13/4/22

Ετήσια Γενική Συνέλευση ΕΚΣ: Ψήφισμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την καταστολή

Οι Αντιπρόσωποι της ετήσιας Γ.Σ. του Ε.Κ.Σ καταγγέλλουμε απερίφραστα την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας.  Πρόκειται για την τυπική έναρξη ενός πολέμου που προετοιμαζόταν καιρό στο έδαφος της. Είναι αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας για τα επιχειρηματικά συμφέροντα των χωρών τους, για την αναβάθμιση τους στην περιοχή, για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων.

Αποτελεί καταλύτη αντιδραστικών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, φέρνει πιο κοντά την απειλή του πολέμου και των πυρηνικών και στη χώρα μας. Ο πόλεμος αυτός δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα των λαών γι’ αυτός είναι ένας άδικος πόλεμος. Ξεριζώνει, δημιουργεί καραβάνια προσφύγων, οξύνει τις αντιπαραθέσεις, μεγιστοποιεί τις δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και προσπαθεί να νομιμοποιήσει τον επιθετικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό και σε όλους τους λαούς της περιοχής, γνωρίζοντας ότι πάντα αυτοί είναι τα θύματα.

Αποτελεί πρόκληση η στάση των ΗΠΑ, που σήμερα παρουσιάζονται ως οι δήθεν «εγγυητές της ειρήνης». ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι εμπρηστές του πολέμου, υπεύθυνοι για το διαμελισμό και τη λεηλασία δεκάδων χωρών, από τη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ ως το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη και την Κύπρο.

Μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις, τεράστια ευθύνη φέρνει τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Με τις αντιδραστικές στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε μια απέραντη βάση, σε ένα ατέλειωτο αμερικανο-ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, που ξεκινά από την Σούδα της Κρήτης και φτάνει ως την Αλεξανδρούπολη. Την ώρα που ο λαός μας στενάζει από την ακρίβεια και τη φτώχεια δαπανούν πάνω από 5 δις το χρόνο για εξοπλισμούς που εξυπηρετούν και στηρίζουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Ε.Ε. σε ολόκληρη την   περιοχή.

Καταγγέλλουμε τις άθλιες εικόνες στην ελληνική Βουλή με τους βουλευτές των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΜΕΡΑ25, των κομμάτων του ΝΑΤΟικού τόξου που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, να χειροκροτούν με πάθος τους ναζιστές του τάγματος Αζόφ κατά την ομιλία του Ζελένσκι. Αυτό αποτελεί πρόκληση για το λαό μας που έδωσε μεγάλες μάχες εναντία στους εγκληματίες δολοφόνους ναζιστές της Χρυσής Αυγής.

Είναι αισχρό την ίδια ώρα στην απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στις 6 Απρίλη, να εξαπολύεται όργιο καταστολής με συλλήψεις και τραυματισμούς απεργών συναδέλφων, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και σέρνονται σε δίκη γιατί μέρα απεργίας διαδήλωναν ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, για να μη γίνει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, μεταφοράς πολεμικού εξοπλισμού. Απαιτούμε άμεσα να αποσυρθούν οι κατηγορίες!

Χαιρετίζουμε την παλικαρίσια στάση των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που αρνήθηκαν, παρά την πίεση της εργοδοσίας, να μετακινηθούν στην Αλεξανδρούπολη, για να συμμετάσχουν στην τεχνική εξασφάλιση - υποστήριξη των μηχανών που αυτές τις μέρες μεταφέρουν άρματα του ΝΑΤΟ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης! Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο αλλά και σε άλλες υποδομές δεν γίνεται να αξιοποιούνται για τη μεταφορά ΝΑΤΟικου πολεμικού υλικού στα περίχωρα της Ουκρανίας και να γίνονται συνένοχοι στη διέλευση της πολεμικής μηχανής.

Τα διλήμματα που βάζουν οι εκμεταλλευτές μας για να πάρουμε γραμμή στοίχισης πότε με τον έναν και πότε με τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο δεν πρέπει να παρασύρουν κανέναν. Μια επιλογή υπάρχει. Συλλογική, οργανωμένη δράση για να μη στοιχηθούν οι εργαζόμενοι με κανένα στρατόπεδο ληστών, Η πολιτική της αναζήτησης «ξένων προστατών» μόνο κινδύνους εγκυμονεί για τον ελληνικό λαό. Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες. ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗ ΓΗ ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΟΥΝ, ΜΕ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΧΑΡΑΖΟΥΝ.

Είναι αναγκαίο αυτή την στιγμή να αγωνιστούμε με τα σωματεία μας, με το αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα ώστε:

Να σταματήσει τώρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία.
Να σταματήσει κάθε επέμβαση των ιμπεριαλιστών στη χώρα.
Να σταματήσει η εισβολή και να αποχωρήσει τώρα ο ρώσικος στρατός.

Απαιτούμε:

·        Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με οποιοδήποτε πρόσχημα και τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα, τόσο στην Ουκρανία όσο και οπουδήποτε αλλού.

·        Να μην χρησιμοποιηθούν ευρωατλαντικές υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Καμιά εξυπηρέτηση των φονιάδων

·        Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα

Ο δρόμος για την ειρήνη, την ασφάλεια και την φιλία των λαών περνάει από τον αγώνα ενάντια στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστές και τους σχεδιασμούς τους.

Η Γ.Σ. των Αντιπροσώπων του Ε.Κ.Σ.

10-04-2022