28/6/22

Διεκδικήσαμε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του μαθητή Σισσέ Βαφίνγκ για την απόδοση ασύλου! - Η ομιλία του ΕΚΣ

Την στήριξή τους στον Σισσέ Βαφίνγκ, προσφυγόπουλο από τη Γουϊνέα που έρχεται αντιμέτωπος με τη βάρβαρη αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και κυβερνήσεων, αυτή της απέλασης, εξέφρασαν το ΕΚΣ, ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, Η ΕΛΜΕ, σωματεία, γυναικείοι σύλλογοι της ΟΓΕ, φορείς αλλά και οι συμμαθητές και οι δάσκαλοί του στις 23/6 σε κινητοποίηση στην πλατεία Πυθαγόρα. Συγκεκριμένα, ο Σισσέ έχοντας πατήσει τα 18 πλέον και με δύο απορριπτικές αποφάσεις για να του χορηγηθεί άσυλο καλείται να γυρίσει πίσω στην κόλαση από όπου προήλθε. Με τη μαζική κινητοποίηση οι φορείς πίεσαν και θα συνεχίσουν να διεκδικούν ώστε ο Σισσέ και ο κάθε Σισσέ να μην απελαθεί, να του χορηγηθεί άσυλο και να ζήσει μία ζωή με δικαιώματα. 

Η ομιλία του ΕΚΣ:

Η σημερινή μέρα έρχεται τρεις μέρες μετά την 20η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δικά τους στοιχεία δλδ. Και τι λένε; Λένε ότι πάνω από 100 εκατ. είναι οι ξεριζωμένοι για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, εξαιτίας νέων κυμάτων βίας ή παρατεταμένων συγκρούσεων σε χώρες όπως η Αιθιοπία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Μιανμάρ, η Νιγηρία, το Αφγανιστάν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, εξαιτίας του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Παράλληλα, πάνω από 275 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν σε συνθήκες πείνας σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που πολλαπλασιάστηκε από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Οι φτωχότερες, δε, χώρες στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή απειλούνται με λιμό. Ενώ, νέα μαζικά κύματα ξεριζωμού θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα..

Αυτά ζουν οι άνθρωποι εκεί, αυτή την κόλαση θέλουν να αποφύγουν. Γι’ αυτό μπαίνουν σε μία βάρκα με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής για να φτάσουν σε ένα κόσμο καλύτερο από αυτό που ζουν στην πατρίδα τους. Από μωρά παιδιά, ακόμα και νεογέννητα όπως το συγκλονιστικό συμβάν που έγινε χθες με τη μετανάστρια που γέννησε σε βραχονησίδα κοντά στη Λέσβο, ακόμα και ασυνόδευτα και ορφανά έρχονται να κυνηγήσουν τα όνειρά τους να ζήσουν σαν άνθρωποι.

Κι εμείς τι λέμε; Θα επιτρέψουμε αυτοί οι άνθρωποι να γυρίσουν πίσω στην κόλαση; Θα επιτρέψουμε στον Σισσέ και στον κάθε Σισσέ να πάψει να ονειρεύεται, να παλεύει με τους φίλους και τους συμμαθητές του, να εξελίσσεται για ένα καλύτερο αύριο; Όχι λοιπόν! Γι’ αυτό σήμερα είμαστε εδώ, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, σωματεία και φορείς να σταθούμε στο πλευρό όλων των προσφυγόπουλων που έρχονται αντιμέτωποι με την άγρια αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πίνουν νερό στο όνομά της, αυτή την πολιτική που εξαντλεί την δήθεν ευαισθησία της στα παχιά λόγια για τα ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία μόλις πατήσουν τα 18 αποφασίζει να τα απελάσει. 

Όμως δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Γνωρίζουμε πολύ καλά το βάρβαρο και σάπιο σύστημα που υπηρετούν η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις. Και στο θέμα του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού έχουν δώσει τα ρέστα τους. Χρησιμοποιούν τους ξεριζωμένους για να γίνονται το πιο φθηνό και άγρια εκμεταλλευόμενο εργατικό δυναμικό για τα ευρωπαϊκά και εγχώρια μονοπώλια και μεγαλοεργοδότες ή εργαλείο στα γεωπολιτικά τους παζάρια, όπως επιβεβαιώνεται με το δράμα των Ουκρανών προσφύγων.

Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο είναι αποκαλυπτικό. Η περιβόητη "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" είναι ο διαμοιρασμός της καταστολής και της εκμετάλλευσης των ξεριζωμένων, της Eurodac (ξέρετε η πανευρωπαϊκή βιομετρική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει δακτυλικά αποτυπώματα αιτούντων άσυλο και υπηκόων τρίτων χωρών εκτός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) και της Frontex, των επαναπροωθήσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ακόμη η προσωρινή προστασία που δόθηκε στους Ουκρανούς πρόσφυγες, η οποία συνοδεύτηκε από τις ρατσιστικές δηλώσεις για τους "λευκούς, ομόδοξους, πραγματικούς" πρόσφυγες, σε αντίθεση με τους "αλλόθρησκους και μελαμψούς" κυνηγημένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή και αλλού, καθώς και από τη συζήτηση για την κάλυψη των κενών σε φθηνά εργατικά χέρια σε κλάδους, όπως π.χ. στον ελληνικό τουρισμό.

Το ίδιο απάνθρωπη είναι πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που εμπλέκουν ολοένα και πιο ενεργά τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και υλοποιούν απαρέγκλιτα την πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης. Εφαρμόζουν τον απαράδεκτο Κανονισμό του Δουβλίνου που φέρνει τον διπλό εγκλωβισμό των ξεριζωμένων στη χώρα και στην ντροπή του ΚΥΤ στου Ζερβού, της Μόριας ή των νέων υπερδομών-φυλακών. Υλοποιούν τις Οδηγίες για το αντιδραστικό κατασκεύασμα της έννοιας της "ασφαλούς τρίτης χώρας" που μετατρέπει σε κουρελόχαρτο τη Συνθήκη της Γενεύης και νομιμοποιεί τις επαναπροωθήσεις, εφαρμόζουν την κατάπτυστη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, που αξιοποιεί η τουρκική επιθετικότητα εργαλειοποιώντας τους απελπισμένους πρόσφυγες.

Πάνω σε αυτό το έδαφος ξεδιπλώνεται η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που έφερε νέα άδικα μέτρα, όπως το κλείσιμο του προγράμματος "ΕΣΤΙΑ". Οι πανηγυρισμοί για την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μείωση του προσφυγικού πληθυσμού στη χώρα (μάλιστα κυκλοφορούν ένα δημοσίευμα του Υπουργείου στα τοπικά μέσα ότι έχουμε μείωση 79% στο νησί μας σε σχέση με τον Μάιο του 2021 με σχεδόν 400 διαμένοντες πια στο ΚΥΤ) κρύβουν την αποδεδειγμένη απογείωση της πρακτικής των επαναπροωθήσεων επί των ημερών της, τους χιλιάδες ξεριζωμένους που έχουν μείνει εντελώς απροστάτευτοι, άστεγοι και χωρίς χαρτιά. Άνθρωποι "αόρατοι" που γίνονται τα θύματα της πιο βάρβαρης εκμετάλλευσης.

Συνάδελφοι, σήμερα είναι ο Σισσέ, αύριο ο συνάδελφός μας, μεθαύριο εμείς οι ίδιοι. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι, πιέζουμε με κάθε τρόπο να χορηγηθεί άσυλο στον Σισσέ, αντιπαλεύουμε το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό και τον φασισμό!

Απλώνουμε το χέρι μας στους πρόσφυγες αδέρφια μας, στους ξεριζωμένους αυτού του κόσμου που βρίσκονται στη χώρα μας βιώνοντας την πιο άγρια εκμετάλλευση καθημερινά, στα χωράφια ως εργάτες γης, στα ξενοδοχεία, στα εργοστάσια και τη βιομηχανία και τους καλούμε να γίνουν μέρος της ταξικής αλυσίδας μας με οργάνωση στα σωματεία, τους φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Να παλέψουμε όλοι μαζί:

·        Την προστασία όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων, τη στήριξη για την ουσιαστική ένταξή τους μετά από την ενηλικίωση σε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, Εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ.

·        Να δοθεί άσυλο σε όλους τους ασυνόδευτους ανήλικους και να σταματήσουν οι απελάσεις λόγω της ενηλικίωσής τους.

·        Να καταδικαστεί το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεών της, απέναντι στους ξεριζωμένους από τις χώρες τους λόγω ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, φτώχειας και εκμετάλλευσης. Να δοθεί άσυλο σε όσους προέρχονται από χώρες που είναι εστίες πολέμου, εμφυλίων, υπό κατοχή ή είναι θύματα αντιδραστικών καθεστώτων και κινδυνεύει η ζωή τους. Να εξασφαλιστούν γρήγορες διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου μέσω πρόσληψης αναγκαίου προσωπικού.

·        Να εξασφαλίζεται ιατρική περίθαλψη, εμβολιασμοί προσφύγων και μεταναστών, πρόσβαση των παιδιών τους στην εκπαίδευση, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ και με την απαραίτητη στελέχωση όλων των σχετικών υπηρεσιών.

·        Άμεσος απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών προς τις χώρες προτίμησής τους και κλείσιμο της απάνθρωπης φυλακής του ΚΥΤ στου Ζερβού.

 

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ!