2/5/22

Δελτίο τύπου για τις Απεργιακές εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στη Σάμο

 


Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου χαιρετίζει τους εργαζόμενους και το λαό των νησιών μας που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΕΚΣ, του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, σωματείων και φορέων του νησιού και συμμετείχε στις εκδηλώσεις και στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς σε Σάμο και Ικαρία.

Οι εκδηλώσεις στη Σάμο ξεκίνησαν από τον προαύλιο χώρο του ΕΚΣ, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών και λουλουδιών στην τιμητική πλάκα για τους εκτελεσμένους Σαμιώτες και Ικαριώτες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μάη 1944, από εκπροσώπους του ΕΚΣ, του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, της Επιτροπής Ειρήνης Σάμου, της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου και του παραρτήματος Σάμου της ΠΕΑΕΑ.


Στον χαιρετισμό του το μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ Σάμου Μιλτιάδης Βουδιώτης, απότινε φόρο τιμή στους εκτελεσμένους εργάτες Σαμιώτες Γιάννης Καραθανάσης, Γιώργος Κοντογιάννης, Ηλίας Ταλαίπωρος, Νίκος Χρυσάφης και Ικαριώτες Γιώργος Κρόκος, Γιώργος Πίττακας, Μιχάλης Τσερμέγκας, που ήταν ανάμεσα στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί στη Καισαριανή τονίζοντας ότι: «Οι 200 της Καισαριανής ζουν. Η Πρωτομαγιά του 1944 ήταν κόκκινη, κόκκινη σαν το αίμα τους που πότισε το Σκοπευτήριο, κόκκινη σαν τα υψηλά ιδανικά τους!» κρατώντας ενός λεπτού σιγή.

Με μαχητικό παλμό οι διαδηλωτές συνέχισαν με πορεία στην παραλιακή και στην πλατεία του Βαθιού βροντοφωνάζοντας «Κόκκινη Πρωτομαγιά-πρωτοπορα εργατιά», «ΗΠΑ και Ρωσία τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Έξω το ΝΑΤΟ να φύγουνε οι Βάσεις καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις» καθώς και 

«πανάκριβο το ρεύμα, πανάκριβη ζωή, οργάνωση και αγώνας, η μόνη επιλογή», «συμβάσεις κλαδικές, αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών»
Στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα χαιρετισμό έκανε ο πρόεδρος της του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Σταμάτης Φιλιππής,μιλώντας για «Αυξήσεις στους μισθούς – Επαναφορά 13 ου και 14ο. Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά για όσους εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Κατάργηση ΦΠΑ και ΕΦΚ σε καύσιμα, ρεύμα, είδη πλατιάς κατανάλωσης»,

ο
 Τίμος Χατζηλαγός εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης που κάλεσε το "λαό να σταθεί με την σωστή πλευρά της ιστορίας που δεν είναι άλλη από το να μην επιλέξει στρατόπεδο ληστών μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και Ρωσίας που και να δυναμώσει τη διεκδίκηση  για καμιά εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο με οποιοδήποτε τρόπο ή πρόσχημα",

 

η Ντίνα Γραμματική μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋαπλλήλων-Επισιτισμού – Τουρισμού Σάμου αναφερόμενη στις συνθήκες γαλέρας των εργαζομένων του κλάδου εξαιτίας της εργοδοτικής αυθαιρεσίας αλλά κυρίως του νομοθετικού οπλοστασίου που έχουν και τόνισε την διεκδίκηση για  εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ.


 


Στην κεντρική ομιλία η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου Βάσω Βρυνιώτη επεσήμανε ότι «η Πρωτομαγιά είναι κόκκινη από το αίμα και τις θυσίες των εργατών και δείχνει την αστείρευτη δύναμη τους», ενώ «απάντηση στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το λαό μπορεί να δώσει μόνο το οργανωμένο εργατικό κίνημα και οι αγώνες του, για να τραβήξουμε τον δικό μας δρόμο ανάπτυξης, έξω από κάθε ιμπεριαλιστική ένωση, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και την απελευθέρωση των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης».


Η εκδήλωση έκλεισε με την απαγγελία του ποιήματος του Βάρναλη «Πρωτομαγιά του 44» και τη σκυτάλη πήραν τα μέλη του Παραρτήματος Σάμου του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Γιώργος Νυδριώτης, Μίλτος Χρυσανθίδης, Τάσος Παουλοτόλο και Κώστας Μιχαλάκης που τραγούδησαν και έπαιξαν αγαπημένα τραγούδια της εργατικής τάξης και του αγώνα.


Τέλος οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των απεργών λιμενεργατών της cosco στο λιμάνι του Πειραιά και έδωσαν χρήματα για την στήριξή τους τα οποία θα τους παραδοθούν τις επόμενες μέρες μέσω του ΕΚΣ.

 Η Διοίκηση