάμου

Δελτίο Τύπου για την ετήσια συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Σάμου

Με μαζική συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Σάμου και μελών ΔΣ Σωματείων, πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση του την Κυριακή 10 Απριλίου, στον απόηχο της μεγάλης απεργίας σε Σάμο και Ικαρία ενάντια στην ακρίβεια και τον πόλεμο.

Ομόφωνα υπερψηφίστηκαν από το ανανεωμένο ηλικιακά σώμα, μετά και τις πρόσφατες εκλογές πολλών σωματείων, ο απολογισμός και ο σχεδιασμός δράσης της Διοίκησης, ο οικονομικός απολογισμός και ο προϋπολογισμός καθώς και η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Τη συνέλευση άνοιξε η πρόεδρος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Βάσω Βρυνιώτη, η οποία αρχικά ανέλυσε τις συνθήκες του πολέμου στην Ουκρανία μετά την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας, συνέπεια των σκληρών ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας για την αναβάθμισή τους στην περιοχή και τον έλεγχο των αγορών.

Αυτές οι συνθήκες έχουν επιδεινώσει, τόνισε, την ήδη προ πολέμου επιβαρυμένη κατάσταση στα εργατικά στρώματα με την ακρίβεια, την ανεργία, τους πετσοκομμένους μισθούς, την πανδημία να είναι πραγματικότητα.

Τόνισε, ότι πρέπει να απορρίψουμε τα διλήμματα για το ποιον ιμπεριαλιστή θα πρέπει να υποστηρίξουμε και να προτάξουμε τη δική μας συλλογική και οργανωμένη δράση με βάση τις δικές μας ανάγκες.

Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση από τους συναδέλφους φέρνοντας πολύτιμη πείρα από τους χώρους δουλειάς όπως την ΔΕΗ, τα ξενοδοχεία, τις οικοδομές, τον κλάδο των ιδιωτικών υπαλλήλων, τους μουσικούς, τα ΕΛΤΑ, τους συνταξιούχους κλπ, ενώ υπερψηφίστηκαν ψηφίσματα σχετικά με τον πόλεμο, την ακρίβεια και τις συλλογικές συμβάσεις αλλά και σχετικό υπόμνημα της Ένωσης Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας για την έλλειψη παιδιάτρων στις δημόσιες δομές υγείας του νησιού.

Το σώμα κατέληξε ότι στο επόμενο διάστημα χρειάζεται να γίνουν κι άλλες προσπάθειες ώστε να ενισχυθούν και να συζητηθούν τα αιτήματα και το πλαίσιο πάλης πλατειά με τους συναδέλφους, να βελτιωθεί η επιχειρηματολογία μας στην αντιπαράθεση με τη γραμμή της εργοδοσίας και του κράτους της. Να δραστηριοποιηθούν περισσότερα σωματεία, να βελτιώσουν τη μαζικοποίηση και τις συλλογικές τους διαδικασίες, την κινητοποίηση δυνάμεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ακρίβεια, τις ΣΣΕ, τον πόλεμο. Να ενισχυθεί η μαχητικότητα των εργαζομένων ώστε να σπάει η γραμμή του συμβιβασμού, του φόβου και της ηττοπάθειας.

Τέλος, ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους μπροστά στην Πρωτομαγιά για την Κυριακή 1η Μάη, ώστε να γίνει ένα βήμα ακόμα στην οργάνωση του εργατικού κινήματος για συλλογικές συμβάσεις στους κλάδους, αυξήσεις στους μισθούς, αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας με μέτρα που θα ανακουφίζουν την λαϊκή οικογένεια, απεμπλοκή της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Η Διοίκηση