5/4/22

Η πρόταση της εβδομάδας: Συνοικία το όνειρο


"Συνοικία το όνειρο"

Σκηνοθεσία: Αλέκος Αλεξανδράκης
Σενάριο: ποιητής Τάσος Λειβαδίτης, συγγραφέας Κώστας Κοτζιάς
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Τραγούδι: Γρηγόρης Μπιθικώτσης
Παίζουν: Αλέκος Αλεξανδράκης, Αλίκη Γεωργούλη, Μάνος Κατράκης, Αλέκα Παΐζη, Σαπφώ Νοταρά, Αθανασία Μουστάκα, Βασίλης Ανδρονίδης, Θανάσης Μυλωνάς, Γιώργος Τζώρτζης, Γιάννα Ολυμπίου, κ.ά.



Η αρχική εμφάνιση της ταινίας στις αίθουσες προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς, σύμφωνα με τον υφυπουργό Τύπου της ΕΡΕ, δυσφημούσε την εικόνα της ευημερούσας Ελλάδας. Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε με επεισόδια, καθώς η αστυνομία αποπειράθηκε να εμποδίσει την είσοδο του κοινού στον κινηματογράφο. Η ταινία δεν προβλήθηκε στις επαρχιακές πόλεις, ειδικά στις «εθνικά ευαίσθητες περιοχές»...Αρχές της δεκαετίας του '60, στις φτωχότερες γειτονιές, μισό βήμα από το κέντρο της Αθήνας. Φτώχεια, οικονομική εξαθλίωση για το λαό και κύματα μετανάστευσης προς τα εργασιακά δυτικοευρωπαϊκά σκλαβοπάζαρα. Συντριπτικός ο αριθμός των ανέργων και των μισοανέργων που επιβιώνουν - αν επιβιώνουν - όπως όπως και των απόρων ... Μια φτωχογειτονιά της Αθήνας, ο Ασύρματος, είναι το κέντρο του κόσμου για τους ανθρώπους που ζουν εκεί, και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεφύγουν απ' τη φτώχεια και την ανέχεια. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν, οι άθλιες συνθήκες, η μιζέρια, η κοινωνική αδικία, η απελπισία, η ματαιότητα των ονείρων τους... 

«Μια ταινία ποιότητας - έγραψε ο Αλέκος Αλεξανδράκης για την ταινία - δεν είναι έργο ενός ανθρώπου. Είναι αποτέλεσμα σωστής συνεργασίας και ταυτότητας ιδεολογικού "πιστεύω" όλων των βασικών παραγόντων που την δημιουργούν».