20/5/22

Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης: Αντιϊμπεριαλιστικό – αντιπολεμικό διήμερο στις 28 & 29 Μάη 2022

                                    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Νέες και νέοι, εργατοϋπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματίες, συνταξιούχοι, Σαμιώτες και Σαμιώτισσες,

Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ,  σας καλεί σε μαζική συμμετοχή στο

ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ

που περιλαμβάνει:

  •    Πορεία Ειρήνης το Σάββατο 28 Μάη στις 5 το απόγευμα από το στρατόπεδο-φυλακή προσφύγων (Ζερβού) στη πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ.
  •     Αγώνα δρόμου Ειρήνης 11 km, την Κυριακή 29 Μάη στις 9 το πρωί, στη μνήμη Δημ. Μαυρατζώτη, με εκκίνηση από την κεντρική πλ.Καρλοβάσου ( πλ. Βαλασκατζή) και τερματισμό στο ίδιο σημείο. 

ü  Λέμε, μαζικά και μαχητικά, ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο  και στην εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν. ΟΧΙ  στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις. 

ü  Καταδικάζουμε την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία! Πρόκειται για έναν άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στον οποίο συγκρούονται από τη μια οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και από την άλλη η Ρωσία, με τις συνέπειες να τις πληρώνουν ο ουκρανικός, ο ρωσικός και οι άλλοι λαοί της περιοχής. 

ü   Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να μπει στο ψευτοδίλημμα να διαλέξει στρατόπεδο ληστή. Τόσο οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ όσο και η Ρωσία έχουν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή, που είναι ξένα και εχθρικά προς τις ανάγκες και τα πραγματικά συμφέροντα των λαών. 

ü  Απορρίπτουμε  αποφασιστικά τη χυδαία ευρωατλαντική προπαγάνδα, η οποία θέλει να στοιχίσει τον λαό πίσω από τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, που ευθύνονται για χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, για εκατομμύρια πρόσφυγες και ξεριζωμένους. 

ü   ∆υναμώνουμε την πάλη για να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις. Να σταματήσει, να ματαιωθεί οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός να μη σταλεί στις ιμπεριαλιστικές αποστολές. 

ü  Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας  στα θύματα των πολέμων και των επεμβάσεων που έρχονται στη χώρα μας και στην Ε.Ε για να γλυτώσουν και  αντιμετωπίζουν τη βαρβαρότητα των παράνομων  επαναπροωθήσεων, των απελάσεων, του εγκλεισμού στα «Γκουαντάναμο» των νησιών μας και τη στυγνή εκμετάλλευση της μαύρης και κακοπληρωμένης εργασίας.

  Νέες και νέοι, εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, Σαμιώτες και Σαμιώτισσες,

                  Στην περιοχή μας, στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στο Αιγαίο η αναμέτρηση των αστικών τάξεων είναι σε πορεία έντασης. Τα ΝΑΤΟικά σχέδια τροφοδοτούν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και των κυβερνήσεών της.. Αυξάνονται οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, αμφισβητείται η κυριαρχία ελληνικών νησιών. Στην τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» πραγματοποιήθηκαν «πρόβες» για την κατάληψη νησιών με την παρουσία των ΗΠΑ, ενώ ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «δεν είναι η καλύτερη εποχή να μιλάς στο ΝΑΤΟ ενάντια στην Τουρκία», γιατί  είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της Νοτιοανατολικής του πτέρυγας, στην αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

 Την ίδια στιγμή, ο λαός πληρώνει έτσι ή αλλιώς τους ανταγωνισμούς και το κυνήγι των υπερκερδών τους. Η κυβέρνηση της Ν∆, στον δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση. Η αντιλαϊκή πολιτική έχει οδηγήσει στην επέκταση της φτώχειας και της ανεργίας, τσακίζει τους μισθούς και τις συντάξεις, λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα με την αβάσταχτη φορολογία, την άγρια ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, καταδικάζει τις λαϊκές οικογένειες στην ενεργειακή φτώχεια. Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού λένε ψέματα και παραπλανούν τον λαό όταν ισχυρίζονται ότι η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο έχει τάχα στόχο να διασφαλίσει την ειρήνη!

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση εγκαινίασε τον «Στρατηγικό ∆ιάλογο» με τις ΗΠΑ και προετοίμασε την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις με την αναβάθμιση των βάσεων στη Σούδα, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, την Αλεξανδρούπολη, που έχει γίνει κόμβος προώθησης ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. Αυτή την άκρως επικίνδυνη συμφωνία  ψήφισε μαζί με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και υλοποιεί η Ν∆.

         Η πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και οι όρκοι πίστης στα ευρωατλαντικά «ιδεώδη», προοιωνίζονται νέα δεινά και βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού που καλείται να γίνει ταυτόχρονα θύτης για άλλους λαούς και θύμα των επιλογών και της εμπλοκής της χώρας μας στα σχέδια του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε και των ΗΠΑ.

 

Εργατοϋπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματίες, συνταξιούχοι, Σαμιώτες και Σαμιώτισσες, 

δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουν τα παιδιά μας «κρέας για τα κανόνια τους», θυσία στο βωμό των άνομων κερδών τους.

∆υναμώνουμε την πάλη, τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη, διατρανώνοντας:

§  Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

§  Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

§  Καμιά αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων.

§  Να κλείσουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις - Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

§  Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

§  Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

§  ΟΧΙ στον Ευρωστρατό και στους άλλους πολεμικούς μηχανισμούς της ΕΕ.


**** Τηλέφωνα επικοινωνίας: Ρούλα Στεφανάκη  6973691659

                                                     Τίμος Χατζηλαγός  6975607521

                        Κώστας Τζίχας  6909192691

Σάμος, Μάης 2022