20/5/22

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Συναφών Επαγγελμάτων Ικαρίας-Φούρνων: «Δεν θα πληρώσουμε εμείς τον πόλεμο και την ακρίβεια»

«Δεν θα πληρώσουμε εμείς τον πόλεμο και την ακρίβεια»

Δεν γίνεται να δεχτούμε πως για να ταξιδέψει μια 3μελής οικογένεια  σήμερα (2022), χρειάζεται πάνω από 100 ευρώ μόνο για τα εισιτήρια!!! 

 Συναδέλφισσες/φοι,

  Διανύουμε μια περίοδο όπου, με αφορμή και την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την έκρηξη της ακρίβειας σε βασικά αγαθά και ενέργεια. Μέσα σε αυτά, έχει προστεθεί και η εκτόξευση των ναύλων και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, βάζοντας ξανά φωτιά, τα οποία συνεχώς αυξάνονται και επιδεινώνονται σε βάρος των επιβατών και των ναυτεργατών.

 Ήδη από την προηγούμενη δεκαετία, την περίοδο 2010 – 2019, αυξήθηκαν πάνω από 40%! Μέσα στο χειμώνα που πέρασε, αυξήθηκαν ξανά μεταξύ 5 – 16,32%, ενώ τώρα λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου εκτοξεύουν και πάλι τις τιμές, με αυξήσεις που ξεκινούν από 10% και φτάνουν έως και 41% π.χ για την Κω!

  Είναι κοροϊδία λοιπόν, όταν οι εφοπλιστές ακτοπλόοι επικαλούνται ως αιτία για τις νέες αυξήσεις την ακρίβεια στα καύσιμα όταν αυτοί:

ü Έχουν φορολογική ασυλία λαμβάνοντας συνεχώς τεράστιες χρηματοδοτήσεις.

ü Εν μέσω πανδημίας εισέπραξαν 79 εκατ. ευρώ

ü Η σταθερή ετήσια επιδότηση που εισπράττουν φτάνει τα 138 εκατ. ευρώ!!

ü Θα πάρουν επιπλέον 370 εκατ. ευρώ για ανανέωση στόλου από τα ΕΣΠΑ και άλλα 300 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα “Νέαρχος”.

  Ακόμα κυβερνήσεις και Ε.Ε τους βάζουν πλάτη με αντεργατικά μέτρα, επιδεινώνοντας τις εργασιακές συνθήκες και τους μισθούς των ναυτεργατών. Μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις και επιβάλλουν εξαντλητικά ωράρια, αδιαφορώντας για την υγεία των ναυτεργατών και την ασφάλεια των επιβατών. Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά την χειμερινή περίοδο, αποσύρουν από τις γραμμές τα πιο μεγάλα πλοία, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος των ναυτεργατών να οδηγείται στην ανεργία και οι εμείς οι νησιώτες να αντιμετωπίζουμε την μεγάλη ταλαιπωρία και επικίνδυνες καταστάσεις για την μετακίνησή μας από και προς το νησιά μας με δρομολόγια ανύπαρκτα.

  Στον δικό μας κλάδο, και ειδικά εν μέσω πανδημίας, έχουμε υποστεί τεράστιες απώλειες του εισοδήματός μας, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει εκατομμύρια μέσω φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι όροι και οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σήμερα είναι αυτές της σκλαβιάς, αν σκεφτούμε πως οι μισθοί μας είναι στα τάρταρα, σταθερό ωράριο και ρεπό έχουν καταργηθεί και η ασφάλιση αν δεν είναι μηδαμινή, είναι τσακισμένη. Πολλοί νέοι του κλάδου δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ΣΣΕ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαπραγματεύονται με τον εργοδότη τούς όρους με τους οποίους θα δουλεύουν. Όλα αυτά κάνουν την κατάσταση ανυπόφορη για το αν “θα τη βγάλουμε και φέτος”.

  Ειδικότερα στα νησιά μας, που ο κύριος όγκος των εργαζομένων του κλάδου αναγκάζεται να δουλέψει καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και συνολικότερα της ακρίβειας, κάνουν ακόμα πιο εκρηκτική τη κατάσταση στο νησί μας.

 Δεν γίνεται να δεχτούμε πως για να ταξιδέψει μια 3μελη οικογένεια  σήμερα (2022), χρειάζεται πάνω από 100 ευρώ μόνο για τα εισιτήρια!!! 

 Δεν γίνεται να δεχτούμε πως οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό θα δουλεύουμε με ακόμα πιο τσακισμένα δικαιώματα, ανάλογα με το πόσο “καλή σεζόν” είναι για τον εργοδότη.

Για αυτό συντονιζόμαστε σε αγωνιστικές δράσεις και διεκδικούμε μαζί:

Ø  Να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (οχημάτων - εμπορευμάτων) κατά 50% χωρίς νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές

Ø  Δωρεάν μετακινήσεις για άνεργους, φοιτητές και στρατευμένους, για ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες.

Ø  Μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά.

Ø  Εξασφάλιση συχνής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους με πλοία σύγχρονα και ασφαλή

Ø  Βελτίωση και διαμόρφωση σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικά δημόσιων.

Ø  Να διασφαλιστεί η δουλειά των ναυτεργατών με αύξηση των μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας κατοχυρωμένα με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστική οργάνωση.

Ø  Να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα, η ρήτρα αναπροσαρμογής και τα “πράσινα” χαράτσια στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ø  Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά, κατά 50%.

Ø  Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα εφόδια των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ø  Άμεση και γενναία διαγραφή των χρεών αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων και ανέργων.

 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ