10/5/22

ΝΤ Σάμου ΑΔΕΔΥ: Κινητοποίηση 12/5-Να αποσυρθεί τώρα η συμφωνία για τις Αμερικανονατοϊκές βάσεις! Έξω η χώρα μας απ’ τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς!

Η κυβέρνηση φέρνει σήμερα,Τρίτη 10/5, προς ψήφιση στη Βουλή τη λεγόμενη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, προς υλοποίηση των δεσμεύσεών της προς τις ΗΠΑ απ’ τον περασμένο Οκτώβρη. Προβλέπεται αναβάθμιση των Αμερικανοτοϊκών βάσεων και υποδομών που ήδη υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά και η δημιουργία νέων. Η χώρα μας γίνεται ακόμη περισσότερο ορμητήριο πολέμου και ταυτόχρονα στόχος αντιποίνων, καθώς ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να χρησιμοποιείται για επιθέσεις κυρίως προς χώρες της γύρω περιοχής.

Η εποχή που διανύουμε μυρίζει μπαρούτι όσο ποτέ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των σφοδρών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κράτη και ενώσεις (ΗΠΑ-ΕΕ, Ρωσία-Κίνα), καθώς και οι αυξήσεις των στρατιωτικών εξοπλισμών σε μια σειρά από χώρες προσκείμενες στη μία ή στην άλλη πλευρά, δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος πιο γενικευμένης σύγκρουσης. Όλα αυτά δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους στοχοποίησης και της Ελλάδας, που και με συμφωνίες όπως αυτή για τις βάσεις συμμετέχει όλο και πιο ενεργά στους ανταγωνισμούς αυτούς.

Ταυτόχρονα, με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ εντείνονται οι Τουρκικές αμφισβητήσεις στο Αιγαίο, καθώς παρουσιάζεται η περιοχή σαν κοινό ΝΑΤΟϊκό έδαφος, μη αναγνωρίζοντας κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα, με πιο πρόσφατη πρόκληση την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας, με σενάρια κατάληψης νησιού και με επίβλεψη Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Αυτή η συμφωνία είναι επικίνδυνη! Δε μας προστατεύει απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης! Δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού! Είναι άλλη μια συμφωνία για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θησαυρίζουν πάνω σε πτώματα, εγκλήματα, ξεριζωμένους.

Καλούμε όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους, όλο το Σαμιακό λαό να συμμετέχουν στη Συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης την Πέμπτη 12 Μάη στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Καρλοβάσου, διεκδικώντας:

·      Να αποσυρθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις!

·      Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία!

·      Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους με οποιαδήποτε μορφή και πρόσχημα!

·      Κανένας φαντάρος και στρατιωτικός εκτός συνόρων

 

Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις!

Αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις!

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο πρόεδρος                                                           Ο Γραμματέας

Σταμάτης Φιλιππής                                                 Παχυμανώλης Μανώλης